2023. március 24., péntek

Laura Dave: Az utolsó szavai {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Hannah boldog kapcsolatban él férjével, Owennel, bár kihívást jelent a számára, hogy jól kijöjjön a férfi tinédzser lányával. Egy nap azonban fenekestül felfordul az élete, Owen eltűnik, és csak egy különös üzenetet hagy hátra: “Védd meg őt!”. Laura Dave Az utolsó szavai című thrillere izgalmas és fordulatos történet, amit ti is megismerhettek, ha három bloggerünkkel tartotok. Válaszoljátok meg az állomásokon található kérdéseket, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt!

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635974283
Oldalszám: 320
Fordító: Kádár Pál
Eredeti cím: The Last Thing He Told Me
Megjelenési dátum: 2022. 12. 16.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Ezek voltak az utolsó szavai: védd meg őt.
Mielőtt Owen Michaels eltűnt, egy üzenetet juttatott el a feleségének, Hannah-nak: védd meg őt. Hannah pontosan tudja, hogy Owen kire céloz – 16 éves lányára, Bailey-re, aki gyerekként tragikus körülmények között veszítette el az édesanyját. És aki nem akarja, hogy bármi köze is legyen újdonsült mostohaanyjához.
Amikor aztán Owen Hannah egyik kétségbeesett telefonhívására sem válaszol, a főnökét csalás miatt letartóztatják, a rendőrség pedig őt is kihallgatja, Hannah kezd rádöbbenni, hogy a férje nem az, akinek ismeri. Az Owen valódi kilétéhez vezető kulcs pedig Bailey lehet. Együtt vágnak bele, hogy kiderítsék az igazságot. De amint hozzálátnak, hogy összerakják Owen múltjának darabkáit, rá kell jönniük, hogy az életük soha többé nem lesz olyan, mint régen…
Fedezd fel a rejtélyeit!

Véleményem a borítóról:
Nem túl sokatmondó a borító, és a fülszöveg nélkül nem is biztos, hogy megakadt volna rajta a szemem, de az biztos, hogy ízléses, a színek pedig külön tetszenek rajta.

A történetről és a szereplőkről:
Elég impulzusdöntés volt, hogy szeretném olvasni a könyvet, elvégre alapvetően nem ebben a zsánerben mozgok, de valamiért jó előérzetem volt a történetet illetően. Néha szeretek elmerülni egy ilyen nyomozós, nyomasztó sztoriban, és ehhez nem is lehetett volna jobb választás Az utolsó szavai.

Már maga a cím is beszédes, ugyanis ez a cselekményben egy nagyon fontos momentumot jelöl. A történetünk elbeszélője Hannah, egy középkorú nő, aki nemrég házasodott és költözött össze a férjével, Owennel, valamint a férfi lányával, Bailey-vel. Azonban a férfi egyik napról a másikra eltűnik, és csak egy cetlit hagy maga után, amin arra utasítja a feleségét, hogy védje meg Bailey-t minden áron.


Szokatlan egy szituáció, nem mondom, az pedig még szokatlanabbá teszi, hogy Bailey és Hannah egyáltalán nem tudnak kapcsolódni egymáshoz. Bailey épp a lázadó tinikorszakát éli, na meg persze amúgy is ellenszenves neki a mostohaanyja, elvégre kvázi megbontotta a megszokott rendet, és elvette tőle az apját. Hannah véleményem szerint nem kezeli túl rosszul a helyzetet, legalábbis ahhoz képest, hogy életében nem volt köze a gyerekneveléshez.

Amikor két ennyire ellentétes pólusú karakternek kell együttdolgoznia, az mindig kíváncsisággal tölt el. Ahhoz képest, hogy a két női szereplő egészen eddig a momentumig a legkevésbé sem tudott dűlőre jutni, innentől eléggé egymásra hangolódnak. Érezhetően rádöbbennek, hogy mostantól egymásra vannak utalva - különösen Bailey Hannah-ra -, és ez a csapás közelebb hozza őket egymástól.

Nem mondom, elég izgalmas volt a történet. Eleinte tele voltam sötét teóriákkal Owent illetően, és valóban nem piskóta a múltja. Szerintem elég érdekes a könyv pszichológiája, amely bemutatja, hogy akár egy egész élet alatt tévhitben élhet az ember, de a fontos mondanivalók közé tartozik az is, hogy mindegy, mennyi időt töltesz el valakivel, egyáltalán nem biztos, hogy igazán megismered - még házastársak esetén sem. Egyébként úgy gondolom, hogy ez tökéletesen beleillik a drámai családregények kategóriájába, igazán szép íve van Hannah és Bailey kapcsolatának még úgy is, hogy tulajdonképpen rá voltak kényszerülve erre a helyzetre.

Összességében:
Nem egy világmegváltó olvasmány, az tény, de különösen rossznak sem mondanám, sőt! Ha egy drámai és csavaros családregényre vágysz, akkor mindenképp tegyél vele egy próbát, ugyanis Az utolsó szavai igazán beleillik ebbe a kategóriába. Biztos, hogy vannak jobb kötetek is ebben a zsánerben, de Laura Dave stílusa igazá magával ragadó, olyannyira, hogy kinyitottam a könyvet és konkrétan kétszáz oldal múlva tértem magamhoz. Habár a fókusz a nyomozós szálon van, én úgy érzem, hogy a lényeg a sorok között bújt meg, és jóval többről van itt szó, mint egy eltűnt férfiről és annak a családjáról.


Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Könyvmolyképző Kiadó más Kristály pöttyös könyveinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: "Én vagyok az a srác, akinek megengeded, hogy hazakísérjen, miután rájöttél, hogy a másik srác, akitől igazából azt vártad volna, hogy hazakísérjen, egy másik lányt kísér haza."

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
03.20. Könyv és más
03.22. Sorok között extra
03.24. Fanni's Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése