2023. március 6., hétfő

Katherine Applegate: Fűzfanni {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Katherine Applegate legújabb regénye, a Fűzfanni. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják az élőlények iránt rajongó tizenegy éves kislány bájos, ugyanakkor megható történetét, mely által a szerző a környezetvédelem fontosságára kívánja felhívni az olvasók figyelmét.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Véletlenfalva lakóit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.

Adatok:
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634996019
Oldalszám: 224
Fordító: Ladányi Csilla
Eredeti cím: Willodeen
Megjelenési dátum: 2022. 12. 15.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A Föld vénséges vén, és mi nem vagyunk azok: ez minden, amit észben kell tartanunk.
A tizenegy éves Fűzfanni rengeteg élőlény iránt lelkesedik, de kedvencei azok a nehezen szerethető állatok, akiket bűzrikkancs néven ismer a környék. Véletlenfalva lakói szörnyeknek tartják őket, de Fűzfanni biztos abban, hogy ezek az állatok létfontosságú szerepet töltenek be a természetben. Az utóbbi időben azonban a természet megharagudott az emberekre. Véletlenfalvát mindenféle baj sújtja, és a szárnyas macik közül is egyre kevesebben térnek haza, pedig ezek a költöző állatok emberemlékezet óta a kék fűzfák lombkoronájában telelnek csillogó buborékfészkekben. Idén viszont egyetlen szárnyas maci sem tért vissza, és senki sem tudja, miért. Amikor egy ajándék varázslattal lepi meg Fűzfannit és barátját, Konrádot, a lány elhatározza, hogy kiáll az állatokért, és még az eltűnt szárnyas macik rejtélyét is sikerül megoldania.

Véleményem a borítóról:
Nagyon aranyosra sikerült ez a borító, szerintem tipikus gyermekkönyv feelingje van, így talán a kicsik figyelmét is jobban felkelti a történet.

A történetről és a szereplőkről:
Ritkán, de elcsábulok egy-két gyerekkönyv blogturnéjára, mert őszintén úgy érzem, hogy néha szüksége van a bennem élő gyereknek ilyen olvasmányokra is. Kíváncsi voltam, miért dicsérik annyian Katherine Applegate munkásságát, ezért nem is találhattam volna jobb kötetet az írónő munkásságának megismerésére.

Bevallom, ezt a kötetet kicsit felszínesen választottam, mivel megragadott a címben szereplő Fanni név, és még nem találkoztam olyan nem magyar eredetű művel, amiben ez lenne a főszereplő neve. Nem mellesleg egy nagyon jó kis nyelvi játék is meglelhető a címben, de gondolom minden felnőtt számára egyértelmű, hogy a főszereplő neve a fűzfához köthető, így pedig egy játékos csengést kap a lány elnevezése. Itt megjegyezném, hogy szerintem nagyon szuper lett a cím, és en bloc az egész könyv lefordítása, a fantázianevek is értelmesek lettek, amit a gyerekek is biztosan értékelni fognak.


A történet során a tizenegy éves Fűzfanni kalandjait követhetjük. A szó szoros értelmében nem egy átlagos kislány, már gyerekkorában kemény tragédia érte, ami teljesen átformálta a személyiségét és a világszemléletét. A környezet- és az állatok szeretetében talált békére, és sokakkal ellentétben nemcsak a cuki, mindenki által kedvelt élőlényeket találja szeretetre méltónak. Az egyik legnagyobb szívfájdalma, hogy az emberek nem látják be, hogy szükség van az úgynevezett bűzös rikkancsokra, hiszen minél kevesebb van belőlük, annál inkább felborul a természet egyensúlya. Természetesen ezt nem egyszerű gyerekként a felnőttek tudtára adni, sok nehézséggel kell szembenéznie, de ezen az úton már az újdonsült barátja, Konrád is vele tart, még ha Fanni először nehezményezi is a fiú kezdeményezéseit.

A cselekmény maga a természet pusztulására és a természeti katasztrófákra hívja fel az olvasók figyelmét. Ez egy nagyon aktuális téma, aktuálisabb talán nem is lehetne, ezért érdemes minél hamarabb beszélni erről a gyerekekkel - természetesen az ő szintjüknek megfelelően. Úgy vélem, a Fűzfanni kötet ehhez tökéletes segítséget nyújt, ami elsősorban nem a legkisebbeket, hanem inkább az általános iskolásokat szólítja meg. Személy szerint én 11-12 éves kortól ajánlanám, elvégre a főszereplő is ilyen idős, így még jobban beleélhetik magukat a gyerkőcök a történetbe.

Bevallom, kicsit keserédes volt ez a könyv, de nagyon örülök, hogy adtam neki egy esélyt és elolvastam. Ha egyszer úgy alakul, hogy én is anyuka leszek, biztosan előveszem ezt a könyvet, hogy megismertessem a gyerekemmel. A természetvédelem egy nagyon komoly és nemes dolog, amit nem lehet félvállról venni, és úgy gondolom, ezt a látásmódot kell átadnunk a következő generációknak is. Ez az aranyos és tanulságoos történet jó kezdet lehet a téma bevezetésének, hiszen amellett, hogy valóban aktuális és tanító jellegű, ettől függetlenül szórakoztató, varázslatos és aranyos is.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A Föld vénséges vén, de mi pedig nem vagyunk azok: ez minden, amit észben kell tartanunk."
  2. "Azt hiszem, életem végéig gyógyulófélben leszek. Úgy tűnik, így megy ez, ha elveszítünk valakit, akit szeretünk."
  3. "Sokkal bölcsebbnek kellene lennem ahhoz, hogy meg tudjam mondani, miért pont azt szeretjük, amit szeretünk."
Összességében:
A Fűzfanni egy elképesztő aranyos, szívmelengető és érdekfeszítő könyv, amely a természetvédelem fontosságára hívja fel a kicsik és nagyok figyelmét egyaránt. Nem olvastam korábban az írónőtől, ezért kíváncsi voltam, hogy milyen stílusban tudja átadni ezt az akutális és égető problémát. Úgy érzem, sikerült megtalálnia azt a hangot, amire egy Fűzfannival egyidős, 11-12 éves gyermeknek szüksége lehet ahhoz, hogy valóban elkezdje érdekelni a téma. Sok esemény és motívum átültethető a való világba, kezdve a természeti katasztrófákkal az állatfajok eltűnésén át, arról nem is beszélve, hogy Fűzfanni által az olvasó is megtapasztalhatja, hogy milyen érzés "kívülállónak" lenni. Úgy vélem, ez egy elejétől a végéig tökéletes gyerekkönyv, amely igazán értékes és időtálló gondolatokat fogalmaz meg.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az olyan, Fűzfannihoz hasonló fiatal és bátor lányoké lesz a főszerep, akik valamilyen ügy mellett fel merték vállalni a hangjukat, és ki mertek állni a világ elé. Minden állomáson találtok egy névjegykártyát, amin az adott lány fotója és főbb ismertetőjegyei találhatóak, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a nevüket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A névjegykártya:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
03/04 Dreamworld
03/06 Fanni's Library
03/08 Kelly & Lupi olvas
03/10 Csak olvass!
03/12 Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése