2021. március 19., péntek

Serena Valentino: Ki a legszebb? {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Ki ne gondolkozott volna még ez azon, hogy egy-egy gonosz karakter hogyan vált azzá, ami? És ki ne volna kíváncsi rá, hogy mitől váltak a Disney legsötétebb karakterei olyan szívtelen? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Serena Valentino új sorozata, melynek minden kötetében egy-egy gonosz karakter kap főszerepet, és melynek első kötete, a Hófehérke mostohájával foglalkozó Ki a legszebb? a Manó Könyvek jóvoltából most már magyarul is elérhető. Neked is felkeltette az érdeklődésedet ez a különleges könyv? Akkor csatlakozz bloggereinkhez, kövesd nyomon az extráinkat, és nyerd meg a kötet egy példányát!

Adatok:
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789634038979
Oldalszám: 208
Fordító: Halmai Gergely
Eredeti cím: Fairest of All
Megjelenési dátum: 2021. 02. 01.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A ​fiatal királylány Hófehérke, és gonosz mostohája, a Királynő történetét mindenki ismeri. A mesélésről mesélésre változó apró különbségeket leszámítva a történet mindig ugyanaz: a Királynő féltékeny lesz a lányka szépségére, és ez odáig vezet, hogy megpróbálja eltenni láb alól az édes, naiv kislányt. Arról már sokkal ritkábban szól a történet, hogy a Királynő mitől is lett ilyen gonosz. Sokan próbálták már találgatni az okokat. Talán már a természeténél fogva is egy gonosz boszorka volt, szépsége pedig mindössze a Király elcsábításának eszközeként szolgált. Mások szerint a Királynő azért gyűlölte a lánykát, mert a Király első feleségére emlékeztette. Ám a leggyakrabban egy romlott lelkű nőszemélynek festik le, aki egész nyomorult életében nem szeretett egyetlen teremtett lelket sem. Valójában oly sokféle magyarázat létezik, amely a Királynő végtelen hiúságát és féltékeny dühét találgatja, hogy bajos is lenne számba venni őket. A sorozat első könyve egy olyan változatát meséli el a történetnek, amellyel az olvasóközönség eddig nem találkozott. Egy történetet, mely szerelemről, veszteségről, és egy csipetnyi mágiáról szól. Ez a Gonosz Mostoha könyve.

Véleményem a borítóról:
Imádom a fekete borítókat, szóval nem meglepő, hogy ezért is odáig vagyok. A borítón kívül az egész kiadás igényes és gyönyörű, leginkább a fekete élfestés fogott meg benne. Imádom!

A történetről és a szereplőkről:
A Manó Könyvek kiadó tavaly felkarolta a retelling történeteket, és számos szépséges könyvet elhoztak nekünk. A Sorsfordító történetek sorozat keretein belül egy-egy hercegnő történetének újramesélését olvashatjuk, ezzel szemben Serena Valentino Villains sorozata a gonosz karakterek eredettörténetét dolgozza fel.

Gondolom senkit sem fogok meglepni azzal, hogy vártam ezt a könyvet. A retellingek a szívem csücskei, ráadásul egészen eddig talán nem is olvastam olyan könyvet, amelynek a főszereplője egy kifejezetten negatív karakter, ebből adódóan muszáj volt élnem a lehetőséggel, mert tudtam, hogy nekem ezt olvasnom kell.


Olvasás közben eszembe jutott, hogy kicsinek mennyire féltem a gonosz Királynőtől, és ez a gondolat megerősítette bennem azt, hogy ez minden, csak nem gyerekeknek való könyv. Jobban mondva én nem szívesen mesélném esti meseként a gyerekemnek, hiszen szóba kerül benne a gyilkosság, a lelki torzulás és egyéb nyalánkság, ami abszolút nem piciknek való. Úgy gondolom, hogy inkább fiatal felnőttek számára íródott ez a kötet, és Disney-fanoknak kár lenne kihagyni ezt a kötetet.

Az alapszituáció szerint a Királynő kezdetben csak egy egyszerű tükörkészítő leánya, akire az özvegy Király felfigyel, és elveszi feleségül. Kezdetben hatalmas boldogságban élnek hárman Hófehérkével, és érezhető, hogy a kislány és a Királynő között egészen erős lelki kötelék alakul ki. Azonban a Királynő apja halála után valahogy kezd minden elromlani, a Király is távolu háborúk csatamezejére kényszerül, és a Királynő egyre magányosabbnak és elveszettebbnek érzi magát szeretett férje nélkül.

A Királynő és az apja között sosem volt jó viszony. A híres tükörkészítő minden alkalmat megragadott arra, hogy gyötörje lányát, és érzelmi terrorban tartsa. Ez a szál nagyon jól kibontakozott a történet során, és habár nem a gyerekkori traumák indították el a Királynőt a romlás útján, közvetve mégis az apjához van köze mindennek, aki egy elvarázsolt tükröt hagyott a lányára. Az elvarázsolt tükör egészen jól hangzik mindaddig, amíg az olvasó megtudja, hogy mi - vagy ki - lakozik a tükörben.

Ahogy az már a meséből ismerős lehet, a tükör miatt a Királynő hiúsága az egekbe szökik. Mániákusan ő akar lenni a legszebb nő a környéken, és képes mindent megtenni azért, hogy eltűntesse azokat, akik nála szebbek. Rossz érzés kerített hatalmába olvasás közben, hiszen egy alapvetően jó szándékú karakter egyre mélyebbre és mélyebbre süllyedt, és ez elég demotiváló. Őszintén sajnáltam, hogy erre a sorsra jutott, és titkon abban reménykedtem, hogy a történetnek pozitív kimenetele lesz, de tudom, hogy jobb volt ez úgy, ahogy az írónő elgondolta.

Kifejezetten tetszett ez a fajta újragondolt változat. Nem nagyon tudok olyan dolgot felhozni, ami miatt nem nyert meg magának, de talán annyi problémám van vele, hogy lehetett volna hosszabb, és néhol részletesebb. A történet eleje egészen lassan bontakozik ki, viszont a közepe-vége körül eléggé felgyorsulnak az események, és elnagyoltabbak a leírások. Mindenesetre várom az írónő következő könyvét, remélem, hogy hamarosan olvashatunk tőle valami mást is.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Saját szívét egy törött tükörként képzelte el, amelynek szilánkjai odabent csilingelnek."
  2. "Mennyi ígéret rejlett benne – mennyi lehetőség, hogy jobbá tegye a világot. Ám ehelyett hagyta, hogy a sötétség irányítsa, mígnem süketté és vakká vált minden más iránt."
  3. "Miért is kell mindennek megváltoznia?"
Összességében:
Retelling kedvelők, figyelem, egy újabb kötelező művet láthattok itt!
Kicsiként sosem voltam odáig Hófehérkéért, de a gonoszokért rajongok a mai napig, ezért egyértelmű volt, hogy el kell olvasnom a Királynő eredettörténetét. Ez a tragikus kimenetelű és melankolikus hangvételű könyv teljesen megnyert magának, csak faltam az oldalakat, és a történet végéhez érve elkezdtem megérteni, hogy miért ezt az utat választotta magának a kezdetben életvidám, fiatal nő.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban - csak hogy a témánál maradjunk - gonosz mesehősöket gyűjtöttünk össze, akikkel valószínűleg mindenki találkozott már. De vajon emlékszel még, hogy melyik mesében keserítették meg ezek a szereplők a főhősök életét? Ahhoz, hogy nyerhess, nincs más dolgod, mint kitalálni, hogy melyik meséből származnak a blogokon lévő gonoszok, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A szereplő:
Állomások:
03. 15. Utószó
03. 17. Dreamworld extra
03. 19. Fanni’s Library
03. 21. Csak olvass!
03. 23. Dreamworld
03. 25. Csak olvass! extra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése