2023. március 21., kedd

Francesca Zappia: Eliza és a szörnyek {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Mi történik, ha a felkapott webcomic alkotó találkozik azzal, aki a történeteiből fanfictiönöket ír? A valóságban visszahúzódó Eliza és az új fiú, Wallace lassú összebarátkozásáról szóló szívhez szóló történetet az itthon már ismert Francesca Zappia írónő tolmácsolásában élvezhetjük. Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, és játsszatok velünk, hogy megnyerhessétek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789632459523
Oldalszám: 400
Fordító: Tálos-Nezdei Adrienn
Eredeti cím: Eliza ​and Her Monsters
Megjelenési dátum: 2023. 02. 23.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A való világban Eliza Mirk félénk, fura lány, akinek nincsenek barátai. Online viszont ő a rendkívüli népszerűségnek örvendő webcomic, a Szörnyek Tengere alkotója, LadyConstellation álnéven. Eliza el sem tudja képzelni, hogy az offline élet is lehet olyan izgalmas, mint az online, és esze ágában sincs kipróbálni.
Egyik nap az iskolájába új fiú érkezik. Wallace Warland kezdetben nem árulja el, hogy ő a Szörnyek Tengere leghíresebb fanfictionírója, Elizát pedig egyszerű rajongónak hiszi.
Ahogy a fiúnak egyre jobban sikerül lebontania a lány páncélját, Eliza kezdi úgy érezni, hogy a valóságnak is érdemes esélyt adni.
Ám amikor egy véletlen folytán a titka kitudódik, hirtelen darabokra kezd hullani mindaz, amit felépített – a története, a Wallace-hoz fűződő kapcsolata, még az egészsége is.
Merülj el a világában!

Véleményem a borítóról:
Szupercuki és nagyon jól passzoló ez a borító, megvan rajta minden, amivel fel lehet kelteni az emberek figyelmét, ráadásul még a történethez is illik.

A történetről és a szereplőkről:
Mit csinál egy könyvmoly, ha már nagyon elege van az egyetemből és a szakdolgozatírásból? Elővesz egy 400 oldalas könyvet, és kevesebb, mint egy nap alatt elolvassa. Röviden ez a történetem Francesca Zappia könyvével, teljesen random módon esett erre a könyvre a választásom, de azt hiszem, pont jókor találtam meg.

Habár a borító cuki, ne tévesszen meg titeket - ez a könyv minden, csak nem aranyos. Szerintem fontos ezt kimondani, mivel több ember értékelésében is olvastam, hogy ettől sokkal lightosabb történetre számítottak. Kemény dolgok történnek benne, amiknek a befogadásához kellő érettség kell. Olvasás előtt mindenképp ajánlott lecsekkolni a TW*-okat (*trigger warning), hogy ne érjen senkit sem kellemetlen meglepetés a könyv előrehaladtával. Ezek érzékeny témák, amelyeket körültekintően kell kezelni, ettől függetlenül én amondó vagyok, hogy a tinédzserek nagy részének ezt olvasni kellene.

A történet során megismerkedünk Elizával, a "furcsa" lánnyal, akinek az élete kívülről szokványosnak és már-már unalmasnak tűnhet, de a szobája falain belül zajlanak az események. Ő az egyik leghíresebb webcomic (internetes képregény) szerzője, ami a Szörnyek Tengere címet viseli. A kötetben helyet kaptak a képregény szereplői és cselekménye is, így az egyes részleteknek és fejezeteknek köszönhetően úgy érezhetjük, hogy az írónő egy regény a regényben típusú történetet alkotott meg, ezzel is hozzájárult a történet egyediségéhez.


Főszereplőnkre visszatérve Eliza egy elég introvertált személyiség, aki minden szabadidejét alkotással tölti. Ez egyszerre felemelő és nagy felelősség is számára; imád alkotni, de fél is a kudarctól és a rajongók elégedetlenségétől. A való életben nincsenek barátai, csak online akadnak olyanok, akivel mindennapi kapcsolatban van, de érezhető, hogy szüksége lenne valakire, aki offline is támogatná minden téren - így kerül a képbe Wallace, aki egy kicsit kirángatja Elizát a komfortzónájából, de ennek is megvannak az előnyei és a hátulütői. Előny, hogy végre elkezd egy kicsit élni és szocializálódni a lány, hátulütő, hogy valószínűsíthető, hogy az évek óta dédelgetett titka (mégpedig az, hogy ő LadyConstellation) kiderül, arról nem is beszélve, hogy a fiúval töltött idő az alkotási folyamat rovására is mehet.

Érdekes volt látni, hogy Eliza hogyan éli a mindennapjait. Na nem azért, mert olyan lenyűgöző élete lenne, sőt, de a pszichológiája az egész cselekménynek nagyon jól lett ábrázolva. A fiatal lány alapvetően nem egy támogató közegben él, a szülei azt sem tudják, mi van vele, nem törődnek az igényeivel, csak a saját elképzelésüket akarják ráragasztani a lányukra. Érezhetően képtelenek felfogni, hogy a gyereküknek nem arra az életmódra van szüksége, mint nekik, és ez egy borzasztóan feszült viszonyt és légkört szül közöttük. Ez számomra idegőrlő volt, bár alapvetően is érzékeny vagyok erre a témára, és egyszerűen nem tudtam megérteni, hogy szülő létükre hogy lehetnek ennyire ignoránsak a saját lányukkal szemben.

A családon belüli diszfunkcionalitáson kívül olyan kérdéskörök is felmerülnek a műben, mint például a szorongás és az ebből fakadó pánik. Ezen témák bemutatása véleményem szerint teljesen reális volt, legalábbis nagyon hasonló tapasztalataim vannak, és talán ezért tudtam együttérezni Elizával, még ha alapvetően különbözünk is. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan fontos dolog, ami nincs eléggé reprezentálva az ifjúsági irodalomban, pedig sokan küzdünk ezzel a problémával. Nekem biztosan nagy segítség lett volna, ha korábban, tiniként olvasom ezt a könyvet, mert erőt tudtam volna belőle meríteni és nem keseregtem volna azon, hogy valami baj van velem, amire nincs megoldás - mert igenis van. Ez a könyv egyszerre szól a mentális egészség mélységéről, az elménkben lakó szörnyekről, de reményt is ad, ahogy megmagyarázza azt is, hogy a változás nem egyik pillanatról a másikra megy végbe.

Tudom, eddig csak a könyv komolyságát emeltem ki pozitívumként, de egyébként egy nagyon könnyen olvasható, szórakoztató és vicces mű, ami képes magával ragadni az olvasókat. Eliza egészen nagy utat tesz meg a négyszáz oldal során, érezhető a karakterfejlődése, ami nagy pozitívum egy ilyen lélegzetvételű könyv esetében. Mindeközben pedig jó pár mellékszereplővel is találkozunk, akik feldobják egy kicsit a hangulatot és kirángatják Elizát a szürke hétköznapokból. Volt, aki megnevettetett, volt, akihez nagy reményeket fűztem, de végül csalódnom kellett, és legvégül olyan személyek is voltak, akik a nehézségek során olyan segítséget nyújtottak, hogy azonnal a szívembe zártam őket. Szerintem így volt kerek ez a történet, minden méltatást megérdemel az író és a könyv is, és nagyon remélem, hogy rátok is akkora hatással lesz, mint rám.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A megtört emberek nem rejtőznek el a szörnyeik elől. A megtört emberek hagyják, hogy a szörnyeik felfalják őket."
  2. "Talán ez a normális. Ami a legfontosabb volt a számunkra, az hagyja maga után a legnagyobb űrt."
  3. "Olyan érzés, mintha nem a megfelelő helyen lennél, és olyan erőkkel küzdenél, amiket nem tudsz megállítani, ahol szörnyek vesznek körül a világban, de valójában a legfélelmetesebb szörnyek bennünk élnek."
Összességében:
Ha van könyv, aminek minden tinédzser polcán ott kellene lennie, akkor ez bizony az.
Az Eliza és a szörnyek egy végtelenül tanulságos, szívszorító regény, amelyben teret kap több olyan téma is, amivel nagyon kevesen foglalkoznak érdemben, ez pedig a fiatalok szorongása, a szülők ignoranciája vagy éppenséggel a saját akaratuk ráerőltetése a gyerekükre, valamint az elvárásoknak való görcsös megfelelés. Ezeket így, összegyúrva egy könyvbe még sosem olvastam, talán ezért is gondolkodtatott el annyira. Tekintve, hogy egy-két kérdéskörben én is érintett voltam, nagyon együtt tudtam érezni Elizával, több ponton azonosultam vele, és habár olykor nem értettem egy-egy cselekedetét, szimpatizáltam vele.
Úgy gondolom, hogy ez egy rendhagyó kötet az ifjúsági könyvek tengerében, amire érdemes időt fordítani, de készülj fel, ez nem egy tündérmese!


Nyereményjáték:

Történetünk főszereplője híres webcomic készítő, így mi másról szólhatna a játékunk, mint arról, hogy az egyes webcomics panelek alapján ki kelljen találni a webcomic nevét (vagy alkotóját, ha az az ismertebb)? A helyes megfejtést a rafflecopter megfelelő helyére beírva várjuk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
14 - Hagyjatok! Olvasok! ~ Borítómustra
17 - Csak olvass!
23 - Veronika's Reader Feeder
21 - Fanni's Library
26 - Hagyjatok! Olvasok! ~ Kedvenc idézetek
29 - Könyv és más
1 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése