2024. április 14., vasárnap

Holly Jackson: Jó kislányok első gyilkossága {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Holly Jackson nagysikerű Jó kislányok… trilógiájának előzménytörténetében a fiatalok Reginald Remy gyilkosát keresik, ám ezúttal csupán játékból. Az 1920-as évekbe helyezett detektívjáték résztvevői mindegyike egy karaktert játszik, de vajon ki a tettes? 

Tartsatok bloggereinkkel, és vegyetek részt ti is a nyomozásban! 

Ne felejtsétek, hogy egy szerencsés olvasónk a turné végén meg is nyeri a Kolibri kiadó jóvoltából a Jó kislányok első gyilkosságát!

Adatok:
Kiadó: Kolibri
ISBN: 9789635993932
Oldalszám: 148
Fordító: Horváth M. Zsanett
Eredeti cím: Kill Joy
Megjelenési dátum: 2024. 03. 04.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
HAT GYANÚSÍTOTT, HÁROM ÓRA, EGY GYILKOSSÁG…
A házban halk jazz muzsika szól, miközben az 1920-as évek divatja szerint öltözött fiatalok igyekeznek fényt deríteni arra, hogy ki ölte meg Reginald Remyt.
Még az is lehet, hogy Pippa Fitz-Amobi a gyilkos.
A Little Kilton-i társaság ugyanis detektívjátékot játszik, amely tele van változatos feladatokkal, titokzatos üzenetekkel és persze intrikákkal. Pip nyomozói vénája pedig már itt is megmutatkozik, sőt, az este végén egy merész ötlete támad…
A Jó kislányok első gyilkossága Holly Jackson nagysikerű Jó kislányok… trilógiájának előzménytörténete.

Véleményem a borítóról:
Ötletes, letisztult és szép borítót kapott ez a kis könyv, kifejezetten tetszik és illik a sorozat többi részéhez.

A történetről és a szereplőkről:
Ha már jó ideje olvasod a blogom, tudhatod, hogy Holly Jackson munkássága évek óta lázban tart. Minden új megjelenésére kíváncsi vagyok, és ugyan eddig csak magyarul olvastam tőle, angolul is tervezek pár könyvet tőle. Pont a Kill Joy-t terveztem beszerezni tőle, mikoris megláttam a hírt, miszerint Jó kislányok első gyilkossága címmel hazánkban is meg fog jelenni, ezért már izgatottan vártam ennek a kis kötetnek a megérkezését.

A trilógiához képest borzasztóan rövid ez a rész, de annál fordulatosabb. A cselekmény a trilógia előtt játszódik valamennyivel, szereplőinket pedig már ismerhetjük a későbbi kötetekből. Pip és a baráti társasága egy házibuli keretén belül egy fiktív gyilkosságot oldanak meg, és hadd mondjam el, tinikhez képest elég profin szervezték meg az estét, miközben jól is szórakoznak. Jobban mondva a többiek szórakoznak, míg Pip felforgatja a házat az információmorzsák megszerzése és a gyilkosság feltárása érdekében.


Kicsit tartottam attól, hogy a Jó kislányok első gyilkossága csak felesleges időpazarlás, hiszen mi újat tudna mutatni Holly Jackson, amit a sorozatban már nem tudtunk meg? Valójában azonan tökéletes kedvcsinálónak bizonyult; szívem szerint minden betervezett olvasmányomat félresöpörném, és újra elolvasnám a trilógiát.

Nem, nem egy világmegváltó történet a Jó kislányok első gyilkossága, nem is kell tőle ezt várni. Azt azonban jó volt látni, hogy Pip miként vette rá magát a nyomozásra, hogy született meg benne a katasztrofális eseménysort elindító beadandó ötlete, és annak is szemtanúi lehetünk, hogy már ebben a kötetben is nagyon kifinomult érzéke van a nyomok felkutatásához, illetve elég komoly igazságérzete és logikája is van. 

Szerintem nem muszáj a trilógia előtt elolvasni a Jó kislányok első gyilkosságát, sőt, nekem kifejezetten jólesett, hogy a fő cselekmény lezárása után tértem vissza a töténtek legelejére. Így láthatóvá vált számomra, hogy mekkora kontraszt van az ebben a részben még ártatlan, de gyanakvó természetű és a totál megszállott, már paranoiás és kissé sérült főszereplőnk, Pip között. Nem biztos, hogy sokat nyújt a rajongókon kívül bárkinek is ez a kis könyv, de én tényleg örülök, hogy nem hagytam ki. Bebizonyosodott számomra, hogy Holly Jackson még ilyen rövid terjedelemben is tud jót alkotni.

Összességében: 4
A sorozat többi kötetéhez képest a Jó kislányok első gyilkossága egyértelműen nem egy világmegváltó mű, de nem érdemes kihagyni. Kicsit bennem volt a félsz, hogy előzménykötet lévén nem üti majd meg a trilógia szintjét, de Holly Jackson most sem okozott csalódást, olyannyira, hogy kedvem támadt újból elolvasni a többi részt is.


Nyereményjáték:

Detektívjátékunk az 1920-as években játszódik, és a fiataloknak a korhűség kedvéért be is kell öltözniük a kapott karakterüknek! Úgy döntöttünk, hogy keresünk nektek néhány olyan filmet, ami erről az időszakról szól, és ki kell találnotok a címüket az állomásokon található képek alapján!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway
Állomások:
04. 10. - Hagyjatok! Olvasok!
04. 12. - Kelly és Lupi olvas
04. 14. - Fanni’s Library
04. 16. - Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése