2023. február 7., kedd

Christina Lauren: A lelkitárs-egyenlet {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A 21. Század Kiadónál jelent meg az írópáros újabb nagysikerű története, A lelkitárs-egyenlet. Ha érdekel benneteket, hogy mit gondolnak bloggereink erről az érdekes romantikus könyvről, tartsatok velünk ezen blogturnénk során is, ráadásul tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány ebből a szépséges kötetből! 

Adatok:
Kiadó: 21. Század Kiadó
ISBN: 9789635682836
Oldalszám: 366
Fordító: Lévai Márta
Eredeti cím: The Soulmate Equation
Megjelenési dátum: 2022. 11. 11.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Jess ​Davis gyermekét egyedül nevelő anya, aki boszorkányos ügyességgel mozog az adatok és statisztikák világában. De hiába a sok számítás és kalkuláció, egyvalamire nem tudja rávenni magát: hogy újra randizni kezdjen. Rengeteget dolgozik, hogy mindenük meglegyen, és az élete nem könnyű… ha őszinte akar lenni, igencsak magányos.

Jess értesül a Kromantika nevű, frissen felkapott társkereső cég ajánlatáról: adatbázist hoznak létre, hogy DNS-vizsgálat alapján találják meg mindenkinek a lelki társát. Ha ez igaz, akkor a Kromantika alapjaiban változtatja meg a társkeresést, hiszen valami egzaktra épít. Ezzel Jess is tud azonosulni.

Legalábbis azt hitte, hogy tud. A teszt ugyanis kimutatja, hogy Jess 98%-ban összeillik a Kromantika alapítójával, bizonyos dr. River Peñával. Jess ismeri dr. Peñát, ezt a merev, konok figurát, és kétségtelennek tartja, hogy nem ő a lelki társa. De a Kromantika pénzt kínál Jessnek arra az esetre, ha hajlandó jobban megismerkedni a cég alapítójával. Jess szkeptikus, de nincs abban az anyagi helyzetben, hogy visszautasítsa a nagyvonalú ajánlatot.

A 98%-os összeillés gyémánt fokozatú egyezést jelent. A cég promóciójában Jess és dr. Peña álompárrá válnak, ők az élő példa a Kromantika módszerének sikerességére. Miközben egyik repi rendezvényről a másikra rángatják őket, Jess lassan ráébred, belül talán másmilyen ez a tudós, mint amilyennek eddig hitte.

Véleményem a borítóról:
Tetszik a színkombináció, a borító maga is ötletes, ráadásul az élfestés valami mesésre sikerült; egyértelműen ez az egyik legszebb könyvem a polcon. Aminek még pluszban örülök: az élfestés nem kopott meg az olvasás során.

A történetről és a szereplőkről:
A Christina Lauren írói álnév alatt publikáló írópáros munkássága nem ismeretlen számomra. A Nem mézes hetek nagy kedvencem volt, és alig vártam, hogy újra olvashassak tőlük. Nagyon felpörögtem, mikor megtudtam, hogy a kiadó ezt a kötetet fordítja le következőnek, és igaz, pár hónappal a megjelenés után (beleszólt a csodás vizsgaidőszak), de amint tudtam, elolvastam.

Már régóta szerettem volna egy olyan könyvet olvasni, amelyben egy egyedülálló szülő talál rá a szerelemre, és végre, imáim meghallgattattak! A kötet egyes szám harmadik személyben íródott, de csak Jess életébe kapunk igazi betekintést. Jess egy fiatal anyuka, aki a hétéves kislánya mellett egyedül a dilinyós barátnőjével, Fizzyvel, illetve a nagyszüleivel áll napi szinten kapcsolatban. Mióta Juno megszületett, nem igazán randizott a nő, habár olykor-olykor elfogja a féltékenység a szerelmespárok láttán, elvégre egy gyerek nem tudja pótolni a párkapcsolat hiánya okozta űrt. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően azonban Fizzy és Jess belebotlanak a Kromantika alapítójába, dr. River Peñába, aki felajánlja nekik a lehetőséget a teszt kitöltésére, aminek segítségével megtalálhatják a lelkitársukat. A bökkenő csak az, hogy Jess lelkitársa a program szerint nem más, mint maga River.

Nem mondom, elég kaotikus, de vicces és mosolygós pillanatokkal teli volt a River és Jess közötti kapcsolat (lassú) felépülése. Alapjáraton Jess egy kis ellenszenvvel viseltetett River iránt a múltbéli félreértéseik miatt, de szerencsére ezen nem rágódott túl sokat feleslegesen. Úgy gondolom, hogy nagyon kis aranyosak együtt, egészségesen fejlődött a kapcsolatuk még akkor is, mikor nehézségekbe ütköztek, ez pedig igencsak példamutató, még ha olykor irreális is.


Karakterek tekintetében azt mondhatom, hogy teljesen elégedett vagyok. Megvannak a klasszikus "gonosztevők", de velük egyensúlyban legalább ugyanennyi támogató személy veszi körbe a főszereplőket. A szereplők között életszagú párbeszédek zajlottak le, teljesen természetes élethelyzeteket vázolt az írópáros minden túlzás nélkül, nem mellesleg Juno alakját is hihetően alkották meg - ezt azért tartottam fontosnak kiemelni, mert eddig csak olyan könyvet olvastam nagy többségben, ahol a gyermekkarakterek kidolgozása hiányos volt, háttérbe szorult. Ennek következtében Juno és Jess kapcsolata is hiteles ábrázolást kapott, egy igazán szeretetteljes anya-lánya kapcsolat bontakozott ki a lapokon.

Ami roppant érdekes ebben a könyvben, és többször is felmerül, mint téma, az a Kromantika program maga. Mikor Jess és Fizzy belibbennek River irodájába, a program még csak tesztüzem alatt van, de a működése és az adatgyűjtés már évek óta folyamatban van. Azonban ahogy a két nő, úgy én is elgondolkodtam azon, hogy vajon ez etikus-e? Elvégre bárki, akár házas emberek is kereshetnek egy jobban hozzájuk illő párt maguknak a program által, ami valljuk be, nem túl imponáló. Emellett az is megfontolandó, hogy valóban egy program által kikalkulált érték mondja meg, hogy mégis kibe szeressünk bele? Habár a Kromantika a hasonlóságokra épít, sok olyan eset van, mikor az ellentétek vonzzák egymást, és happy enddel zárul a történetük. Kicsit olyan ez az elképzelés, mintha a program alkotói Istent játszanának - bár az legalább szerencse, hogy egy jó cél, azaz a szerelem érdekében.

Kevesebb, mint egy nap alatt simán el tudtam olvasni ezt a könyvet. Lassan épül fel a cselekmény, de mégis fenntartja a figyelmet. Igazi humorbomba, ami jóleshet egy hosszú nap után. A romantikus szál nem egy csapásra épül fel, sőt, igazi slow burnnek mondható, de úgy gondolom, hogy minden várakozást megér a páros egymásra találása. Annyi negatívumot tudnék csak mondani, hogy nekem valamiért ez az írásstílus nem volt szimpatikus, sokkal személyközelibbnek és gördülékenyebbnek éreztem a Nem mézes hetekben olvasható egyes szám első személyű elbeszélőt.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Tudtad, hogy a tellúr a világ legcsinosabb eleme? – River szemében lelkesült fény villant, és Jessre nézett, aki kezdett szédelegni. – Hiszen az a vegyjele: Te!"
  2. "– Néha könnyebb a rossz hírt elhinni, mint a jót."
  3. "Másfelől viszont, végtére is, az embert a lelki társa azért szereti, ami belül lapul, nem igaz?"
Összességében:
Újfent egy aranyos kis romantikus történethez volt szerencsém, amely igaz, nem lett kedvenc, de kétségkívül örülök, hogy elolvastam. Az írópáros jó alapötletekkel áll elő minden egyes könyvüknél, amelyet hasonlóképpen jól valósítanak meg. Nem mondom, hogy nem kiszámítható a végkifejlet - elvégre mégiscsak egy chick litről van szó -, de az odáig tartó út tele van érzelemmel. Jó pár kellemes órát okozott ez a kívül-belül szépséges könyv, és már alig várom, hogy még többet olvassak az írópárostól.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek az írópárost és a könyveiket. Minden állomáson találtok egy-egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a válaszotokat beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kérdés: Melyik két író áll a Christina Lauren írói álnév mögött?

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
02. 07. - Fanni’s Library
02. 10. - Veronika’s Reader Feeder
02. 13. - Csak olvass!
02. 16. - Hagyjatok! Olvasok!
02. 19. - Dreamworld
02. 22. - Sorok között
02. 25. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése