2022. július 29., péntek

Nyulász Lelle: Rajtam kívül {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Nyulász Lelle debütáló regénye a fiatalabb és az idősebb olvasók számára is tanulságos lehet. A Rajtam kívül egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató. Tarts bloggereinkkel ezen a blogturnén, hogy megtudd, mi a véleményük a könyvről, nem mellesleg a tiéd lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány is!

Adatok:
Kiadó: Tilos az Á Könyvek
ISBN: 9789635872497
Oldalszám: 196
Megjelenési dátum: 2022. 06. 01.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Nagy röhögések és állandó gyomorgörcs. Óriási lazaság és zsigeri düh. Futottakmég kalandok és egy felkavaró szerelem.
Márk azt hiszi, ismeri magát és tudja, milyennek kell lennie egy igazi férfinak. Szűkszavú, zárkózott, nem túl érzelgős és minden lánynál bepróbálkozik. Amikor egy buliban, az utolsó gimis nyáron, megismerkedik Rózival, még nem is sejti, hogy az élete mennyire meg fog változni. Az a kép, amit magából a külvilág felé mutat, töredezni kezd, és már korántsem olyan biztos benne, hogy tudja, ki ő és hogy kell viselkednie. A réseken pedig beáramlik a fény, és hiába próbálja elnyomni magában, rájön, hogy a saját életét akarja élni. De hogy kezdje el?

Véleményem a borítóról:
Igazán érdekes és különleges ez a borító. Tetszik, hogy ilyen színes, ráadásul rajzolt karakterek vannak rajta, ami nálam abszolút imádat.

A történetről és a szereplőkről:
Rossz berögződés, de mindig szkeptikus vagyok az olyan magyar írók tekintetében, akiket még nem ismerek. Ez hasonlóképpen volt Nyulász Lellével is, de minél több interjút olvastam el vele, annál inkább megjött a kedvem a Rajtam kívülhöz. Megbántam-e, hogy elolvastam? A legkevésbé sem. Hiába ez Lelle első megjelent műve, úgy gondolom, hogy ígéretes a stílusa, ráadásul komoly témákat feszeget, amelyeket nem lehet elégszer taglalni. Bízom benne, hogy sokan kedvet kapnak a debütáló regényéhez, mert ha valaki, akkor ő megérdemli a támogatást.

A főszereplő, Márk egyben a narrátorunk is, általa ismerjük meg a történetet. Maga a cselekmény több hónapot ölel fel, ezalatt betekintést nyerünk a fiú mindennapjaiba, baráti körébe, szerelmi életébe, családjába és vágyaiba, de persze a középiskola is meghatározó, többször felmerülő téma és helyszín. Gondolom, ez nem meglepő senki számára, hiszen Márk éppen a végzős évét kezdi, mikor belecsöppenünk az eseményekbe.

A másik kulcsfontosságú szereplő Rózi, akit már az első fejezetben megismerünk. Egy egyéjszakás kaland során találnak egymásra Márkkal, és bár egyikőjük sem tervez tovább, az élet mégis újra összehozza őket, immár osztálytársként. Tekintve, hogy Márk mekkora csajozógép, mindenki elővigyázatosságra inti Rózit, valamiért mégis mindig egymás mellett kötnek ki a fiatalok. A fiú baráti társasága is kíváncsian fogadja az újonnan érkező lányt, így hamar egymásra talál a kis csapat.

Az egyik legfontosabb gondolata a kötetnek az útkeresés. Márk családi helyzete korántsem egyszerű, az anyja nárcisztikus viselkedése nagyban megnehezíti a fiú helyzetét. Az anyuka teljesen az ellenkezőjét akarja, mint a fia, és a saját elképzeléseit akarja megvalósítani rajta keresztül. Nem számít, hogy Márk mit szeretne, és bármit csinál, az úgysem jó az édesanyjának. Ugyanebben a bánásmódban részesül Márk édesapja is, és mondanom sem kell, ez a legkevésbé sem támogató közeg egy fiatal felnőtt számára.

Örültem, hogy megjelent a toxikus szülő-gyerek viszony a kötetben, pláne annak, hogy ez egy fiú karakter esetében olvasható. Nem hiszem, hogy olvastam ehhez hasonló kötetet eddig, esetleg csak lány főszereplővel, de fontos tudatosítanunk a fiatalokban és en bloc az olvasókban is, hogy sajnos ez igenis egy létező családi minta, amit nem lenne szabad annyiban hagyni a gyerekek érdekében. Lelle igazán valósághűen írta le azt a folyamatot, amiben Márk létezett: sosem volt elég jó, ezért titokban csinálta azokat a dolgokat, amelyeket megtiltottak neki, mindeközben bezárkózott, elkezdett csajokat hajkurászni, de megtartani egyet sem tudott - egészen addig, amíg nem találta meg azt, akinek meg is tud nyílni. Sokszor a szülők észre sem veszik, hogy hiába akarják ők a legjobbat a gyereküknek, a "legjobb" dolog fogalma relatív; mindenkinek más számít jónak, és én azt vallom, hogy egy 18 évesnek (meg amúgy egy fiatalabb gyereknek is) joga van döntenie a saját jövőjét illetően. Nagy kárt tudnak okozni azok a "legjobb" dolgok, amelyeket a szülők akarnak rátukmálni a gyerekre.

A történet összességében jó volt, a mondanivalójával teljesen egyetértek, ráadásul Lelle stílusa is tetszetős. Ami számomra mégis kicsit feleslegesnek tűnt, az az, hogy túl sok olyan leírás volt a könyvben, amely a karakterek öltözködéséhez köthető. Tekintve, hogy Márkon keresztül ismerjük meg a szereplőket és az eseményeket, így az ő gondolataiban merülnek fel olyan mondatok, hogy "Csak akkor eszmélek fel, amikor rámarkolok Csongi sötét lazacszínű kabátjára". Hát, nem tudom, a környezetemben lévő fiúk és férfiak 99%-a azt sem tudja, hogy létezik olyan, hogy lazacszínű, pedig nem igénytelen pasikkal vagyok körbevéve. Biztos vagyok benne, az író csak segíteni akart abban, hogy könnyebb legyen elképzelni az adott szituációt, de ezek az apróságok feleslegesek abból a szempontból, hogy egy fiú nem pont erre gondol, mikor valakit éppen készül megverni. Vagyis gondolom. Ezen kívül még örültem volna egy lezártabb befejezésnek, ugyanakkor kicsit jó is, hogy a fantáziánkra lett bízva az, hogy mi fog történni a továbbiakban.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Semmi nem forr össze attól, hogy leragasztod. Még ha nem is fogysz ki soha a ragtapaszból."
  2. "Volt időm kirakóst játszani a bennem kavargó dolgokkal. Olyan, mintha semmi sem passzolna semmivel."
  3. "Nincs olyan, hogy mindent kibírni. És nem is kell."
Összességében:
Tinédzserként minden olyan nehéz. Alig pár éve voltam olyan helyzetben, mint a történet főszereplője, Márk, és emlékszem, hogy mennyire idegőrlő volt ez az időszak. A szalagavató, az érettségi, a pályaválasztás, az egyetemi jelentkezés miatti izgulás és persze a szülőknek való megfelelés mind rányomja a bélyegét a fiú napjaira.
Jó volt egy kicsit visszacseppenni ebbe az időszakba, még akkor is, ha lelkileg kicsit megterhelő volt. Márkon keresztül újraélhettem az élményeimet, és újabb emlékekkel gyarapodtam. A Rajtam kívül egy nagyon ígéretes debütáló regény és nagyon sajnáltam volna, ha kihagyom az olvasását.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk középpontjában a Tilos az Á Könyvek kiadványai állnak, ezek közül is azok a történetek, amelyek valamilyen módon a középiskolához kapcsolódnak. Minden állomáson találtok egy idézetet, a ti feladatotok pedig kitalálni, hogy melyik könyvből idézünk, az adott könyv címét pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: „Mert annyit már megtanultam a fiúkról, hogy arra hiába várok, hogy maguktól észrevegyék és kielemezzék a dolgokat. Az is csoda, ha azt felfogják, hogy ők maguk mit éreznek, nemhogy azt is kitalálják, hogy én mit érzek és gondolok.”

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
07. 29. – Fanni’s Library
08. 01. – Spirit Bliss Sárga könyves út
08. 04. – Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése