2024. május 4., szombat

Elizabeth Lim: A sárkány ígérete {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Menő Könyveknek köszönhetően már hazánkban is olvasható Elizabeth Lim nagysikerű, duológiájának második része, A sárkány ígérete. Ráadásul a kiadónak hála, szemet gyönyörködtető, éldekorált változatban szerezhetik be a történetet a magyar olvasók. Az ázsiai mesék és mítoszok világából merítkező fantasy bloggereinket is elvarázsolta. Tartsatok velünk, derítsük ki együtt hogyan folytatódik a történet és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Adatok:
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789635844753
Oldalszám: 608
Fordító: Herman Alexandra
Eredeti cím: The Dragon's Promise
Megjelenési dátum: 2024. 03. 26.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
"Az ígéret nem holmi csók a szélben, amivel csak úgy dobálózunk. Egy darab saját magunkból, amit odaadunk valaki másnak, és nem kapjuk vissza, amíg nem teljesítjük a fogadalmunkat."
Vannak azonban ígéretek, amelyeket szinte lehetetlen teljesíteni. Egy elátkozott sárkánygyöngy visszajuttatása a jogos tulajdonosának pont ilyen feladat. Különösen, ha a szóban forgó gyöngyöt a világ összes nagy hatalmú sárkánya, varázslója és démona magának akarja. És ha ez nem lenne elég, a roppant erővel rendelkező varázstárgy rendkívül szeszélyes is... Shiorinak el kell utaznia a sárkányok tenger mélyén rejtőző királyságába, démonokkal és szellemekkel kell harcolnia, és haza kell juttatnia a gyöngyöt, mielőtt az teljesen kettétörik, és elpusztítja a világot.
De maga Shiori vajon hazatalál-e valaha? El tudják-e fogadni az emberek az ereiben csörgedező varázserőt, vagy elszabadult papírsárkányként kell kóborolnia a világban, távol az apjától, a testvéreitől, a szerelmétől?

Véleményem a borítóról:
Az egyik legszebb könyvem mind közül A sárkány ígérete, és ezzel szerintem mindent elmondtam. :)

A történetről és a szereplőkről:
Tavaly olvastam a duológia első kötetét, amely a Hat bíborszín darumadár címet kapta (értékelésemet >>itt<< olvashatod róla). Ugyan nem voltam vele maradéktalanul elégedett, mégis elbűvölt a testvéreiért küzdő Shiori története, aki mindent feláldozna a szeretteiért még tapasztalatlan fiatalkora ellenére is. Tőlem az a könyv sem érdemelt maximális csillagozást, de a második részt illetően azért elvártam az írónőtől egy bizonyos szintet... kár volt.

Idei évem első igazán nagy csalódása A sárkány ígérete lett. Ugyan megvoltak ebben a részben is a szokásos Elizabeth Lim-eszközök (humor, érzelmek, kitartás, hősiesség stb.), ezek most mégsem bizonyultak nekem elégnek ahhoz, hogy valóban élvezzem a könyvet.

A cselekmény ott kezdődik, ahol az első rész befejeződött, mikoris Shiori Seryu társaságában elmegy a vízalatti világba, a sárkányokhoz. Én kis naiv azt hittem, hogy ha már a kötet címe a sárkányokra reflektál, akkor bizony a cselekmény nagy része is hozzájuk köthető lesz (amit kifejezetten élveztem volna), de nem. A könyv/cselekmény mindössze első harmada játszódik a tenger alatt, ráadásul egy teljesen érdektelen szál, aminek a felét is bőven elég lett volna megírni...

Miután Shiori visszatér a felszínre, szembesül azzal, hogy az első részben szerzett ellensége, Bandur újra felbukkant, és célja a pusztítás. Mondanom sem kell, főhősnőnk magára vállalja a világ megmentését és le akar számolni az ellenségével egyszer és mindenkorra, ebben pedig segítségére sietnek a testvérei és szerelme, Takkan.


Amit még mindig nagyon értékelek ebben a történetben, az a szerelmi szál, legyen akármilyen gyengéd is. Nem a romantikán van a mű hangsúlya, viszont én nagyon szerettem ezt a vonalat. Tekintve, hogy az ifjúságnak íródott leginkább ez a duológia, tökéletes és példaértékű szerelmet mutatnak be nekik; olyat, amiben nincs mellébeszélés, megtévesztés és hazugság, ráadásul a legkevésbé sem toxikus, a felek egyenlőek és valódi érzelmekkel fordulnak a másikhoz. Shiori és Takkan az egyik legjobb fiktív páros véleményem szerint.

Na, de hogy miért nem nyerte el összességében a tetszésemet ez a könyv: elsőként azt emelném ki, hogy borzalmasan túlírt, de már a jóízlés határait is túllépi. Tudom, hogy az írónő nagyon ért a leírásokhoz, de őszintén a hajamat téptem attól, hogy mindenhova be kellett szúrni valami leíró részt, mert abszolúte SEMMIT nem tett hozzá az élményemhez. Ezen kívül annyi mindent akart belesűríteni ebbe a kötetbe, hogy nekem a történet igazi mondanivalója elveszett, már nem tudtam kihámozni, hogy mi a fészkes fenét akar átadni az olvasóinak. Nem mellesleg számos logikai bukfenc is tarkította a fejezeteket, amikbe a spoilerek elkerülése miatt inkább nem megyek bele, de agyrém, hogy mennyire hiányzott a koherencia ebből a könyvből.

Hát, azt hiszem, most egy időre parkolópályára teszem Elizabeth Lim könyveit, vagy úgy en bloc az egész ifjúsági zsánert. Kicsit elment most a kedvem az ennek a korosztálynak íródott fantasyktól, de remélem, hamarosan találok egy olyan könyvet, ami ezután visszahozza az életkedvemet.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Nem mindig védhetjük meg azokat, akiket szeretünk, azzal, ha kizárjuk őket."
  2. "– Össze vagyunk kötve, emlékszel? Ha neked nincs szíved, én neked adom az enyém felét. Ha nincs lelked, összekötöm az enyémet a tiéddel."
  3. "– A félelem még a lehető legkülönbözőbb ellenségeket is összekovácsolja."
Összességében: 3
Na, most mérges vagyok.
Izgatottan vártam a nagysikerű duológia második részét, pláne, hogy a Hat bíborszín darumadár teljesen elbűvölt tavaly. Nem mondom, hogy tökéletes könyv volt, azzal is voltak problémáim, de ez... Hatalmas csalódás. Ha van olyan könyv, ami egy túlírt katyvasz, az bizony A sárkány ígérete. Nincs szívem rosszabbra csillagozni, hiszen nosztalgikus érzés volt visszatérni Shiori világába és a többi szereplőhöz, de úgy érzem, Elizabeth Lim nagyon mellélőtt ezzel a kötetével.


Nyereményjáték:

Ebben a játékban most nincs más dolgotok, mint figyelmesen elolvasni a kiadó által feltöltött beleolvasó fájlt és válaszolni a feltett kérdésekre, a megoldást pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kérdés: Mekkora a sárkánygyöngy?

a Rafflecopter giveaway
Állomások:

04.28.: Sorok között

04.30.: Milyen könyvet olvassak?

05.02.: Csak olvass!

05.04.: Fanni's Library

05.06.: Utószó

05.08.: Readinspo

05.10.: Könyv és más

05.12.: Hagyjatok! Olvasok!

05.14: Spirit Bliss Sárga könyves út

05.16.: Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése