2023. augusztus 15., kedd

Ruby Dixon: Ice Planet Barbarians {Értékelés}

Sziasztok!

Tettem egy próbát Ruby Dixon TikTok szenzációjával, az Ice Planet Barbarians című kötettel, és nem mondom, hogy megbántam - igaz, kedvenc sem lett. Köszönöm a recenziós példányt a Művelt Nép Kiadónak!

Adatok:
Kiadó: Művelt Nép
ISBN: 9789635801947
Oldalszám: 382
Fordító: Lévai Márta
Eredeti cím: Ice Planet Barbarians
Megjelenési dátum: 2023. 07. 03.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Nem ​evilági, csodálatos szerelmi történet egy földi asszony, Georgie Carruthers és Vektal, egy másik bolygó földönkívüli lakója között.
Azt hihetnénk, hogy nem történhet velünk rosszabb, mint ha elrabolnak minket a földönkívüliek. Mekkora tévedés! A földönkívülieknek ugyanis meghibásodik az űrhajója, és kiteszik a földi nőkből álló szállítmányukat – köztük engem is – egy jégbolygón.
Mivel semmi sem készít fel minket, hogy egy jeges pusztaságban életben maradjunk, és mivel nem hivatalosan engem tekintenek a többiek a vezetőjüknek, elindulok a hóban, hogy segítséget keressek.
És találok is! Egy nagydarab, kék szarvú földönkívüli mutatkozik be, méghozzá…elég elképesztő módon. Vektal kijelenti, hogy a párja, a választott nősténye vagyok, és miattam dorombol a mellkasa. Segít majd, hogy én és a népem életben maradjunk, de ez újabb problémát szül.
Ha segít, hogy ezt túléljük, nem biztos, hogy utána elenged innen…
A nemzetközi könyvszenzáció, mely a TikTok-on vált világőrületté, egyszerre kedves és szexi románc, és közben egy letehetetlenül izgalmas túlélő sztori.

Véleményem a borítóról:
Elmondhatatlanul tetszenek az ehhez hasonló borítók, amelyeken a szereplők nem hús-vér modellként, hanem rajzolt karakterekként jelennek meg. Véleményem szerint ez a borító is szuper lett, a grafikus minden apró részletre odafigyelt.

A történetről és a szereplőkről:
Gondoltam-e valaha, hogy ehhez hasonló regény is meg fog fordulni a kezeim között? Nem igazán. Viszont a záróvizsgámat követően egyszerűen képtelen voltam mélyenszántó, letaglózó mondanivalóval rendelkező könyvek olvasására, így került a kezeim közé az Ice Planet Barbarians. Innen is köszönöm a recenziós példányt a kiadónak!

TikTokon és Instagramon nagyot tarolt ez a kötet, és habár nem éreztem magam célközönségnek, mégis hajtott a kíváncsiság. Alapvetően szeretem a paranormális romantikus könyveket, több kedvencem is van a zsánerben (Tüskék és rózsák udvara, Obszidián stb.), viszont tisztában voltam azzal, hogy ez merőben más tapasztalat lesz, mint az említett két történet. Korábban még sosem olvastam olyan romantikus fantasy történetet, amelyben a szerelem tárgya egy hatalmas kék melák, akivel a főszereplő még csak kommunikálni sem tud eleinte, ezért szkeptikusan álltam hozzá, de érdekelt is, hogy hogyan íveli át az írónő akár a nyelvi kérdéseket (khm, nyelvész ártalom), akár a közöttük lévő társadalmi különbségeket.

Meglehetősen különbözik Georgie és Vektal minden tekintetben, legyen szó népi szokásokról, kultúráról, párválasztásról és még sok másról. Ezek az eltérések számos komikus jelenet alapját adták, főleg kommunikáció terén olvashatuk vicces részeket, ennek a kihangsúlyozására pedig alapos munkát fektetett a fordító, Lévai Márta, aki szerintem tökéletes munkát végzett. A kötet stílusa és nyelvezete nagyon tetszett, igazán gördülékenyen ír Dixon.


A könyvet két részre tudnám osztani: a cselekményre és az erotikára. Aki ismer, az tudhatja, hogy engem az utóbbi meglehetősen hidegen hagy, ha nagy dózist kapok belőle, ezért nem tagadom, a második-harmadik jelenet után ezeket simán átlapoztam. Sajnos vagy sem, engem ez nem köt le, pláne, ha ezen van a hangsúly, de az elolvasott részletek alapján elmondhatom, hogy elég jól vannak megírva, még ha nem is nekem lettek szánva.

A cselekmény volt az, ami engem igazán magával ragadott. Az alapkoncepció szerint Georgie-t és társait elrabolják az űrlények, majd magukra maradnak egy jeges és veszélyes bolygón, ahol konkrétan a nők túlélése a tét. Tekintve, hogy Georgie van a legjobb állapotban közülük, ő válik a kis csapat önjelölt vezérévé, és azon munkálkodik, hogy biztosítsa a többiek jóllétét. A tervébe azonban nem kalkulálja bele egy újabb űrlény, Vektal felbukkanását, aki már a találkozásuk pillanatában erős rezonálást érez a nő iránt. Nem túl meglepő, hogy Vektal társaként tekint ezután Georgie-ra minden akadály ellenére, így a nőnek már plusz egy teher nyomja a vállát, bár elég jól helytáll ebben a nem mindennapi helyzetben. Viszonylag izgalmas a kötet ezen vonala, és igazából jobban örültem volna, ha ezek a jelenetek vannak túlsúlyban, nem pedig az erotika.

Tudom, sokak számára nem létezik a guilty pleasure olvasmányok fogalma, hiszen amit élvezünk, az nem lehet "bűnös" élvezet, számomra ez a könyv mégis ebbe a kategóriába esik. Nem tudom azt mondani, hogy kiváló a zsánerében, látom a hibáit és tudomást is veszek róla, de ezzel nem mondom azt, hogy rossz. Többször is felnevettem és mosolyogtam rajta, és mint mondtam, a történet maga tetszett is, viszont nem tudom, hogy a második részre is vevő leszek-e, egyelőre pihentetem a sorozatot. Azt viszont nem bánom, hogy adtam egy esélyt Dixonnak.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Az biztos, hogy ő a világmindenséget jelenti számomra."
  2. "Mostantól, míg a lelkem el nem költözik a holdra, nem létezik számomra más, csak ő."
  3. "– Semmi szégyellnivaló nincs abba, ha örömödet leled az életben, Georgie. A világon semmi."
Összességében:
Alapvetően nem olvasok ilyen típusú történeteket, ezért úgy gondoltam, ideje kilépni a komfortzónámból. Nem mondom, hogy a kedvencem lett az Ice Planet Barbarians, sőt, azonban úgy gondolom, mindenképp lehet benne találni értékelhető gondolatokat és cselekményszálakat - és most nem a századik erotikus jelenetre gondolok, mert azokat két-három eset kivételével nemes egyszerűséggel átlapoztam. Ennek kapcsán a kötetet két részre tudnám osztani: az első a tényleges cselekmény, a második pedig az erotika. Szerintem nem fogok meglepni senkit azzal, hogy engem az első érdekelt inkább, csak ez hajtott előre olvasás közben, de biztos vagyok abban, hogy a smut-jelenetek kedvelőinek a második vonal is imponáló lesz, még ha hajmeresztően valószerűtlenek is ezek a részek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése