2021. március 20., szombat

Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Szép sötét Vanessám hatalmas sikereket ért el külföldön, és ez nem véletlen. A Libri Könyvkiadó jóvoltából már a magyar olvasók is megismerkedhetnek Vanessa történetével, ráadásul ha a turné során velünk tartotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Adatok:
Kiadó: Libri
ISBN: 9789634335955
Oldalszám: 456
Fordító: Borbély Judit Bernadett
Eredeti cím: My Dark Vanessa
Megjelenési dátum: 2021. 02. 22.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
„Briliáns és lélegzetelállító” Gillian Flynn, a Holtodiglan szerzője

A The New York Times, a USA Today, az Entertainment Weekly, a Marie Claire, az Elle, a Harper’s Bazaar, a Newsweek, a The Sunday Times és a The Guardian által lejobban várt könyv 2020-ban.

Az okos és ambiciózus, mindössze tizenöt éves Vanessa Wye viszonyba bonyolódik nála huszonhét évvel idősebb, karizmatikus irodalomtanárával, Jacob Strane-nel. Tizenhét évvel később egyre több, a hatalmával és a tekintélyével visszaélő férfi ellen indul eljárás, és váratlanul Strane-t is szexuális zaklatással vádolja meg egy volt tanítványa, aki Vanessához fordul segítségért.

Vanessa lehetetlen választással szembesül: hallgasson, hiszen hajdani kamasz énje önként vállalta ezt a kapcsolatot, vagy értékelje újra a múlt eseményeit?

Hogyan hagyhatná cserben az első szerelmét, aki alapvető hatást gyakorolt az egész életére? Lehetséges lenne, hogy a férfi, akit tinédzserként szeretett, egyszerűen csak manipulálta őt? De hogyan lehetne ő áldozat, ha semmire sem kényszerítették? Egyáltalán mi az igazság, és mi történt valójában az iskolában?

Véleményem a borítóról:
Ez a kivételes alkalmak egyike, mikor nagyon is tetszik, hogy egy ember van a borítón. A sötét színek elég baljós hangulatúvá teszik a képet, ellentétben a külföldi borítóval, ami nem is tetszik annyira, mint ez.

A történetről és a szereplőkről:
Már hónapokkal ezelőtt felfigyeltem Kate Elizabeth Russell könyvére GoodReads-en, és mikor megláttam, hogy magyarul is megjelenik, nagyon örültem. A megszokott olvasmányaimhoz képest nagyon nehéz és komoly témája van, ezért félve kezdtem bele, mert már az első fejezetnél éreztem, hogy meg fog viselni.

Lehet egy olyan könyvre azt mondani, hogy tetszett, amelynek a témája szörnyű? Mert így van, igenis tetszett. Tetszett, mert az írónő stílusa lehengerlő. Tetszett, mert végre valaki képes volt egy ilyen témát rózsaszín köd és pozitív végkifejlet nélkül feldolgozni. Tetszett, mert a realitás talaján maradva alakult a történet. Ugyanakkor pont ezért nem tetszett, mert borzasztó, hogy sokan még mindig az erőszaktevővel szimpatizálnak, az áldozatokat pedig igyekeznek elnémítani. Szóval ahogy láthatjátok, nagyon ambivalensek az érzéseim, mint a főszereplőnek, Vanessának.

A cselekmény két szálból tevődik össze, melyből az egyik Vanessa múltja, a másik pedig a jelene. Mi a közös ebben a két korszakban? Az, hogy egy ember körül forog az élete mindkettőben, ez a személy pedig nem más, mint Strane, Vanessa egykori irodalomtanára a gimnáziumból.

Az egykor 15 éves Vanessa a tinédzserek teljesen átlagos életét éli azt leszámítva, hogy egy igazán híres és jómódú, elit gimnáziumba jár. A kollégium jó lehetőség barátok szerzésére, az önállóság megtapasztalására, ahogyan a titkok és az igazság elrejtésére is. Azonban Vanessa nem igazán barátkozós típus, mióta az egykori legjobb barátnője faképnél hagyta egy srác miatt, ezért többnyire magányosan tengeti mindennapjait, míg egyszer csak felfigyel rá Mr. Strane, a korábban is emlegetett irodalomtanár, aki majdnem 30 évvel idősebb a fiatal lánynál. Hogy miért is hangsúlyoztam ki ezt a nagy korkülönbséget? Azért, mert egy baromi csúnya viszonyba bonyolódnak, ami eleinte imponál a főszereplőnknek, de az idő előrehaladtával egyre több attrocitás éri a lányt, amitől lelkileg teljesen megfeneklik, noha ezt elég egyszerűen fejeztem most ki.


Emlékszem, 15 évesként azt hittem, enyém a világ, ahogy sokan mások is így éreznek ebben a korban. Ezalól Vanessa sem kivétel, főleg, hogy egy idősebb, érett férfi figyelmét élvezi, ami megerősíti abban, hogy ő már egy igazi nő. Nem állítok valótlanságot, és minden sértés nélkül mondom, hogy ebben a korban a lányok hiába érettebbek, mint a korabeli fiúk, mégsincsenek felkészülve arra a destruktív kapcsolatra, ami Vanessa és Strane között alakult ki. Megmondom őszintén, gyomorforgató volt olvasni az aktusokról szóló jeleneteket, és nagyon sokszor le kellett tennem a könyvet, mert hányni tudtam volna Strane viselkedésétől. Egy megátalkodott pedofil volt, aki úgy alakította az eseményeket, hogy bármilyen baj vagy gyanú esetén Vanessa legyen a saras. 

Felnőttként Vanessa érzései változatlanok maradtak Strane irányába, hiába élt át egy csomó traumát miatta. Érezhető, hogy egy köd ereszkedett a lány agyára, és nem merte bevallani magának, hogy ő is Strane áldozatai közé tartozik. Úgy érzem, hogyha ezt megtette volna, azzal biztosan összetörte volna saját magát lelkileg, hiszen az egész élete a nyomorúságról és a tagadásról szólt. Szégyellem magam, de eleinte én is beleestem az áldozathibáztatás csapdájába, hiszen sok esetben Vanessa adta az idióta Strane alá a lovat, de be kellett látnom, hogy mennyire labilis volt érzelmileg fiatalkorában a lány, ráadásul manipulálták is. Ez a két kombó elérte azt, hogy Vanessa felnőtt korára mentális bajokkal küzdjön, mellé pedig társult a romboló életmódja, valamint a drog- és alkoholfüggőség is. Ebből is látszik, hogy egy ilyesfajta trauma mekkora fájdalmat tud okozni az áldozatnak, míg az elkövetők szerint - csak, hogy Strane-t idézzem - egy szimpla érintés volt.

Számomra nagyon érdekes volt, hogy mennyire realisztikusan ábrázolta az írónő az egész folyamatot a kiindulástól a befejezésig. Az aktusok során Vanessa elméje kikapcsolt, és testen kívül látta önmagát, gondolom ezzel is szimbolizálva azt, hogy a lelke egy darabkáját éppen tönkrezúzzák. Sokan nem tudják - és remélem, nem is kell ilyet megtapasztalnia a nők többségének, bár naiv lennék ezt kijelenteni -, de számos bántalmazott számol be ilyen élményről, miközben éppen folyik az erőszak. Bámulatos dolgokra képes az emberi agy, ha azt nézzük, hogy Vanessa sokszor tudatában volt annak, hogy amit Strane csinál, az büntetendő és helytelen, viszont a trauma elsikálása érdekében átkapcsolt magában valamit, amitől úgy érezte, hogy ez igaz szerelem. Azonban hiába borított rózsaszín fátylat a történtekre, pont azért deformálódott a személyisége, mert a tudatának hátsó, legapróbb szegletében tudta ő, hogy mi történt, csak képtelen volt a feldolgozására. Mint mondtam, borzasztó ez az egész téma, mégis baromi valóságosan lett tálalva, ráadásul a lezárása sem egy tipikus happy end, ami most külön tetszett.

Még mindig sok dolog kavarog bennem, a felét sem adtam ki annak, ami lejátszódott bennem olvasás közben, és tudom, hogy az erőszak témájáról muszáj beszélni. Sokan még mindig tabuként tekintenek rá, és az áldozatot hibáztatják, de elég nagy tévhit az, hogy az áldozat provokálta ki magának a történteket. Remélem, hogy sokan jobb belátásra térnek majd a könyv hatására, és megértik, hogy semmi sem csak fekete és csak fehér. Azt hozzátenném, hogy nem kell mindenkinek Szép sötét Vanessámat olvasnia, ez nem az a könyv, amit minden nő és lány kezébe ajánlanék. Kell hozzá egy magasfokú érzelmi intelligenciaszint, valamint nyitottnak is kell lenni a témát illetően, de tudom, hogy sokan nem tudnának végigolvasni egy ilyen könyvet. Ezzel nincs is baj, pár évvel ezelőtt nekem sem ment volna, de úgy érzem, most nagy szükségem volt egy ennyire megrázó történetre.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Én nem izgatnám magam emiatt – felelem.
    – Miért?
    – Mert engem nem szokás észrevenni.
    – Ez nem igaz – mondja. – Én nagyon is észreveszlek.
    "
  2. "Nem szólok semmit, de olykor úgy érzem, ő ugyanezt műveli velem – darabjaimra szed, és egy új személyt alkot belőlem."
  3. "Anya szerint nem szabad hagyni, hogy eluralkodjanak rajtunk az érzelmek, hiszen mindig lehetne valamin keseregni, és csak akkor lesz boldog az életünk, ha nem merülünk el a pesszimizmusban."
Összességében:
Rengeteg érzelem kavarog bennem a Szép sötét Vanessám kapcsán. Sosem találkoztam még olyan könyvvel, ami zseniálisan van megírva, mégis irtózom tőle. A Vanessával történtek nem csak őt, de engem is darabokra szedtek lelkileg, mert ilyennek nem szabadna megtörténnie, és mégis, annyi lányból és annyi nőből lesz áldozat, hogy muszáj erről a témáról beszélni. Nem hiszem, hogy mostanában újra fogom olvasni, de az biztos, hogy a legmeghatározóbb olvasmányaim között tartom számon. Egyszerre szerettem - már amennyire egy ilyen történetet lehet szeretni - és utáltam a könyvet, de mély nyomot hagyott bennem. Bízom benne, hogy sokan rátalálnak majd, és nem az áldozatot fogják hibáztatni, mint ahogy azt sokan teszik a való életben is.


Nyereményjáték:

Az erőszak minden formája egy életre szóló trauma az áldozatoknak, de ez egy olyan dolog, amiről muszáj beszélni. Minden állomáson találtok egy írónőt, aki szintén feldolgozta ezt a nehéz témát, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába a képen szereplő hölgy nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



03. 20. – Fanni’s Library
03. 22. – Könyv és más
03. 24. – Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 26. – Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése