2022. július 8., péntek

Sara Wolf: Szívet szívért {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Zera szívét egy boszorkány őrzi egy szelencébe zárva, így a lány az ő halhatatlan katonájaként él, de hajlandó visszaadni neki a szívét, ha cserébe Zera elhozza neki Lucien d’Malvane koronahercegét! Tartsatok velünk ezen az izgalmas high fantasy blogturnén, de ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Maxim kiadó által felajánlott Szívet ​szívért nyereménypéldányt!

Adatok:
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634992325
Oldalszám: 400
Fordító: Bozai Ágota
Eredeti cím: Bring Me Their Hearts
Megjelenési dátum: 2022. 07. 07.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Zera ​egy boszorkány halhatatlan katonájaként kénytelen élni. Nightsinger egy szelencében tartja Zera szívét, így a lány hiába szeretne szabadulni a helyzetből, kérdés nélkül szolgálnia kell őt. Egészen addig, amíg Nightsinger meg nem kéri, hogy hozza el egy herceg szívét a sajátjáért cserébe. De van egy feltétel: ha lelepleződik a királyi udvarban, akkor Nightsinger inkább elpusztítja Zera szívét, mint hogy végignézze, ahogy a boszorkányokat gyűlölő nemesek megkínozzák. Lucien d’Malvane koronaherceg pont annyira utálja az udvart, amennyire az szereti őt – a tanárai félnek kijavítani a hibáit, és minden nő az ő kegyeit keresi. Senki nem mer szembeszállni vele – Lady Zera érkezéséig. Zera nem foglalkozik az udvari protokollal, fel van vágva a nyelve, féktelen, és a herceg vérét akarja. Nem kell sok idő hozzá, hogy a büszke herceg is az ő szívét vegye célba. A lány, akinek nincs vesztenivalója, és a fiú, akinek mindene megvan, veszélyes macska-egér harcba kezd. A győztes elnyeri a vesztes szívét. Szó szerint.

Véleményem a borítóról:
Hát... Nem tudom. Kétség kívül illik a történethez, és tudom, hogy ez egyike az eredeti borítóknak, de szerintem a másik verzió (>>erre<< gondolok) sokkal szebb. Engem ez nem nyert meg, és nem hiszem, hogy felfigyelnék rá egy könyvesboltban, de legalább a történet kárpótolt érte.

A történetről és a szereplőkről:
Évekkel ezelőtt, még mielőtt felröppent volna a magyar nyelvű kiadás híre, már felfigyeltem erre a könyvre. Rengeteg jó értékelést olvastam róla Goodreads-en, ráadásul megtudtam, hogy "ellenségekből szerelmesek"-típusú romantikus szál van benne, és ez elég volt ahhoz, hogy a kívánságlistám élére ugorjon a kötet. Sajnos akkoriban még nem igazán mertem angolul olvasni, ezért húztam-halasztottam a megrendelését. Ennek már négy éve, ami sok idő, ha azt nézzük, hogy azóta mennyit változott az olvasási stílusom, megkomolyodtam és sokkal, de sokkal kritikusabb vagyok véleményalkotás során. Úgy gondolom, ez nem meglepő, hiszen tapasztalatlan kamaszból idő közben felnőtté váltam (legalábbis szeretném ezt hinni), így teljesen más impulzusokra van szükségem, mint akkoriban.

Hogy miért is fogalmaztam meg mindezt? Azért, mert négy csillagra értékelem ezt a könyvet az ötből, és valaki számára már ez az értékelés is elgondolkodtató vagy elriasztó tud lenni. Fontosnak tartom már most kihangsúlyozni, hogy maga a történet nagyon ígéretes és biztos vagyok benne, hogy a folytatásokban még jobban meg fogom szeretni, de egyelőre nem tudom rámondani, hogy kedvencet avattam volna, ugyanakkor bíztatnék mindenkit arra, hogy olvassa el, mert megérdemli a nagy figyelmet a kötet. Már csak azért is, hogy a kiadó ne döntsön úgy, hogy nem adja ki a többi részét, mert ezért a sorozatért tényleg kár lenne.

A külföldi besorolások alapján ez egy ifjúsági, young adult fantasy, ami elsősorban a 14-17 éves olvasókat célozza meg, és ezt én is éreztem rajta. A szereplők is ebbe a korosztályba esnek, igaz, a tetteik jóval érettebb gondolkodásmódot sugallnak. A főszereplőnk Zera, aki kiváltképp máshogy gondolkodik, mint a többiek, mivel náluk sokkal nagyobb csapásokat szenvedett el. Egy kereskedőcsaládból származik, egyetlen gyermekként nagyon szoros volt a kapcsolata a szüleivel, de minden megváltozott, mikor 16 éves korában egy banditatámadás során a szüleivel együtt az életét vesztette. Éjszirén (a fülszövegben Nightsingerként hivatkoznak rá, fogalmam sincs, mi a névváltás oka), egyike a megmaradt boszorkányoknak, megmenti a fiatal lány szívét, de cserébe Szívetlen Szolgává teszi, ami nagy ár az életben maradásért. Ettől kezdve Zera nem emlékszik az első életére, ráadásul folyamatosan munkálkodik benne az éhség, ami arra készteti, hogy szörnyetegként embereket öljön.

Habár a szíve egy üvegben pihen, nem veszítette el az emberségét. Képletesen szólva szívén viseli mások gondját, és előbb gondol a barátaira, mint saját magára. Mindent megtesz a másik két, nála fiatalabb Szívetlen Szolga védelme érdekében, már-már anya- és testvérfigurává válik ebben a lehetetlen helyzetben. Azonban a gonosz folyton leskelődik a sötétben, és a boszorkányokat újra le akarják mészárolni a király parancsára, így Zera kénytelen feláldozni magát, és nagy kalandra indulni, amelynek a célja, hogy megszerezze a koronaherceg, Lucien szívét. Nem, nem romantikus értelemben, hanem a valódi, dobogó szervét, ami által a boszorkányok irányíthatják őt. Arra azonban egyik udvari etikett óra sem készíti fel Zerát, hogy mi történik abban az esetben, ha a szíve után maradt üres hely elkezd Lucien után ácsingózni...


Sok-sok mellékszereplővel dolgozott az írónő, és mindegyiknek megvan a maga jelentősége. Zera és Lucien karakterén kívül még két fiatallal ismerkedünk meg közelebbről, az egyik Lucien testőre, Malachite, a másik pedig egy cselszövő lány, Fione, aki bármit megtenne az igazság kiderítésének érdekében. Ők négyen egy igazán erős csapatot alkotnak, tipikusan olyan baráti társaság, akikről szívesen olvasnék még. A közös céljuk eléréséért mindent megtesznek, egy csomó rizikós helyzetbe keverednek, de egy percig sem hagyják unatkozni az olvasót, újabb és újabb humoros jelenetekkel késztetnek mosolyra.

A világfelépítés alapjai le lettek fektetve, de azt hiszem, csak később fog igazán kibontakozni ez a vonal. Eddig egy királyság lett csak megemlítve, amiben a szereplők élnek, de a leírások alapján ez elég nagy területnek tűnik. A legkülönbözőbb lények élnek itt, kezdve az emberekkel, a boszorkányokkal, a Szívetlen Szolgákkal, vannak még Allanthasok (a föld alatt, sötétségben élő tündérfélék(?)), celeonok és gyanítom, még sok más, amire egyelőre nem derült fény. Változatos lények és jellemek fordulnak elő a kötetben, és egy-két rövid magyarázatot mindig kap az olvasó, hogy el tudja képzelni az adott jelenetet, de úgy gondolom, a második kötetben még inkább ki lesznek fejtve a dolgok.

Úgy gondolom, nem meglepő, hogy Zerát kedveltem meg leginkább a kötet során. Szeretem azokat a karaktereket, amelyek képesek felépülni egy nagy csapásból, és ő tipikusan ilyen, ráadásul folyton harcol saját magával, mégsem hagyja, hogy a rosszabbik - az éhes - oldala a felszínre törjön. Kíváncsi vagyok, mi lesz vele a továbbiakban, mert elég kemény függővége lett a kötetnek. Remélem, nem kell hosszú éveket várni a folytatásra...

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "- Nem az a kérdés, hogy az alma messze esik-e a fájától, mert természetesen nem esik messze - mondja a távolba nézve. - A valódi kérdés az, hogy az alma tud-e nagyobbra nőni, mint a fája."
  2. "– Az emlékek veszélyes dolgok – jegyzem meg halkan.
    – Igen. Néha túszul ejtenek – ismeri el. – De az, hogy vannak emlékeink, hogy képesek vagyunk emlékezni, újra és újra felidézni, újra átélni őket, amikor nehéz az élet… azt hiszem, azért megéri."
  3. "– Azt akarom mondani, hogy fiatalon magányosnak lenni szörnyű dolog."
Összességében:
Évekkel ezelőtt felfigyeltem már erre a könyvre, mikor még nagyon tapogatóztam a fantasy történetek tekintetében. Akkoriban még nem mertem angolul olvasni, ráadásul mikor meghallottam, hogy magyarul is érkezni fog a kötet, akkor eldöntöttem, hogy az anyanyelvemen szeretném inkább olvasni. Úgy hiszem, megérte kivárni a magyar megjelenést, ugyanakkor azt érzem, hogy kezdek kinőni az ilyesfajta kötetekből, de ez nem von le a mű értékéből.
Erős kezdés ez egy sorozat esetében, és úgy gondolom, ez ritka eset. Bizakodásra ad okot, hogy kapásból ez a kötet ilyen jóra sikeredett, nagyon remélem, hogy megmarad ez a tendencia, és a továbbiakban még jobban megkedvelem Zera történetét. Akciókban, érzelmekben, morális kérdésekben nincs hiány, és egy leheletnyi romantika is helyet kapott a cselekményben - bár ez utóbbiból el tudtam volna viselni többet is, mert nagyon jó dinamika van Zera és Lucien között.
Légyszi, olvassátok! Nem szeretném, ha ez a sorozat is kaszát kapna.


Nyereményjáték:

Rendszeres olvasóink tudhatják, hogy sok általunk turnéztatott könyv címében megtalálható a SZÍV szó, így ehhez fog kapcsolódni mostani feladatunk is! Minden állomáson találtok egy borítórészletet, találjátok ki a könyv CÍMÉT és SZERZŐJÉT, és írjátok be a megfelelő helyre. Jó keresgélést!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A borítórészlet:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
07. 06. - Könyvvilág
07. 08. - Fanni's Library
07. 12. - Kelly és Lupi olvas
07. 15. - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése