2021. november 13., szombat

Jen Calonita: Bírnod kell a célig {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Jen Calonita Bírnod kell a célig c. regénye, mely a Sorsfordító történetek legújabb tagja. A történet során Hercules és Megara megpróbáltatásokkal teli kapcsolatának nyomába eredünk, melyben nem kisebb a tét, mint a szerelmesek közös jövője. Vajon Meg képes lesz felülkerekedni a múltján, megtalálni önmagát, s felismerni önnön erényeit, vagy a félelem végérvényesen éket ver közé és Csodafickó közé?

Adatok:
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635840700
Oldalszám: 376
Fordító: Herman Alexandra
Eredeti cím: Go the Distance
Megjelenési dátum: 2021. 09. 28.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Miután ​Herkules bebizonyítja, hogy igazi hős, és újra istenné válik, úgy tűnik, végre helyreáll a világ rendje. Egészen addig, amíg Zeusz ki nem jelenti, hogy Meg nem lehet együtt a fiával, mert – ha tetszik, ha nem – halandó. Héra azonban szerencsére felajánl egy lehetséges megoldást: esélyt ad Megnek, hogy bebizonyítsa, igenis van helye az Olümposzon – istennőként. Ráadásul ehhez csupán egy titokzatos küldetést kell teljesítenie.
Hogy mi is ez a küldetés? Csupán annyi, hogy Megnek ki kell szabadítania volt szerelme kedvesének a lelkét az Alvilágból. Igen, arról az exéről van szó, aki miatt eladta a lelkét Hadésznak, és aki azonnal beleszeretett egy másik nőbe, miután Meg eltűnt. Vajon képes lesz Meg maga mögött hagyni a múltját, és gyors észjárásának segítségével legyőzni a szörnyetegeket és gonosz isteneket, az alattomos Hadészt is beleértve? Sikerül rátalálnia igazi otthonára, és felfedezni, hogy mi minden lakozik benne? Vagy az elköteleződéstől való félelme miatt lemond az örökké tartó istenlétről a Csodafickóval?

Véleményem a borítóról:
Minden egyes alkalommal, mikor új kötet jelenik meg a Sorsfordító történetek kiadói sorozatban, csak ámulok és bámulok. Eddig nem volt olyan borító, ami nem tetszett, és úgy gondolom, a mostani is telitalálat lett, pláne az élfestéssel, ami még különlegesebbé teszi a kiadó köteteit.

A történetről és a szereplőkről:
Ha Disney retellingekről van szó, nem tudok ellenállni. A bennem élő gyerek a mai napig mesékkel tud leginkább feltöltődni, és szerintem ebből sosem fogok kinőni. Na, nem mintha akarnám vagy zavarna. A Herkulest már régen láttam, sosem volt hatalmas kedvencem, mert kicsinek nem igazán érdekelt a mitológia, azonban egy ideje egyre jobban érdeklődöm iránta.

Miközben olvastam a kötetet, sokan írtak nekem azzal kapcsolatban, hogy Hádészről vagy Herkulesről szól inkább a történet, a válaszom pedig az volt, hogy egyikről sem. Meglepő módon az írónő Herkules szíve választottjára, Megarára helyezte a hangsúlyt. Nyilván az előbb említett két karakter is felbukkan a cselekmény során, de csak mellékszereplőként.

A titánok legyőzése után Herkules kiérdemelte, hogy felköltözzön az istenek közé az Olümposzra, ami egy kifejezetten boldog pillanat a fiú életében. Arra viszont nem számít, hogy Zeusz megtiltja, hogy Megara is a Csodafickóval tartson, ezért az új kaland kezdete egyben a régi lezárása is... lenne, ha Héra nem avatkozna közbe. Az istennő komoly kihívás elé állítja Meget, aminek a célja, hogy bebizonyítsa, ő is méltó az olümposzi életre.

Aki egy kicsit is jártas a mitológiában, az tudja, hogy az istenek ritkán könnyítik meg a halandók dolgait, és ez Meg esetében sincs másként. Az még hagyján, hogy egy undorító és ijesztő lénnyel kell megküzdenie, de meg kell mentenie a volt szerelmének jelenlegi párját is az Alvilágból. Már azzal is tragikus szembesülni, hogy az exe milyen könnyedén tovább lépett, de az még inkább összetöri a lányt, hogy rájött, a férfi mással valósította meg a közös álmukat. Vagy mégsem?


Igazán kivételes fejlődésen megy keresztül Megara a könyv végére. Megmondom őszintén, nekem sokáig nagyon nem volt szimpatikus a forrófejűségével és a passzív-agresszív viselkedésével. Számos meglátásával nem tudtam egyetérteni és azonosulni, kifejezetten távol állt tőlem a karaktere. Szerencsére a történet végére úgy tűnt, mintha benőtt volna a feje lágya, ehhez pedig az is kellett, hogy szembe nézzen a múltja démonaival, és ne csak a saját igazát hajtsa. Tulajdonképpen olyan változáson ment keresztül, mintha kilépett volna a kamaszkorból és felnőtté vált volna, ez pedig a sztori előnyére vált.

A mitológiai háttér alaposan, részletesen és tényleg jól lett felépítve. Jó ötlet volt előtérbe helyezni Meg karakterét - még akkor is, ha eleinte nem kedveltem -, ugyanakkor nem bántam volna, ha egy kicsit többet kaphattam volna Herkulesből is. Ez újfent egy olyan kötet lett a sorozatban, amit nem ajánlanék gyerekeknek; néha túl mély, vagy túl sötét gondolatok vannak benne, amiket csak a felnőttek tudnak igazán elraktározni és feldolgozni magukban. Ezek közé tartozik a mentális gátjaink áttörése, a szeretet elfogadása és a büszkeségünk leküzdése.

Noha kellemes csalódást okozott maga a történet, magától a magyar kiadástól sokszor égnek állt a hajam. Hihetetlen, hogy mennyi elgépelés van a könyvben, mintha az ég világon senki sem nézte volna át a nyomdába küldés előtt a fordítást. Konkrétan vicc kategória, hogy Aigeusz neve legalább háromféleképpen szerepel a kötetben, ezzel természetesen összezavarják az olvasókat. Remélhetőleg a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak a sorozat köteteire, mert az eddigiekkel is bőven volt ilyesfajta probléma, de ebben most kifejezetten sok hiba maradt. Nekem ez sokat rontott az olvasási élményemen, ezért nem is tudom maximálisra értékelni a kötetet.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Önbizalom és hit – ez kell ahhoz, hogy véghez vidd, amire készülsz."
  2. "– Mert nem az a legfontosabb, hogy milyen erős a karod – mondta Zeusz a fia felé fordulva, miközben átölelte hatalmas karjával. – Hanem hogy milyen erős… a szíved."
  3. "A szívünkbe vésve hordozzuk magunkban a veszteségeinket."
Összességében:
Herkules és görög mitológia rajongóknak kötelező olvasmány Jen Calonita ezen műve. Bevallom, már rég láttam a mesét, de nagyon kíváncsi voltam arra, hogy retelling formájában milyen élményt tud nyújtani. Nem csalódtam, igazán izgalmas és olvasmányos kötethez volt szerencsém, azt azonban el kell mondanom, hogy kifejezetten zavart a rengeteg elírás, és kellemetlen szájízt hagyott bennem ez a fajta figyelmetlenség.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek Hercules és Meg mesebeli történetét. Minden állomáson találtok egy kérdést két válaszlehetőséggel, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes megfejtés betűjelét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha pedig extra pontokat is gyűjtenétek, rakjátok helyes sorrendbe a jónak vélt válaszok betűjeleit, és az így kapott szót ugyancsak írjátok be a rafflecopter erre kijelölt sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kérdés: Minek az istennői a mesében látható múzsák?
A) művészetek B) női szépség

a Rafflecopter giveaway
Állomások:

11/13 Fanni’s Library

11/15 Booktag

11/17 Csak olvass!

11/18 Szaffi polca

11/19 Csak olvass!

11/20 Pandalány olvas

11/21 Readinspo

11/23 Hagyjatok! Olvasok!

11/25 Utószó
11/27 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése