2022. április 11., hétfő

Neal Shusterman: Kaszás {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Lampion Könyveknek köszönhetően egy újabb zseniális disztópiát tarthatunk a kezünkben. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen a tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány Neal Shusterman díjnyertes kötetéből!

Adatok:
Kiadó: Lampion Könyvek
ISBN: 9789633249574
Oldalszám: 384
Fordító: Horváth Vivien
Eredeti cím: Scythe
Megjelenési dátum: 2022. 03. 17.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Egy ​tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis?
Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől.
A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket.
Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat.
Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első feladata épp a vesztes begyűjtése lesz.
A Kaszások kora-trilógia első része.
Már több mint húsz országban megjelent!

Véleményem a borítóról:
Hát, ami azt illeti, nem vagyok elragadtatva ettől a borítótól, szerintem az eredeti kiadás sokkal jobban néz ki. Kíváncsi vagyok, hogy a többi rész hogy fog kinézni magyarul, az is lehet, hogy a végére megszeretem ezt a kinézetet is.

A történetről és a szereplőkről:
Régóta szemeztem már a Kaszás eredeti, angol nyelvű kiadásával, de őszintén nem tudtam megítélni, hogy mennyire illene hozzám. Mint ahogy az most kiderült, már réges rég olvasnom kellett volna, mert minden várakozásomat felülmúlta a történet, de ne szaladjunk ennyire előre!

A történet egy olyan világban játszódik, amelyben már nincsenek betegségek, lecsillapodott a bűnözés, az emberek több száz éves korukig élhetnek, akárhányszor vissza lehet hozni egy személyt az életbe, ha valamilyen baleset éri, nem mellesleg rengetegszer vissza lehet állítani a testet a fiatalkori állapotára. Nincsenek vezetők, egy dolog "uralkodik" az egész világ felett, ami nem más, mint a mostani Felhőből kialakult Viharfelhő. A Viharfelhő meggátolja az éhezést, biztosítja a lakhatást mindenki számára, az esetleges bűnözőket már a bűntett elkövetése előtt megállítja, szóval mondhatni egy általunk elképzelhetetlen, de valójában teljes mértékben optimális világot hozott létre. Természetesen mindennek ára van.

Egy olyan világban, ahol nincs éhezés és nyomor, a dühkitöréseket leállítják a testben lévő emonanobotok és egy felhőkarcolóról való leugrás után játszi könnyedséggel visszaállítható az ember teljes valójában, a haláltól való félelem alaptalan, ahogy a halálvágy is. Senki sem akar meghalni, mindenki annyiszor kezdi újra az életét, ahányszor csak akarja, és minden lehetséges. A halandók kora lejárt, ugyanakkor a túlnépesedés örök probléma, és erre a megoldást a Kaszások nyújtják.


A Kaszások olyan hivatalos személyek, akik az emberek begyűjtéséért felelnek. Mivel a természetes halál már nem jelent gondot, a Kaszások feladata, hogy kvázi megritkítsák a népességet különféle módszerekkel. Vannak Kaszások, akik a békés gyilkolást szeretik jobban, ugyanakkor vannak olyanok is, akik a lelkiismeret leghalványabb jele nélkül képesek mészárlásra. Akárhogy is, a munkájukat végzik, és nem ellenkezhet velük senki.

Főszereplőink, Citra és Rowan számára nem ismeretlenek a Kaszások, hiszen tinédzserként már tisztában vannak vele, hogy olykor kegyetlen, de szükségszerű munkát végeznek. Miután valamilyen úton-módon kapcsolatba kerültek Faraday Kaszással egy-egy begyűjtés során, a Kaszás felfigyel a fiatalokra és inasként fogadja őket, hogy kitanítsa nekik a mesterséget. A tinédzserek elszakadnak az otthonuktól, a családjuktól és a barátaiktól, és Faraday házában kezdik el a tanulást, ami a küzdősporttól kezdve a méregkeverésig mindenre kiterjed. A tanulmányaikat követően az utolsó lépés egy vizsga, amely során a Kaszások bizottsága eldönti, hogy méltóak-e a Kaszássá válásra, de kettejük közül csak egy nyerheti el a gyűrűt. Ez a felkészülés és a fiatalok között létrejött kapocs már alapvetően érdekfeszítővé teszi a történetet, de az igazi forduló (amit természetesen nem fogok lelőni) korántsem ez.

Shusterman kivételes módon építette fel ezt a világot, figyelve még a legapróbb részletre is. Habár a narrátor külső szemlélőként van jelen, mégis úgy érezhetjük, hogy teljes mértékben belelátunk a szereplők fejébe. Nem tudnám megmondani, hogy melyik inas a szimpatikusabb, mindketten egyaránt érdekes karakterek, tökéletes balanszban vannak. Maga a cselekmény elég lassú, nem egy harcjelenetekkel telepakolt könyv ez. Ennek ellenére mindig van miért izgulnia az olvasónak, legalábbis én folyton idegeskedtem vagy Citra, vagy Rowan miatt.

Ritkaságszámba megy nálam, ha egy könyvről azonnal értékelést írok. Most kivételt tettem, mert muszáj volt valahogy összegeznem a gondolataimat, de tudom, hogy még így is rengeteg mondanivaló rekedt bennem köszönhetően annak is, hogy megfogadtam, hogy nem spoilerezek. Ezt a könyvet olvasni kell. El kell benne helyezkedni, el kell gondolkodni azon, hogy milyen is lehetne abban a világban élni, amit Shusterman ilyen zseniálisan megalkotott. Ahogy haladnak az események, úgy észrevehetjük, hogy talán nem is olyan idilli az író által lejegyzett helyzet, pláne, hogy a morális értékek is számtalanszor megkérdőjeleződnek a kötet során, és a jó és a rossz között húzódó határvonal is szép lassan elmosódik.

Elmondhatatlanul élveztem ezt a történetet, olyannyira, hogy már beszereztem angolul az egész sorozatot. Képtelen vagyok kivárni a magyar fordítást, egyszerűen a zsigereimben érzem, hogy nekem tudnom kell, hogy mi lesz ezután. Nem tudom elengedni a szereplőket, a cselekmény teljesen beszippantott és egy kisebb függővég után másra sem tudok gondolni, csak arra, hogy folytassam a sorozatot. Remélem, itthon is annyira ráfüggnek majd az olvasók, mint külföldön, mert nem szeretném, ha egy ilyen kiemelkedő sorozat - ironikus módon - kaszát kapna. :)

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Mindenki bűnös valamiben, és mindenkben ott a gyermekkori ártatlanság nyoma, nem számít, hány rétegnyi élet rakódott rá. Az emberiség ártatlan. Az emberiség bűnös. Mindkét állítás tagadhatatlanul igaz."
  2. "Én a leginkább azt remélem, hogy idővel a bölcsességünk éppolyan végtelen lesz, mint a tudásunk."
  3. "A félelem árnyékában a remény a világ legerősebb mozgatórugója."
Összességében:
Ez a 43. könyv, amit idén olvastam. A 43 közül nagyjából kettő kivételével egyik sem fogott meg annyira, mint ez a Könyv. Igen, szándékos a nagybetű, mert a Kaszás bizony megérdemli.
Azt hiszem, egyre jobban élvezem a disztópiákat, és ezzel most Shusterman az elevenembe talált. Képtelen vagyok másra gondolni, szerintem nem fogom tudni megvárni a második rész lefordítását, mert egyszerűen ki kell derítenem, hogy mi lesz ezután.


Nyereményjáték:

Neal Shusterman ezen kötete egy posztapokaliptikus világban játszódik. Mostani játékunkban erre a vonalra építünk: minden állomáson találni fogtok egy idézetet egy-egy posztapokaliptikus kötetből, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába, hogy melyik könyvből idéztünk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: „– Pusztítani sokkal könnyebb, mint teremteni.”

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
04. 11. – Fanni’s Library
04. 13. – Kelly és Lupi olvas
04. 15. – Szaffi polca
04. 18. – Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 21. – Csak olvass!
04. 23. – Utószó
04. 25. – Deszy könyvajánlója
04. 27. – Hagyjatok! Olvasok!
04. 29. – Olvasónapló
05. 01. – Könyv és más
05. 03. – Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése