2024. április 17., szerda

Hannah Nicole Maehrer: A Gonosz Asszisztense {Értékelés}

Sziasztok!

Újabb nagysikerű történet, A Gonosz Asszisztense került a kezeim közé, ami minden várakozásomat felülmúlta. Köszönöm a recenziós példányt az Anassa Könyveknek!

Adatok:
Kiadó: Anassa Könyvek
ISBN: 9786156507235
Oldalszám: 400
Fordító: Kéri Andrea
Eredeti cím: Assistant to the Villain
Megjelenési dátum: 2023. 04. 08.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
ASSZISZTENS ​KERESTETIK: Hírhedt, magas rangú gonosztevő hűséges, megfontolt munkaerőt keres meghatározatlan irodai feladatokra, illetve az alkalmazottak támogatására zűrzavar, megfélemlítés és egyéb Általános Sötét Teendők elvégzésében. A diszkréció elengedhetetlen. Kiváló juttatások.
Evie Sage-nek el kell tartania gyengélkedő családját, ezért elengedhetetlen, hogy munkát találjon. Amikor a balsors összehozza Rennedawn leghírhedtebb gonosztevőjével, aki ráadásul állást is kínál neki, azonnal elfogadja. Persze egyetlen munka sem tökéletes, de nehezíti a helyzetet, ha az ember egy hangyányit belezúg a félelmetes, temperamentumos és tagadhatatlanul dögös főnökébe. Ne találd ennyire vonzónak a gonoszságot, Evie!
Amikor már kezdene hozzászokni a mennyezetről lelógó, levágott fejekhez és a talpa alá keveredő kóbor szemgolyók nyálkás cuppanásához, Evie gyanút fog, hogy a főhadiszállásukon egy hatalmas patkány bujkál… és nem csak a szó szerinti fajta. Mert Rennedawn királyságában burjánzik a rothadás, és úgy tűnik, hogy valaki képes még a nagybetűs Gonoszt is célba venni, hogy kiiktassa aljas birodalmával együtt.
Így hát Evie-nek már nemcsak főnöke iránti nyálcsorgatását kell visszafognia, hanem azt is ki kell derítenie, ki szabotálja a működésüket… valamint gondoskodni róla, hogy az illető garantáltan megfizessen érte.
Elvégre jó állást nehéz találni.

Véleményem a borítóról:
Úgy örülök, hogy ebben az esetben megmaradt az eredeti borító! Minden apró részletre nagy figyelmet fordított a kiadó, még a legkisebb szövegek is kiváló és vicces fordítást kaptak. A kedvencem Kingsley, a béka a jobb felső sarokban. :)


A történetről és a szereplőkről:
Hónapok óta ott csücsült angolul a polcomon A Gonosz Asszisztense, de amikor megneszeltem a magyar megjelenést, tudtam, hogy párhuzamosan szeretném olvasni két nyelven, ahogy azt már számos más könyvvel is tettem. Izgatottan vártam a hazai debütálást, és az Anassa Könyveknél nem is találhatnánk jobb kiadót ennek a regénynek. Hálásan köszönöm nekik a recenziós példányt! :)

Történetünk Rennedawn fiktív királyságában játszódik, amit átjár a mágia. A királyság uralkodóját mindenki kedveli és élteti, kivéve a rosszhírű gyilkológépet, A Gonoszt. Igen, szellemes módon valóban így hívják a "főgonoszt", aki talán mégsem annyira rossz fej pasas, mint amire számítanánk. Tény és való, hogy kétes ügyeket bonyolít le, ráadásul minden létező módon szabotálni akarja a királyt, és valóban sok ember haláláért felelős... de ellenállhatatlan. Legalábbis a főhősnőnk, Evie szerint (na jó, szerintem is) az.

Evie egy huszonéves, talpraesett lány, aki önként vállalja magára A Gonosz asszisztense feladatkört - innen ered a regény címe is. Az apja egy súlyos betegségben szenved, húga pedig még bőven kiskorú, ezért az ő vállát nyomja a család fenntartásának súlya. Tekintve, hogy A Gonosz elég hálás a munkájáért, egyszerű dolga van, és mitagadás, a sokáig engedelmes és jó kislány végre kiteljesedhet egy olyan helyen, amiről csak a káosz és pusztítás jut az emberek eszébe. Hát, ugyan káosz az van A Gonosz főhadiszállásán, de az biztos, hogy az elrettentő hírek ellenére egy csupaszív társaságba került Evie, ahol a hozzá hasonló, morálisan megkérdőjelezhető személyek igenis összetartanak - legalábbis addig, amíg nem bukkan fel egy áruló a kastély falain belül, aki A Gonoszt vette célba.


Hú, akkora felüdülés, hogy végre nem egy megjátszott jósággal felszerelt főhősnőt kapunk! Imádtam Evie-t, még akkor is, ha kicsit szerencsétlen is volt. Tetszett, hogy nem csak fekete-fehéren látta az életet és az embereket. Rengeteg embert próbáló eseményen ment keresztül fiatalsága ellenére, és mégis egy üdítő színfoltként van jelen A Gonosz életében, aki jómaga ugyan csak a sötétben gondolkodik, de a lány által felfigyel az élet igazi színeire. Oké, ez elég elrugaszkodott metafora volt, de értsétek jól: tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.

Személy szerint arra számítottam, hogy kicsit több romantika lesz a regényben, de annyira jól ábrázolta az írónő a bizalom, a kapocs és a szerelem lassú kialakulását, hogy nincs hiányérzetem miatta, sőt! Kifejezetten jót tett a párosunknak az évődés, a belsős poénok és a fokozatos közeledés. Egészen ellentétes jellemek - tipikus grumpy & sunshine történet -, más-más világnézettel, ez pedig sok-sok humoros jelenetben nyilvánult meg. A sokkoló jeleneteken kívül szinte állandóan mosolyogtam.

A cselekményben úgy érzem, a legnagyobb hangsúlyt az áruló kilétének felkutatására szentelte az írónő. Nagyon érdekfeszítőnek és idegőrlőnek találtam ezt a szálat, hiszen amikor gyanúsnak éreztem egy karaktert, valahogy mindig bebizonyosodott a hűsége A Gonosz iránt, ezért ahogy a főszereplők, úgy én is ferde szemmel sandítottam mindenkire, aki csak egy rossz mozdulatot is tett. Hát, mondanom sem kell, nyilván nem találtam ki, hogy ki a spicli, ezért durván lesokkolódtam a könyv végén, hovatovább még meg is könnyeztem a jelenetet. Teljesen átéreztem azt az árulást, amit a szereplőnknek kellett megtapasztalnia, az írásmódnak köszönhetően olyan volt, mintha az én szívembe is egy tőrt döftek volna. Nagyon tetszett ez a fordulat, akármilyen kegyetlen húzás is volt az író részéről, és csak kaparom a falat a folytatásért.

A legnagyobb szívfájdalmam most, hogy a folytatás még angolul sem jelent meg, de napok óta csak szenvedek. Tudni akarom, hogy mi lesz A Gonosz és Evie sorsa, lehetőleg minél hamarabb. Higgyétek el, kár lenne kihagyni ezt a könyvet! Igen, még úgy is, hogy várni kell a következő részre.


Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Megtenném, tudod. Megkínoznék valakit – közölte a lány, riasztó őszinteséggel az arcán. – Ha tudnám, hogy ezzel segítek neked…ha valaki bántana téged…Megtenném, és valószínűleg egy kicsit élvezném is."
  2. "Egy romlott világot is képes lennél helyrehozni egyetlen mosolyoddal."
  3. "A „normális” azoknak volt, akik híján voltak a képességnek, hogy elméjüket az elérhetetlen határán túlra nyújtsák."
Összességében: 5
Ha van könyv, ami végtelen csillagot érdemel, az bizony A Gonosz Asszisztense. Hannah Nicole Maehrer tökéletes mennyiségben vegyítette a humort, a keserűséget és a lágy romantikát, ez pedig a tökéletes recept ahhoz, hogy megkapjam az új kedvenc regényemet. Klasszikus grumpy & sunshine történet, mégis több, mint egy átlagos tucatfantasy. Magával ragadott a világ, a mágia és a karakterek sokszínűsége, no meg persze az is a kanapéhoz szegezett, hogy minden egyes cselekménybeli csavar után jött egy újabb, aminek következtében az államat a padlón találtam. Ó, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Kéri Andrea milyen csodás munkát végzett a szöveggel, ezáltal még színesebbé és nyelvileg is széppé vált a kötet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése