2021. február 4., csütörtök

Marissa Meyer: Cinder & Scarlet {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából nemrég megjelent a Holdbéli krónikák sorozat harmadik része is, és ennek örömére bloggereink egy szuper hosszú turnéval készültek nektek, ahol mindhárom részt bemutatjuk! Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se. A blogturné végén kisorsolunk olvasóink között egy példányt a Scarlet és egy példányt a Cress című regényből!

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789634574804, 9789634575740
Oldalszám: 448, 470
Fordító: Bujdosó István, Szabó Krisztina
Itt tudod megrendelni: 1. rész, 2. rész

Fülszöveg:
"Százhuszonhat ​évvel a negyedik világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet."

"
Még a jövőben is óvakodj a farkastól…
Cinder, a kiborglány kalandjai folytatódnak – éppen szabadulni próbál a cellájából, de még ha sikerrel is jár, ő lesz a Nemzetközösség legkeresettebb szökevénye.
Eközben Franciaföldön nyoma vész egy idős asszonynak, Michelle Benoit-nak, gyönyörű és makacs unokája, Scarlet pedig rendületlenül keresi. A vörös hajú francia szépség a nyomozása során egyre különösebb alakokkal találkozik. Megismerkedik Farkassal, az egyszerre vonzó és ijesztő utcai harcossal, akivel együtt erednek a rejtélyek nyomába. De a helyzet tovább bonyolódik, miután összeakadnak Cinderrel.
Ahogy közös erővel próbálják megakadályozni, hogy Levana királynő végveszélybe sodorja a Föld teljes lakosságát, lassanként fény derül arra is, mi köze egymáshoz Scarletnek és Cindernek…
"

Véleményem a borítóról:
Szerintem mindkét borító lenyűgöző és igényes. A sorozat minden kötete egy klasszikus hercegnő/mesebeli hősnő retellingje, és a szóban forgó karakterek motívumait - például a cipő, vagy a vörös haj - jelenítik meg a borítókon.

A történetről és a szereplőkről:
Tudnotok kell, hogy ezeket a könyveket nem mostanában olvastam. Marissa Meyer munkásságával 2018-ban ismerkedtem meg a Szívtelen kapcsán, és kifejezetten tetszett az írásstílusa, viszont akkoriban még az Alexandra kiadóhoz tartozott mindkét kötet. A kiadó idő közben becsődölt, és inkább el sem kezdtem beszerezni a sorozatot, mert úgy gondoltam, hogy ezzel esélytelenné vált a többi kötet lefordítása. Szerencsére nem lett igazam, és hatalmas örömmel konstatáltam, hogy a Könyvmolyképző ad egy esélyt a Holdbéli krónikáknak. Ahogy megjelent az "új" Cinder, már rohantam is érte a könyvesboltba, noha egészen addig (pontosabban 2019-ig) nem olvastam még sci-fit.

Érdeklődve és kíváncsian vetettem bele magam ebbe a világba, és magába a zsánerbe is. Köztudott, hogy nálam egy retellinggel nem lehet melléfogni, márpedig a Cinder a már jó ismert Hamupipőke egy továbbfejlesztett verziója, ugyanis a főhősnőnk egy félig ember-félig kiborg lány, aki a gonosz mostohája uralma alatt vergődik. Borzasztóan érdekes már maga az alapkoncepció is, de ez a high-tech világ még emeli a tétet, ezáltal olyan dolgok kerülnek képbe, mint például a lebegő autók, az emberszabású droidok, különféle kütyük, kapcsolatteremtés a Holdlakókkal - és egy nagyon súlyos vírus.


A letumózis egy komoly betegség, ami keményen tizedeli a Földön élő emberek számát, és - milyen ironikus, mintha csak napjaink helyzetét írnám le - nincs rá gyógymód. Ebben a kaotikus állapotban ismerkedünk meg a sorozat elején Cinderrel, aki erején felül teljesít annak érdekében, hogy ellássa a családját. Egy szép napon nagy meglepetésére azonban felbukkan a piacon Kai herceg, aki kifejezetten Cindert keresi, és ez az egyetlen momentum egy igazi eseménysorozatot indít el. A dolog addig fajul, míg Cinder börtönbe kerül, aztán badass főhősnő módjára megszökik egy kicsit kelekótya, de csupaszív fiatalúrral, akit Thorne kapitánynak hívnak.

A nagy szökés közepette a világ másik végén, Franciaországban megismerkedhetünk Scarlet történetével, ami még jobban magával ragadott, mint Cinder története. Scarlet az eltűnt nagymamája keresésére indul, amiben nagy segítségére van egy Farkas nevű, kétes múlttal rendelkező pasi is. Közöttük sokkal inkább érezhető a kémia, mint Cinder és Kai között, és úgy érzem, ennél a párosnál az írónő inkább erre prólt építeni.

Számomra egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb a két lány találkozni fog, és ez a tippem be is jött. Nem tudnám megmondani, hogy melyik karakter a legszimpatikusabb, mert mindenki - beleértve a mellékszereplőket is - izgalmas múlttal és jellemmel rendelkezik. Plusz érdekesség, hogy Scarlet kötetében már valamennyire bevezetik Cress sztoriját is, így még jobban várom a harmadik részt.

Nem vagyok nagy sci-fi rajongó, ezt nem is tagadom, de a Holdbéli krónikákból sosem elég! Meyer egy szuperérdekes, veszélyes világot álmodott meg, a szereplők morálisan nem csak feketék vagy fehérek - tehát nem csak kizárólagosan jók vagy rosszak -, és olyan mennyiségű izgalmat csempészett a lapokba, ami már emberfeletti. Ha eddig nem érdekelt ez a zsáner, kérlek, tegyél kivételt, vesd bele magad Cinder és Scarlet kalandjaiba, mert hidd el, megéri!

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Te pedig, kedvesem, az égbolt legpompásabb űrhajója vagy, és soha ne hagyd, hogy valaha is bárki mást mondjon."
  2. "– Igenis tudom, mi a szeretet! – Ahogyan azt is, mi a bánat."
  3. "– Kai herceg! Gyorsan nézd meg a ventilátoromat, mert úgy érzem, mindjárt túlhevülök!"
Összességében:
Cinder: Cinder volt életem első sci-fije, ezáltal tökéletesen bevezetett egy újabb, számomra még ismeretlen zsánerbe, ami ennek ellenére engem megnyert magának. Plusz pont, hogy imádom a feldolgozásokat, úgyhogy természetesen boldogan vetettem bele magam a tinédzser kiborg lány életébe. Összeesküvések, titkok és veszélyek leselkedtek Cinderre, aki valahogy mindig áthidalta a nehézségeket, és ment tovább életének rögös útján. A szereplők nagy része szerethető, a cselekmény pörgős, nagyon élveztem.

Scarlet: Az első rész olvasása után egy évvel vettem a kezembe a második kötetet, és iszonyatosan bánom, hogy még csak most olvastam el. A Cinder is kalandos volt, na de a Scarlet fényévekkel felülmúlta!
A három szemszögből Scarleté a hangsúlyos, és ennek azért is örültem, mert végtelenül szimpatikus karakternek tartom. Kitartó, makacs, és bármire képes lenne a szeretteiért – nekem pedig pont ilyen a tökéletes főhősnő. Farkas távolságtartó, mégis kedves karakterét is megszerettem, szerintem Scarlettel ténylegesen kiegészítik egymást.
A Cinder-vonal is érdekesen alakul, és még egy új szereplőt köszönthetünk, aki nem más, mint Thorne kapitány, akinek a beszólásai és poénjai zseniálisak. Itt kiemelném, hogy szerintem kiváló lett a fordítás, különben nem tudtam volna ilyen jókat mulatni rajta.
Váratlan fordulatok, szerelmi bonyodalmak, csatajelenetek, rejtélyek… Minden megvolt ebben a kötetben, amire szükségem volt.


Nyereményjáték:

Kivételesen egy sorozat három részéről is olvashattok nálunk, ezért a játék is háromféle lesz! Azokon az állomásokon, ahol betűket rejtettünk el, magyarul is megjelent tündérmese-adaptációk címeit keressük. A fan artoknál azt keressük, hogy kit ábrázol az adott kép. Azon az állomáson, ahol idézetet találtok, rá kell jönnötök, hogy a három regényünk közül melyikből idéztünk! A megoldásokat (címeket, neveket) írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő részébe.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
01/25 - Sorok között (Cinder)
01/27 - Sorok között (extra)
01/30 - Readinspo (Cinder)
01/31 - Csak olvass! (Cinder)
02/02 - Booktastic Boglinc (Cinder)
02/04 - Fanni's Library (Cinder+Scarlet)

02/06 - Hagyjatok! Olvasok! (Scarlet)
02/07 - Sorok között (Scarlet)
02/08 - Nem félünk a könyvektől (Scarlet)
02/10 - Booktastic Boglinc (Scarlet)
02/12 - Csak olvass! (Scarlet)
02/14 - Kelly és Lupi olvas (Scarlet)
02/16 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)

02/18 - Fanni's Library (Cress)
02/20 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
02/22 - Booktastic Boglinc (Cress)
02/24 - Csak olvass! (Cress)
02/26 - Hagyjatok! Olvasok! (Cress)
02/28 - Sorok között (Cress)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése