2021. november 28., vasárnap

Colleen Hoover: Elrontott életek {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelenik Colleen Hoover legújabb regénye, a Regretting you. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják az anya-lánya páros generációkon átívelő, érzelmekkel teli történetét, melynek legnagyobb kérdése: vajon sikerül-e  visszatalálniuk egymáshoz? 
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Morgan és Clara sztoriját, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789635619641
Oldalszám: 416
Fordító: Moldova Júlia
Eredeti cím: Regretting You
Megjelenési dátum: 2021. 12. 03.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
HOGY ​SZEDD ÖSSZE A SZILÁNKOKAT, HA NINCS RAGASZTÓ, AMI EGYBEN TARTJA?
Morgan Grant és tizenhat éves lánya, Clara, a legkevésbé sem szeretne hasonlítani egymásra.
Morgan elszántan meg akarja óvni a lányát attól, hogy ugyanazokat a hibákat kövesse el, mint ő maga: túl fiatalon teherbe essen és férjhez menjen. Morgannek akkor félre kellett tennie az álmait.
Clara nem akar anyja nyomdokaiba lépni. És az ő kiszámítható anyukájával amúgy sincs bennük semmi közös, fikarcnyi sem.
Harcos természetükkel és egymásnak ellentmondó céljaikkal Morgan és Clara rettentő nehezen tud együtt élni. Csak Chris tud békét hozni a családi otthonba, Morgan férje, Clara apukája, a család oszlopa. De ez a béke darabokra törik, mikor Chris karambolozik – tragikusan és sok kérdést felvetve. A szívet tépő és tartós következmények jóval túlnyúlnak Clarán és Morganen.
Morgan küszködik, hogy megint felépítsen mindent, ami összetört körülöttük, és végül annál talál vigaszra, akitől a legkevésbé várná. Közben Clara egy olyan fiú felé fordul, akitől eltiltották. Minden egyes nap újabb titok, neheztelés, félreértés választja el anyát és lányát. Már-már annyira, hogy talán lehetetlen visszatalálniuk egymáshoz.
A RÉMÁLMOD, AMIT MÉGIS TÚL LEHET ÉLNI? NÉZZ A MÉLYÉRE!

Véleményem a borítóról:
Annyira szép és letisztult borítókat kapnak CoHo könyvei, hogy el sem tudnám dönteni, melyik tetszik a legjobban. Nálam ez is telitalálat lett, imádom a színeket és az összhangot, és már most tudom, hogy csodásan fog mutatni az írónő többi könyve mellett.

A történetről és a szereplőkről:
A mai napig nagy Colleen Hoover-rajongónak tartom magam még annak ellenére is, hogy idén nem olvastam tőle igazán áttörő könyvet. Igen, ebbe az Elrontott életek is beletartozik. Próbáltam szeretni, próbáltam megkedvelni a szereplőket, de ez valahogy nem ragadott magával. Meglepően hamar elolvastam, de volt, hogy a falra tudtam volna mászni tőle.

Két idővonallal ismerkedünk meg a történet során. A legkorábbiban Morgannel olvashatunk tizenéves korában, mikor még felelőtlen kiskamasz volt. Chris, Jenny, Jonah és Morgan elválaszthatatlan négyes csoport volt, amiben Morgan és Chris, valamint Jenny és Jonah alkottak egy-egy párt. Morgan már csak azért is Jennyhez volt nőve, mert testvérek voltak. Az idilli nyáriszünetüket azonban megakasztotta az a tény, hogy Morgan rájött, hogy terhes lett Christől, azonban nem is őket, sokkal inkább Jonah-t rázta meg ez az eset - olyannyira, hogy össze is szedte a sátorfáját, és egy szempillantás alatt a lehető legmesszebbre utazott a barátnőjétől és a barátaitól.

Tizenhat évvel később csatlakozunk be újra az immár felnőtt nő életébe, innentől pedig felváltva az ő és a lánya, Clara szemszögéből olvashatjuk a történéseket. Már a tragédia előtt sem volt túl fényes a család helyzete; Morgan otthonmaradó anyaként realizálta, hogy habár van egy szuper férje és egy szintén szuper lánya, tulajdonképpen csak értük él. Kevesebb, mint negyven évesen arculcsapásként éri az embert, mikor rájön, hogy saját magáért abszolúte nem tesz semmit... Ezután pedig következett A Karambol, így, csupa nagybetűvel.

A sors fricskája, mikor egyszerre veszíted el a férjedet és a húgodat, ráadásul ugyanabban a balesetben. Őszintén, nekem már az első percben leesett, hogy ennek a hátterében egy titkos viszony állt, amit én a való életben is mélységesen megvetek és gyűlölök. Úgy gondolom, hogy ettől megalázóbb és visszataszítóbb árulás nem létezik egy kapcsolatban, főleg úgy, hogy tulajdonképpen Morgan két szerette is szövetkezett ellene. Nem mellesleg úgy, hogy Jenny újra összejött Jonah-val. Totál agyrém volt számomra ez a húzás, és mélységesen megsajnáltam Morgant.


Na de persze ne felejtsük el azt a tényt sem, hogy egy tizenhat éves lány az imádott apja nélkül maradt. Clara számára Chris szava volt a szent, és elég gáz módon az anyját nagyjából fele annyiba sem nézte. Ennek meg is lett a böjtje a férfi halála után, Clara és Morgan baromira nem találták meg a közös hangot. A tinédzser lány a lehető legtöbb módon szembeszegült az anyjával, egy olyan fiúval kezdett el találkozgatni, akitől korábban tiltották, szóval a legrosszabb időszakban köszöntött be a dackorszaka. Ezt tetézte az is, hogy Morgan tisztában volt a férje bűnösségével, de a lányának nem mondta el az igazságot. Úgy érzem, számomra ez, és az ezt követő "kerülgetjük a forró kását"-jelenetek voltak az igazi mélypontjai a könyvnek.

Szerintem valódi, kötődéses kapcsolat egy családon belül nem alakulhat ki őszinteség nélkül. Pontosan ez volt a baj jelen esetben, hiszen Morgan folyton csak nyelte a békát és hagyta, hogy Clara a porig alázza. Persze nem vagyok szülő, abszolút mint kívülálló látom ezt a témát. Biztos vagyok abban, hogy anyaként is nehéz lehet azt megítélni, hogy mikor mivel tesz jót az ember a gyermeknek és a kapcsolatuknak. Ugyanakkor Clara konkrétan már fiatal felnőtt, akinek meg kellene tudnia küzdeni egy ilyen helyzettel, és elég érettnek kellene lennie ahhoz, hogy felmérje, milyen kárt is okoz ezzel az anyjának. Szóval az, aminek szerintem el kellett volna vinnie a hátán ezt a történetet - az anya-lánya összetartás és szeretet -, jelen esetben számomra megbukott.

Ha ennyi alapján leírnátok a könyvet magatokban, ne tegyétek! Pont az ilyen nehéz esetekben mutatkozik meg az, hogy mennyire jó is tud lenni egy író, valamint az is, hogy ezek után képes-e megnyerni magának a könyv még így is. Nem tagadom, egyik karaktert sem szerettem Jonah kivételével (na jó, Clara barátja, Miller is egészen szimpatikus lett a végére), viszont Morgan és Clara hatalmas fejlődésen mentek keresztül a 400 oldal során. Ez lett számomra a legnagyobb erénye a könyvnek az érdekes cselekményen kívül, és ezt figyelembe véve a két női karakter szerencsétlenkedése eltörpül.

Nem, nem avattam új kedvencet. Nem, nem közelítette meg a Velünk véget ér vagy a Verity által okozott élményt. Mégis értem, hogy Colleen miért írta meg ezt a könyvet, és hogy nagyjából mit akart vele átadni. Nagyon örültem, hogy egy ilyen kellemetlen időszakból mégis valahogy egészként jöttek ki a szereplők, még akkor is, ha mindenkit komoly veszteség ért. Újabb műben mutatkozott meg, hogy a szeretet így vagy úgy, de utat talál magának, és minden nehézség után jön valami jó is.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Azt hiszem, most eljött az idő, hogy kitaláljam, kinek kellett volna lennem, mielőtt mindenki másért kezdtem élni."
  2. "Néha ki kell térni a csata elől, hogy megnyerd."
  3. "A szívem tele, de ez az egyetlen részem, aminek súlya van."
Összességében:
Colleen mindig olyan témákkal tud előrukkolni, amelyeket morálisan teljes mértékben elítélek - jelen esetben megcsalás -, ennek ellenére mégis érdekelnek az írónő művei, nem tudom kihagyni őket. Ezt a könyvét nem érzem a legerősebbnek, de be kell vallanom, kapásból egy váratlan fordulattal indított, amit aztán addig fokozott, míg nem tudtam kitalálni, mi lesz a vége. Sajnos egyik szereplő sem került közel hozzám, ennek ellenére drukkoltam egy viszonylag boldog végkimenetelért.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során Colleen Hoover hősnőié lesz a főszerep. Minden állomáson láthatjátok valamelyikük kissé hiányos nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a meglévő betűk alapján kitalálni, kire gondolhattunk. Ha minden állomást teljesítettetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik névre gondoltunk? S_VE_  M_R_E  JA_OB_
a Rafflecopter giveaway
Állomások:
11/19 Sorok Között
11/20 Könyvvilág
11/22 Dreamworld - Idézetek
11/24 Dreamworld  - Borítók
11/26 Veronika's Reader Feeder
11/28 Fanni’s Library
11/30 Readinspo
12/02 Szaffi polca
12/04 Csak olvass!
12/06 Csak olvass! - Könyvjelzők, printek
12/08 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése