2022. augusztus 19., péntek

Amie Kaufman & Jay Kristoff: Aurora felemelkedése {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Amie Kaufman és Jay Kristoff szerzőpáros új sorozatának első részét Aurora Rising - Aurora felemelkedése címmel. Aki szeret a jövőben kalandozni egy különleges küldetést teljesítő fiatal csapattal, feltétlenül tartson velünk a regény blogturnéján, őrületes élményben részesítünk! Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635970070
Oldalszám: 400
Fordító: Sereg Judit
Eredeti cím: Aurora
Megjelenési dátum: 2022. 08. 16.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
2380-at írunk, az Aurora Akadémia frissen végzett kadétjai megkapják első küldetésüket. Tyler Jones az akadémia sztárja, és alig várja, hogy összeállítsa álmai osztagát, de makacs hősiessége miatt végül azok kerülnek a csapatába, akiket senki más nem akart kiválasztani…
Egy pimasz és gúnyból kitüntetéssel végzett diplomata.
Egy szociopata tudós, aki előszeretettel lő saját szobatársaira.
Egy nagyszájú tech-mágus a galaxis legfejlettebb egójával.
Egy indulatkezelési problémákkal küzdő földönkívüli harcos.
Egy vagány pilóta, aki kicsit sincs oda Tylerért, ha valakit érdekelne.
De Ty legnagyobb problémáját még csak nem is az új osztaga jelenti, hanem Aurora Jie-Lin O’Malley, a lány, akit kimentett az interdimenzionális űrből – ahol két évszázadot töltött kriogén fagyasztásban. Aurinak, az időn kívüli lánynak fogalma sincs róla, mihez kezdjen, mégis ő lehet a kirobbantója egy több millió éve érlelődő háborúnak, és Tyler lúzerekből, bajkeverőkből és forrófejű kívülállókból verbuválódott csapata lehet a galaxis utolsó reménysége.
DE SEMMI PÁNIK!

Véleményem a borítóról:
Még több ehhez hasonló borító kellene, mert ez egyszerűen mesés! Aurora pont olyan rajta, mint amilyennek leírják a könyvben, a fejemben is teljesen így él a karaktere, és nem azért, mert befolyásolt a zseniális karakterrajz, hanem azért, mert minden részletre ügyelt a zseniális alkotó. Alig várom, hogy a sorozat többi része is megjelenjen, csodásan fognak mutatni egymás mellett a polcon.

A történetről és a szereplőkről:
2019-ben jelent meg eredeti nyelven az Aurora felemelkedése, és azóta minden közösségi média felületen belebotlottam. Sokan bátorítottak, hogy kezdjem el, de sci-fit még kicsit félek angolul olvasni. Legalábbis eddig tartottam tőle, de azt hiszem, most össze kell szednem minden bátorságomat, és folytatnom kell a kalandot a 312-es osztaggal, mert ez a könyv valami zseniális volt! Már értem, hogy miért lett ennyire felkapott. De ne szaladjunk ennyire előre!

A regény maga egy űropera, ami annyit tesz, hogy egy sci-fit fogsz a kezedben, tele számunkra még elképzelhetetlennek tűnő technológiával, űrutazással, földönkívüli lényekkel, drámai jelenetekkel és nagyobb mennyiségű akcióval. A történet besorolása Young Adult, tehát ideális már tizennégy éves kortól is. Igaz, a szereplők valamennyivel idősebbek, de úgy érzem, hogy az ajánlott életkortól már lehet élvezni a könyvet. Romantikus besorolást is kapott a kötet, de ettől nem kell megijedni; valóban van benne szerelmi szál, de nem kifejezetten hangsúlyos, habár úgy érzem, hogy ennek még nagy jelentősége lesz a későbbiekben. Mindenesetre ez a szál nagyon aranyos és szórakoztató (legalábbis engem mindig megmosolyogtatott), úgyhogy nem kemény csókcsatákra kell számítani.

Amit előre jó tudni: ez egy több szemszögből íródott könyv. Bevallom, kezdetben azt hittem, hogy csak Aurora gondolatait olvashatom majd, ezért eléggé meglepett, mikor rájöttem, hogy a hét főszereplő közül mindenki megkapta a saját hangját. Aurora, Kal, Tyler, Scarlett, Cat, Zila és Fin mind olyan szereplők, akik megérdemlik, hogy külön figyelmet fordítson rájuk az olvasó. Habár kollektíven együtt, egy csapatként működnek, mégis máshogy élik meg a dolgokat és eltérőek a gondolataik. Szerintem ez kifejezetten hiteles felállás egy hétfős csapatnál. Habár általában sokszor belekavarodom a több nézőpontos történetekbe, itt hamar felvettem a fonalat, mivel mindenki más hangon és terjedelemben szólalt meg. Ezt értsd úgy, hogy az introvertáltabb és magába fordulóbb karakterek rövidebb, míg az extrovertáltabb szereplők hosszabb fejezettel rendelkeztek, és szerintem ez tökéletesen balanszolt és hiteles volt.

A történet kezdetén Tyler gondolataiba kapunk betekintést. Tyler az iskolaelső aranyifjú, ő a legjobb Alfa, akit az Aurora Akadémián kiképeztek. A szolgálatba lépés első napján kap helyet a Válogatás, amely során az Alfák kiválaszthatják a csapattagjaikat, és mivel Tyler a legjobb, ő választhat elsőként. Csakhogy ez a rend felborul, mivel a fiú a Válogatás előtt egy random kalandra indult, amelynek a végkimenetele Aurora megmentése lett. Természetesen a Válogatás Tyler nélkül is lezajlott, így megkapta azokat a csapattársakat, akik senkinek sem kellettek, hiába értenek a területeikhez.

Aurora kétszáz évig bolyongott a Hajtásban eszméletlenül egy telepes űrhajón. Rajta kívül mindenki életét vesztette, egyedül ő élte túl ezt a hosszú utazást. Az egykor ismert szerettei közül érthető okokból már nem él senki, a világ pedig kétszáz év alatt rengeteget változott, ezért azt sem tudja, mihez kezdjen. A terrai kormány igényt tart a lányra, és elég erőszakosan követelik őt, habár már nem tartozik oda, meg mondjuk máshova sem. Ez egy folytonos morális problémát fog jelenteni a történet során a lány számára, végig a helyét keresi a világon - persze a 312-es osztaggal együtt, merthogy titokban felsettenkedik a Tyler által vezetett osztag hajójára. Ekkor kezdődnek az igazi bonyodalmak.


Hat ennyire különböző embernél várható az, hogy nem egyezik a véleményük mindenben. Pont ez a helyzet Aurora ügyét illetően, hiszen a legénység egy része nem akarja kockáztatni az életét és a jövőjét egy idegen ember miatt, míg a másik rész hisz abban, hogy valami nagyobb dolognak a részesei és segíteni kell a lánynak. Két táborra oszlik a csapat, mégis együtt tudnak működni, habár több konfliktus is ered Aurora jelenlétéből. A lány keresettsége és a hirtelen kirobbanó képességei egyszerre sokkolják és csodálkozásra késztetik a csapatot, és igaz nehezen, de mindenki rádöbben, hogy milyen értékes kincset tartanak a kezükben. Vagy inkább a hajójukon.

Ha valamihez hasonlítanom kellene ezt a könyvet, akkor azt mondanám, hogy a Holdbéli Krónikák könyvsorozatot ötvözték A galaxis őrzőivel - mázli, hogy mindkettőért oda és vissza vagyok. Valóban stimmel az, hogy tizennégy éves kortól már simán olvasható és érthető a történet, engem mégis mélyen elgondolkodtatott és meghatott ilyen idős fejjel is. Annyira szép a csapattagok összekovácsolódása és egymásra találása! A cselekmény rövid időt ölel fel, de ezalatt sok kalandban és izgalomban van részük, aminek a hatására rájönnek, hogy ők igenis összetartoznak, hiába voltak korábban kitaszítottak és magányos farkasok. Mindegyik szereplő hordoz a szívében valamilyen sebet, legyen szó egy szülő elvesztéséről, a külsőségek miatti aggódásról vagy egy komoly háború nyomáról. Ezek olykor felszínre törnek, de gyógyulnak is az egymással való kontaktus hatására. Igaz, ebben a részben nem ismerjük meg a karaktereket igazán mélyrehatóan, de megértjük azt, hogy miért lettek olyanok, amilyenek. A legtöbbjük egy védőburkot vont maga köré, és annyira jó érzés volt olvasni, hogy egy-egy jelenet során kipillantottak a szívük köré épített kőfal mögül és megnyíltak egymásnak. Mi ez, ha nem tanulságos ifjúsági könyv?

Gondolom, ebből leszűrtétek, hogy az én gyengém ebben a könyvben az érzelmi töltet volt. Tényleg nem tudok mást elmondani, minthogy hitelesen ábrázolták a szereplőket, és hiába maradtak még kicsit rejtélyesek, megszerettem őket. Természetesen nem tudok szó nélkül elmenni amellett sem, hogy mennyi izgalmas és adrenalinban gazdag fejezettel tarkította az írópáros a cselekményt, ami nagy mozgatórugó volt a történetben. Mindig történt valami, és amikor azt hittem, hogy rosszabb már nem lehet... rosszabb lett. De ezek a fiatalok strapabíróak, találékonyak, viccesek és borzasztóan szarkasztikusak, úgyhogy a 312-es osztag számára nincs olyan, hogy lehetetlen.

Annyira jó lenne, ha minél több ember rátalálna erre a könyvre! Ez az, amit nem szabad kihagyni, egyszer mindenképp meg kell vele próbálkozni, mert ha beszippant, akkor véged. A második felét a könyvnek konkrétan egyszerre olvastam el, le sem tudtam tenni, olyan izgalmas volt. Egymás után három rossz könyvet olvastam az elmúlt hetekben, úgyhogy igazi felüdülés volt az Aurora felemelkedése, és nem lehetek elég hálás, amiért kihúzott az olvasási válságból. Légyszi, olvassátok és szeressétek, mert megérdemli!

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Talán a holdak választják meg, hogy melyik bolygó körül keringjenek? A bolygók választják ki a napjukat? Ki vagyok én, hogy elutasítsam a gravitációt, Aurora, amikor te fényesebben ragyogsz, mint bármelyik csillag az égen?"
  2. "– Ki akar normális lenni, ha lehet helyette érdekes?"
  3. "Az erőszakban nincs szeretet."
Összességében:
Érezted már azt, hogy nem tudod, hol a helyed? Volt már olyan, hogy csak tartozni szerettél volna valahova, valakihez? Voltál kirekesztve és féltél a magánytól? Ha valamelyik kérdésemre igennel válaszoltál, akkor biztos vagyok benne, hogy igazi léleksimogatás lesz számodra ez a regény.
Ebben a könyvben megtalálod a legénységed.
Ebben a könyvben megtalálod a csapatod.
Ebben a könyvben megtalálod a barátaid.
Ebben a könyvben családra lelsz.
Igaz, szedett-vedett, hóbortos és bogaras családra, amelyben nem idegen a verekedés, vagy a menekülés a világűr legkomolyabb zsarui elől, ráadásul a szarkazmus egyfajta védekezi mechanizmusként szolgál minden tag esetében, de az biztos, hogy nem fogod megbánni, hogy belevágtál ebbe a galaxisokat átszelő kalandba!


Nyereményjáték:

Mi mással játszhatnánk, mint űrben játszódó filmek felismerésével? Nem a legkönnyebbeket választottuk! Ismerd fel minden állomáson a filmet, és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A filmek címét írhatjátok a magyar vagy az eredeti címmel is.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

Állomások:
08.15 Kelly és Lupi olvas
08.17 Fanni’s Library
08.19 Fanni’s Library
08.21 Hagyjatok! Olvasok! extra
08.23 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése