2022. április 26., kedd

Shea Ernshaw: Télerdő {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Van valami a boszorkányos könyvekben, ami mindenkit elvarázsol… A Gonosz mélység után a Könyvmolyképző kiadó idén tavasszal ismét hozott nekünk egyet Shea Ernshaw borzongató, boszorkányos regényei közül. Ahogy pedig annak idején a Gonosz mélységről, úgy most is elmondjuk a véleményünket a Télerdőről – egy nyereményjátékkal egybekötve.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634572985
Oldalszám: 344
Fordító: Benedek Dorottya
Eredeti cím: Winterwood
Megjelenési dátum: 2022. 03. 07.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Légy ​óvatos a sötét rengetegben…
Főleg a Fir Haven városát körülölelő erdőkben. Egyesek szerint varázslat rejlik bennük. Sőt, kísértetek is.
Nora Walkert néhányan boszorkánynak tartják, és csak ő ismeri az igazságot az itteni fákról. A Walker lányokat mindig is különleges kapcsolat fűzte az erdőhöz, és ez vezeti el a lányt Oliver Huntsmanhez, ahhoz a fiúhoz, aki hetekkel ezelőtt eltűnt a Kezelhetetlen Fiúk Táborából. Ráadásul az elmúlt évek legszörnyűbb hóviharában. A fiúnak már meg kellett volna halnia, mégis életben van, de semmire sem emlékszik abból, ami az eltűnése estéjén történt.
Nora nyugtalannak érzi az erdőt Oliver jelenlétében. Nemsokára rájön, kénytelen felfedni az igazságot a fiúról, akivel immár őszintén törődik. Hogyan maradt eddig életben az erdőben, és egyáltalán, hogyan került oda? Nora még nem sejti, hogy a fiúnak is megvannak a maga titkai – amiket kész mindenáron megtartani, mert úgy tűnik, nem ő az egyetlen, aki azon a végzetes estén eltűnt.
A tündérmesék óta tudjuk, hogy félnünk kell a sötét erdőt és azt, ami benne lapul.
A Télerdőből kiderül, miért.
Hagyd, hogy elbűvöljön!

Véleményem a borítóról:
Szerintem Ernshaw könyvei sosem kapnak csúnya borítót, egyszerűen varázslatos ez is, ahogy a The Wicked Deep borítója is.

A történetről és a szereplőkről:
Boszorkányos, rejtélyes, mágikus és borzongató ifjúsági fantasy könyv? Naná, hogy jöhet! Ha régebb óta olvasod már a bejegyzéseimet, akkor tudhatod, hogy engem ezzel meg lehet venni kilóra. Ilyen volt a Kingdom of the Wicked, a Serpent & Dove és a The Wicked Deep is, és meg kell, hogy mondjam, nagyon magukkal ragadtak.

Az előzőekhez képest ez valamiért nem volt olyan nagy élmény, mint amire számítottam - valószínűleg azért, mert az írónő a The Wicked Deepben is hasonló elemeket és helyzeteket vonultatott fel. Igaz, már több, mint egy éve olvastam azt a könyvet, de még így is kitűntek az egyezések. Mindenesetre ezeket nem szeretném lelőni és elspoilerezni, nehogy elrontsam valakinek az olvasásélményét. :)


Maga a történet nincs túlbonyolítva. A női főszereplőnk Nora, egyike a Walker-boszorkányoknak, akiktől Fir Haven nagy része fél. Ennek következtében Norának sincsenek barátai, napjait magányosan tengeti, és a megfelelő holdállás idején a Fonák-erdőt járja, ahol az elveszett dolgok megkerülnek. Azonban akármilyen kecsegtetően is hangzik, a Fonák-erdő nem kifejezetten turistabarát hely; a fák csendben megfigyelik az embert, majd a megfelelő pillanatban lecsapnak rá, a sötét avarban pedig nemcsak tárgyakra, hanem eltűnt emberekre is lehet bukkanni.

A legfiatalabb Walker-lány az egyik erdei barangolása során rátalál egy eltűntnek hitt fiúra, Oliverre, aki a problémás viselkedése miatt került Fir Havenbe. A probléma csak az, hogy a fiú nem emlékszik semmire az eltűnésének mikéntjéről, ráadásul olyan titkot rejteget, ami mindent megváltoztat. Szerencsére Nora magához veszi és megpróbálja egy kicsit összeszedettebbé tenni Olivert, mindeközben pedig egy kapocs alakul ki közöttük, ami szép lassan többé válik, mint csupán barátság.

Több ponton is hiányérzetem volt olvasás közben. Elsőként, ami nagyon feltűnt, az a szülői felelősségvállalás elmulasztása. Nagyon, de nagyon hiányzott egy felnőtt nekem ebből a történetből, márcsak azért is, mert Norának szerintem szüksége lett volna egy iránymutatóra. Ezen kívül úgy érzem, hogy túl gyors lezárást kapott a történet, ami nekem nem kerek, és még számos kérdés kavargott bennem a könyv befejezése után is, mintha az író nem tudott volna jó válasszal előállni, és így inkább nem fáradt volna tovább a kidolgozással. Mindenesetre nagyon jó kis misztikus és sötét hangulata van a könyvnek, ha ilyesmire vágysz, akkor csak ajánlani tudom!

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Nem akarok egyedül lenni. Nem akarom, hogy a bennem lévő repedés tovább hasadjon, hogy a magány óceánja elárasszon. Nem akarok megfulladni."
  2. "Félnek tőle – és a félelem ostobaságokra sarkallja az embereket."
  3. "A hold a titkaidat súgja. Legsötétebb gondolataidat is ismeri."
Összességében:
Nem ez lesz életed legpörgősebb könyve, de az egyszer biztos, hogy egy igazi boszorkányos varázslatot fogsz átélni olvasás közben.
Ernshaw nagyon ért a misztikus hangulat megalkotásához, ez a könyve, ahogy a The Wicked Deep is egy olyan tájra kalauzolja el az olvasókat, amelyet rejtély övez. Mindeközben a rejtély mellé hozzájárul egy adag baljós hangulat, egy csipetnyi varázslat, no meg persze egy slow burn románc, és kész is a recept egy jó kis kikapcsolódáshoz.


Nyereményjáték:

A játékunk a boszorkányos dark fantasy könyvekről szól. Az állomásokon borítórészleteket találtok, a feladatotok pedig, hogy rájöjjetek a könyv címére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A borítórészlet:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
04.20. - Readinspo
04.22. - Könyv és más
04.24. - Kelly és Lupi olvas
04.26. - Fanni’s Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése