2021. november 19., péntek

Lisa Jewell: A fenti lakók {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A 21. század Kiadónál jelent meg Lisa Jewell szövevényes thrillere, amelyben régi titkokat rejtő elhagyatott ház áll a középpontban.Tartsatok a bloggerekkel hogy kibogozzuk a múlt bonyolult szálait és kiderüljön, hogy kik is laktak az emeleten. S ha velünk játszatok, ti is nyerhettek az izgalmas regényből egy példányt.

Adatok:
Kiadó: XXI. Század
ISBN: 9789635681587
Oldalszám: 304
Fordító: Katona Ágnes
Eredeti cím: The Family Upstairs
Megjelenési dátum: 2021. 10. 04.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
London egyik divatos kerületében, Chelsea-ben áll egy jókora ház, amelyben egy kisbaba ébredezik a bölcsőben. Jól táplált, szépen gondját viselik. Örömmel várja, hogy valaki felvegye.
A konyhában holttestek oszlanak. Valaki sietős üzenetet firkantott melléjük. Már több napja halottak. Ki vagy kik viselték gondját a kisbabának? És hová lettek?
Két család ügyei gabalyodtak össze.
Ebben a házban nagyon sötét titkok lakoznak.

Véleményem a borítóról:
Első látásra szerelem volt ez a borító. A sötét háttér elég baljós, de így is megtalálható valamennyi szépség a növények által. Nagy kedvenceim az ehhez hasonló borítók, örülök, hogy a polcomon tudhatom ezt a kötetet is.

A történetről és a szereplőkről:
Az ősz tipikusan olyan évszak, amikor kifejezetten jólesik bekuckózni egy könyvvel, ami képes a frászt hozni rám valamilyen értelemben. Eddig nem vettem észre magamon, de idén rájöttem, hogy a szeptember elejétől november végéig tartó időszak számomra egyet jelent a kevésbé könnyedebb olvasmányokkal való kísérletezéssel. Nos, ennek köszönhető, hogy el mertem olvasni Lisa Jewell könyvét is, ami a legkevésbé sem mondható egyszerű vagy szórakoztató történetnek.

Bevallom, nem volt egyszerű belerázódnom, mivel több szálon és több szemszögből olvashatjuk az eseményeket. A fülszövegből már kiderül, hogy valamilyen módon két (egyébként teljesen különböző) család útja keresztezte egymást, és ez az oka annak, hogy a rendőrök holttesteket találnak az egykor fényűző, hatalmas ház konyhájában. A csavar, hogy mindeközben egy csecsemő éppen az emeleten gagyog, de az előbb említett ok miatt nincs olyan ember, aki oda is tudna figyelni rá.

A tragédia után 25 évvel az örökbefogadott Libby Jones hirtelen belecsöppen az amerikai álomba, ugyanis annak ellenére, hogy eddig semmit sem tudott a vérszerinti szüleiről, a születésnapján megörökli azt a hatalmas hodályt, ami elhagyatottan csak rá várt. Eleinte nem sok érdeklődést mutat a ház iránt, de ahogy elkezd kutakodni a hosszú évekkel ezelőtt megtörtént tragédia után, egyre világosabb számára, hogy ki kell derítenie, mi történt a falak között.


Libbyn kívül még két kulcsfontosságú szereplővel ismerkedhetünk meg, akik szemtanúi voltak a ház lepusztulásának. Általuk rengeteg információhoz jut az olvasó, és a három szereplő elbeszélésének eredményeképpen lassan körvonalazódik az olvasó előtt a családok sorsa és Libby kiléte. Egyáltalán nem kiszámítható a történet - legalábbis nekem akárhány tippem volt, egy sem jött be -, mindig újabb és újabb csavarral állt elő az írónő, ami folyton elbizonytalanított.

Nem sűrűn olvasok thrillereket, mert általában nincs hozzájuk gyomrom. Szerencsére A fenti lakók abba a kategóriába esik, ami nem véres, ugyanakkor lelkileg és pszichésen baromira megterhelő. Annyi tragédia, megrázkódtatás és sokk van ebben a könyvben, ráadásul apránként adagolva, hogy néha félre kellett tennem, hogy megnyugodjak. Persze nem bírtam nélküle sokáig, tudnom kellett, hogy mi történt valójában közel három évtizeddel a történet jelene előtt, de tényleg tele volt megbotránkoztató jelenetekkel.

Csak a magam nevében beszélek, mikor azt mondom, hogy számomra a szekták mindig is hátborzongatóak voltak. Jelen könyv esetében is megjelenik a fanatizmus, amitől rázott a hideg. Nagyon lassan, szinte észrevétlenül kúszott be ez a szál, és elvette az emberek eszét. Komoly etikai és morális kérdéseket vetett fel, és a legnagyobb baj az egészben, hogy simán elképzelhető a való életben is egy ilyen helyzet. Talán pont a valószerűsége miatt borsódzik tőle a hátam még most is, ahogy rágondolok, és borzasztó, hogy mennyi élet veszett kárba egyetlen szereplő meggondolatlansága miatt.

Ahogy említettem, az érelmeimre abszolút hatott a könyv. Nem feltétlenül úgy kellett ezt érteni, hogy megríkatott vagy megnevettetett, szimplán sokkolt, nem találok rá jobb szavakat. Azonban most elég ellentmondásosnak tűnhetek, ugyanis nekem ez nem volt elég ahhoz, hogy kiemelkedő thrillernek tartsam, ami fura, de sajnos ez van. Fogalmam sem volt, mit várhatok tőle, mikor belekezdtem, de annyira alattomosan épült fel, tele játszmákkal, hogy nagyobb durranást vártam befejezésként. Mindenesetre remélem, hogy még lesz szerencsém Lisa Jewell könyveihez, mert egy igazán ígéretes írónőnek találom ezek után, aki képes megremegtetni az ember lelki békéjét.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Hát majd meglátjuk. De őszintén, nem hiszem, hogy Phin biztonságban van veled. Túlságosan engedékeny vagy vele.
    – Nem engedékeny vagyok, David. Hanem szeretem. Lehet, hogy neked is meg kéne próbálnod."
  2. "– Minden férfi gyenge – mondta Phin. – Ez az egész rohadt gond a világgal. Gyengék ahhoz, hogy rendesen szeressenek. Gyengék ahhoz, hogy tévedjenek."
  3. "Tizenkét éves és nem érdeklik a tündérmesék többé. Tudja, hogy az élet nemcsak öt nagy eseményből áll, hanem a pillanatokból a nagy események között."
Összességében:
Rendszeresen megállapítom, hogy nem sűrűn olvasok thrillereket, amin változtatni szeretnék, de annyira le tudnak hozni az életről, hogy ritkán vagyok képes nekidurálni magam egy könyvnek, ami ebbe a zsánerbe tartozik. Mégis, A fenti lakókat képtelen voltam halogatni, meg akartam tudni, hogy milyen csúfság lapul a gyönyörű külső mögött. Egyáltalán nem sorolható a véresebb thrillerek közé, ugyanakkor éppolyan megrázó, mint azok. Gúzsba köti az ember gyomrát és lelkileg elég megterhelő tekintve, hogy - megjegyzem, szerencsére - nem egy mindennapi esetet dolgoz fel a kötet.


Nyereményjáték:

Mivel a regényben egy titokzatos ház kap főszerepet, rejtvényeinkben is házakat keresünk. A blogokban megtaláltok egy-egy képet regényadaptációkból, de most nem a könyvek címére, írójára vagyunk kíváncsiak, hanem a házra vagy épületre, ami a regényben fontos szerepet játszik. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
11.15. Olvasónapló
11.17. Betonka szerint a világ
11.19. Fanni’s Library
11.21. Könyv és más
11.23. Kelly és Lupy olvas
11.25. A szofisztikált macska 
11.27. Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése