2021. február 18., csütörtök

Marissa Meyer: Cress {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából nemrég megjelent a Holdbéli krónikák sorozat harmadik része is, és ennek örömére bloggereink egy szuper hosszú turnéval készültek nektek, ahol mindhárom részt bemutatjuk! Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se. A blogturné végén kisorsolunk olvasóink között egy példányt a Scarlet és egy példányt a Cress című regényből!

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789634578376
Oldalszám: 600
Fordító: Szabó Krisztina
Megjelenési dátum: 2020. 10. 09.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Még a jövőben is akadnak bajba jutott hölgyek…
(Mert néha még a legerősebbeket is meg kell menteni…)

Cress mindent kockára tett azért, hogy figyelmeztesse Cindert Levana királynő gonosz tervére; még úgy is, hogy gyerekkora óta egy műholdba zárva él, netmonitorok társaságában. A rengeteg képernyő előtt töltött idő alatt Cress zseniális hackerré vált. Csakhogy parancs érkezett Levanától, hogy keresse meg Cindert és az ő jóképű tettestársát.

Amikor Cinder, Thorne kapitány, Scarlet és Farkas Cress kiszabadítására irányuló merész küldetése félresiklik, a csapat szétválik. Cress végre kiszabadul, ám ezért súlyos árat kell fizetnie. Mindeközben Levana királynőt semmi sem állíthatja meg abban, hogy feleségül menjen Kai császárhoz.

Lehet, hogy Cress, Scarlet és Cinder nem önként vállalkozott arra, hogy megmentse a világot, de talán egyedül ők képesek rá.
Vajon megtalálják a kiutat a legreménytelenebb helyzetekből?

Véleményem a borítóról:
Imádom a sorozatban szereplő kötet összes borítóját, ezért nem is csoda, hogy ez is rögtön megtetszett. Ha az ember rápillant, már egyből leeshet neki a tantusz, hogy ennek bizony valami köze lehet Aranyhajhoz, hiszen a rá jellemző, hatalmas hajzuhatagot jelenítették meg a képen.

A történetről és a szereplőkről:
Cinder és Scarlet történetéről már olvashattatok ebben a bejegyzésemben, a soron következő kötettel pedig egy új szereplő is belép az eddig megszokott csipetcsapat életébe, aki nem más, mint Cress. Cress helyzete számos szempontból sajnálatos, de többek között inkább azért, mert egy teljesen elszigetelődött életet hivatott élni az úrnője miatt. Szerencsétlen fiatal lány páratlan ésszel lett megáldva - mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy hatalmas hackernek számít, és bármilyen biztonsági vonalat képes feltörni -, viszont ez korántsem elég ahhoz, hogy boldog legyen.

Beláthatjuk, hogy egy műholdban keringve nem lehet valami izgalmas az élet, Cress pedig ezt éli át nap mint nap gyerekkora óta. A magány mindennapi társa lett, egyedül a saját maga által tervezett "kicsi Cress" szórakoztatja őt, ami igazából egy számítógépes program. Mióta Cinder felhívta magára a figyelmet a Földön, Cress napjai kiegészültek azzal, hogy folyton bújja a netet, és az elszökött kiborglány után kutat, akinek a társa, Thorne kapitány jobban lenyűgözte Cresst, mint eddig bármi.

A kötet egész hamar beindul, hiszen Cinder felkerekedik az egész legénységével megkeresni és kiszabadítani Cresst. Noha megtalálják az űrben keringő hacker lányt, a legénységet mégis szétszakítja egy nem várt fordulat, és ennek következtében a csapat több részre bomlik.


Az egyik párost Thorne és Cress alkotja, akik túlélnek egy zuhanást, és átvergődik magukat Afrika sivatagos területén. A második csapat tagjai (Cinder, Farkas, Iko és Jacin) próbálnak túllendülni a tényen, hogy Cressék valószínűleg meghaltak, hiszen semmi életjelet nem adnak magukról, emellett pedig felkeresik dr. Erlandot, aki szintén Afrikában bújkál - gondolom ebből már sejtitek, hogy azért a csapat előbb-utóbb találkozni fog. Végül pedig elérkeztünk a harmadik, egyszemélyes csapathoz, ami Scarletet foglalja magába. Az ő sorsa nem túl rózsás, és a spoilerek elkerülése miatt nem is szeretnék többet mondani róla, a lényeg, hogy sajnos szegény nem sok szerephez jutott a cselekményben, mégis bevezet egy kulcsfontosságú szálat a negyedik kötetre nézve.

Izgalmak és érzelmek terén a sorozatból eddig ez a kötet viszi a pálmát, olyannyira, hogy a könyv vége felé még sírtam is. Nehéz megfogalmazni azt, ami bennem van, mert nyilván nem szeretném elrontani azoknak az embereknek az élményt, akik még nem olvasták ezt a részt. A terjedelméből is láthatjátok, hogy az eddig megjelent három rész közül ez a leghosszabb, és ez nem véletlen. Azt hittem, hogy lesznek benne majd felesleges "lapkitöltő" fejezetek, de ha őszinte akarok lenni, akkor mindennek megvolt a maga helye, és nem unatkoztam egy pillanatig sem.

Ha még mindig kételkedtek abban, hogy elkezdjétek-e a sorozatot, akkor ne tegyétek, tessék szépen elkezdeni! Engem a Cinder elolvasásáig a legkevésbé sem érdekelt a sci-fi zsáner, de ez meggyőzött arról, hogy nem minden sci-fi csak arról szól, hogy "jaj, jönnek az ufók és megszállják a Földet". Tegyetek egy próbát Marissa Meyer sorozatával, mert amellett, hogy izgalmas, az enyhe romantikus szálak adnak egyfajta érzelmi töltetet is.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Talán tényleg nincs sors. Talán csak lehetőségek adódnak, és rajtunk múlik, kihasználjuk-e őket."
  2. "– Hát persze, Tho… kapitány. Jól érzed magad?
    A kapitány kényelmetlenül mocorogni kezdett, és rádöbbent, hogy még mindig meg van kötözve a keze.
    – Úgy érzem, mindjárt kifolyik az agyam a fülemen, de amúgy igen, csodásan.
    "
  3. "– Gondolod, hogy a sors hozott össze minket?
    Thorne hunyorított, majd pillanatnyi gondolkodás után megrázta a fejét.
    – Nem. Biztos vagyok benne, hogy Cinder volt az.
    "
Összességében:
Évről évre várom a Holdbéli krónikák új részének megjelenését. Cress már a második részben felkeltette az érdeklődésemet, mert az ő története egyfajta Aranyhaj-retelling, és nem titok, hogy ő az egyik kedvenc hercegnőm.
Tudtam, hogy ebben a kötetben hellyel-közzel egyesül majd a csapat, ezért izgatottan fogtam neki az olvasásnak, arra viszont nem számítottam, hogy a létszám növekedésével egyenesen arányosan a problémák és húzós helyzetek is sorra halmozódnak majd. Az eddig megjelent kötetek is akciódúsnak számítottak, de ez eddig a legdurvább rész, ráadásul még el is morzsoltam pár könnycseppet a kötet végéhez érve.


Nyereményjáték:

Kivételesen egy sorozat három részéről is olvashattok nálunk, ezért a játék is háromféle lesz! Azokon az állomásokon, ahol betűket rejtettünk el, magyarul is megjelent tündérmese-adaptációk címeit keressük. A fan artoknál azt keressük, hogy kit ábrázol az adott kép. Azon az állomáson, ahol idézetet találtok, rá kell jönnötök, hogy a három regényünk közül melyikből idéztünk! A megoldásokat (címeket, neveket) írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő részébe.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: – Tudtad?

– Hogy magányos vagy, én meg ellenállhatatlan? Igen. Tudtam.”

01/25 - Sorok között (Cinder)
01/27 - Sorok között (extra)
01/30 - Readinspo (Cinder)
01/31 - Csak olvass! (Cinder)
02/02 - Booktastic Boglinc (Cinder)

02/04 - Fanni's Library (Cinder+Scarlet)


02/06 - Hagyjatok! Olvasok! (Scarlet)

02/07 - Sorok között (Scarlet)

02/08 - Nem félünk a könyvektől (Scarlet)

02/10 - Booktastic Boglinc (Scarlet)

02/12 - Csak olvass! (Scarlet)

02/14 - Kelly és Lupi olvas (Scarlet)

02/16 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)


02/18 - Fanni's Library (Cress)

02/20 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)

02/22 - Booktastic Boglinc (Cress)

02/24 - Csak olvass! (Cress)

02/26 - Hagyjatok! Olvasok! (Cress)

02/28 - Sorok között (Cress)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése