2022. február 8., kedd

Bessenyei Gábor: Tested és lelkem {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Bessenyei Gábor legújabb ifjúsági kötete egy, a napjainkban nagyon elterjedt problémát dolgoz fel, amely nem más, mint az internetes zaklatás és ennek a következményei. Ha kíváncsi vagy arra, hogy a történet két főszereplője ezután mihez kezd, tarts velünk, ráadásul most meg is nyerheted a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!
Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635614004
Oldalszám: 408
Megjelenési dátum: 2021. 10. 12.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Semmi ​bajom a meztelenséggel. Hogyan is lenne? Igazából nincs is annál jobb, mint eljutni oda a lánnyal, hogy meztelenül láthasd. De mi van akkor, ha nemcsak te láthatod? Hanem az összes haverod, az egész iskola, és hirtelen mindenki azt hiszi, hogy jár neki belőle egy darab. Ez nem lehet a valóság. Mert ha az, nem biztos, hogy el bírom viselni. De ha én nem bírom elviselni, mi lesz Lucával?

Kemenes Bálint élete boldog. Ő a focicsapat ünnepelt sztárja, egyre sikeresebb a YouTube-csatorna, amit a barátaival csinál, és még egy gyönyörű lánnyal is flörtöl. Igaz, az a lány a legjobb haverja barátnője… De hát miért nem szakít Luca Áronnal? Talán fél a fiú bosszújától?
Orosz Luca az egyik legvidámabb, legmagabiztosabb lány az osztályban. Szeret olvasni, szívesen bulizik a barátaival, jól tanul és másoknak is segít. Aztán egy nap megtörténik vele az elképzelhetetlen: olyan képek kerülnek fel róla az internetre, amiket csakis egyetlen embernek szánt.
Hogyan lehet ezután folytatni az életet? Ugyanaz az ember tud maradni, aki eddig volt? Kire számíthat, kibe kapaszkodhat?
Bálint és Luca közös kalandja éppen csak elkezdődik, de a képek mindent megváltoztatnak. Bimbózó szerelmüket letöri egy olyan bosszú, aminek talán sohasem lépnek túl a következményein.
Mit hajlandó Bálint feláldozni azért, hogy Luca mellett kiálljon? És vajon mennyit ér ez a szerelem?
Te kitartanál a végsőkig is? Tudnál ítélkezés nélkül segíteni?
Tarts Bálinttal ezen a különleges úton, és ismerd meg a fiúk lelkének mélységeit!

Véleményem a borítóról:
Olyan ízléses és szép ez a borító, hogy semmi rosszat nem tudok mondani róla. Imádom a színeit, ráadásul néhol dombornyomásos is, így még jobban el vagyok ragadtatva tőle.

A történetről és a szereplőkről:
Lehet, hogy nem én vagyok a célcsoportja ennek a könyvnek, de bevallom, már megjelenéskor felkeltette az érdeklődésemet. Időhiány miatt sajnos csak most jutottam el az olvasásáig, és nagyon örülök, hogy nem halogattam tovább. Korábban még nem olvastam Bessenyei Gábortól, de úgy érzem, ideje bepótolnom ezt a hiányosságomat, már csak azért is, mert ezen kötete igazán magával ragadott.

A történet hatására képzeletben visszarepültem a gimnáziumi éveimhez, azon belül is arra az időszakra, mikor végzős voltam, a fejem fölött lebegett a továbbtanulás kérdése, közeledett a szalagavató és minden olyan zavaros és nehéz volt. A kötet főszereplője, Bálint is ebben az élethelyzetben van, és nem mondom, jó volt általa egy kicsit nosztalgiázni - bár szerencsére nekem nem voltak olyan problémáim, mint neki.

A tinédzserek tudnak baromi kegyetlenek lenni, ez meg is mutatkozik a cselekmény során. Bálint és Luca már évek óta közel állnak egymáshoz, még úgy is, hogy idő közben Luca összejött Bálint egyik legjobb haverjával, Áronnal, aki elsőre jó fogásnak tűnik, de nem az. Miután a fiatalok szakítanak, Lucáról futótűzként elterjed egy csomó intim fotó, amit Áronnak küldött, és a szegény lány élete összeomlik. Mindezt Bálint szemszögéből nézhetjük végig, ami azért is nagyon érdekes, mert így igazán megmutatkozik az, hogy mennyire különbözőek ebben a korban a fiúk és a lányok.

Bálint próbálja lelkesíteni Lucát, érdeklődik iránta és törődik vele, ez pedig nagyon nagy segítség a lánynak. Luca minden nap a pokolban érzi magát, és nem találja a kiutat ebből a szörnyű helyzetből, ami abszolút érthető, ugyanakkor kicsit depresszív is. Ennek legalább annyi előnye van, hogy akarva-akaratlanul közelebb kerülnek egymáshoz és rájönnek, hogy már rég össze kellett volna jönniük, de a történet során újabb és újabb nehézségekkel kell szembenézniük, ami szinte ellehetetleníti a boldogságukat.

Szerintem jó ötlet volt, hogy csak egy szemszöget kaptunk, mert így tényleg el lehet mélyülni Bálint gondolataiban. Ez azért is fontos, mert jelen esetben nem egy tipikusan tökéletes srácról van szó, akit egy női író alkotott meg úgy, hogy azt sem tudja, hogy mi megy egy kamasz fiú fejében. Ritkán találkozom ilyen hiteles karakterábrázolással, mert amellett, hogy Bálint segítőkész támasza Lucának, valamilyen szinten magát is védi. Elgondolkodtató kérdések merülnek fel benne, amik igazából teljesen jogosak, még akkor is, ha emiatt el lehetne ítélni a fiút. Ettől válik valódivá, így "lép ki" a könyvből, nem marad meg a papírmasé karakterek szintjén. Sokkal jobban kedveltem Bálintot, mint Lucát, pedig átlagban a női szereplőkkel szoktam jobban szimpatizálni.

Mint már említettem, jókat lehet elmélkedni ezen a történeten. Vajon Luca megérdemelte, hogy így járt? Ki a hibás ebben az esetben? Érthető, hogy Bálint elgondolkodott azon, hogy így már nem éri meg küzdeni a lányért? Be lehet skatulyázni valakit csupán egy ballépése miatt? Ezek mind olyan kérdések, amiket olvasás során tettem fel magamnak, de muszáj volt több emberrel is beszélnem róla, mert annyira elgondolkodtatott és számos érzelem kavargott bennem a könyv befejeztével. Mindenképp tudom ajánlani 14-15 éves kortól, mert egyszerre tanulságos és szórakoztató olvasmány.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Azt hiszem, az emberek legtöbbször csak azért nem veszik észre, hogy milyen szar nekik, mert épp van jobb dolguk. Nekem most nincs."
  2. "A világ kicsit más, mint máskor. Nem olyan, amilyennek ismertem. Vagy a világ változatlan, és magamat látom benne másképp?"
  3. "– Az emberek gyűlölik azokat, akik hibáznak – feleli Luca szenvtelenül. – Pontosabban imádják gyűlölni őket, imádják, hogy következmények nélkül ítélkezhetnek."
Összességében:
Szeretem az olyan ifjúsági könyveket, amelyeknek van igazi mondanivalójuk, és nem csak a megszokott fiú-lány huzavonáról szólnak. Furcsa belegondolni, hogy már nem az én korcsoportomról szólnak azok a történetek, amelyeknek a középpontjában középiskolások állnak, pedig mintha csak tegnap lett volna, hogy a szalagavatóra készültem, pont, mint Bálint és Luca.
Nagyon különleges és tanulságos regény ez, aminek a mondanivalója nem is lehetne aktuálisabb. A szereplők nem kétdimenziós papírmasé karakterek, sokkal inkább hús-vér tinédzsereknek érződnek, akik nem hibátlanok, de pont ezért szerethetőek. Bessenyei Gábor nagyon megragadta a napjaink fiatalainak életét, jellemét és problémáit, és talán pont azért tetszett annyira a kötet, mert teljesen bele tudtam élni magam az egyes helyzetekbe a logikus felépítésnek köszönhetően.


Nyereményjáték:

Mostani játékunkban olyan könyvekre fókuszálunk, amelyek magyar szerző tollából származnak és középiskolásokról szólnak. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy az egyes állomásokon lévő idézetek melyik könyvből származnak, ezután pedig írjátok be a könyv címét a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: „– Tudod, ha egy barátságot hazugságok alapjaira építesz fel, akkor ne csodálkozz, ha összedől az építmény.”
a Rafflecopter giveaway

Állomások:
02. 08. – Fanni’s Library
02. 10. – Sorok között - extra
02. 12. – Kelly és Lupi olvas
02. 14. – Könyvvilág
02. 16. – Deszy Könyvajánlója
02. 18. – Spirit Bliss Sárga könyves út - extra
02. 20. – Veronika's Reader Feeder

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése