2022. március 31., csütörtök

Jennifer L. Armentrout: Vérből és hamuból {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Jennifer L. Armentrout külföldön már hatalmas sikert aratott Vér és Hamu sorozatának első kötete. Ez az írónő első high fantasy regénye, amely egy olyan világba kalauzol el minket, ahol vérszomjas lények szedik áldozataikat, egy különös vallás irányítja a királyság mindennapjait, hazugságok, ármánykodás és viszályok szövik át az udvar légkörét. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy lehetőségetek legyen megnyerni a könyv egy példányát!

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635619801
Oldalszám: 688
Fordító: Rácz Kata
Eredeti cím: From Blood and Ash
Megjelenési dátum: 2022. 03. 31.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Lebilincselő ​és akciódús, szexi, függőséget okozó, meglepő fantasy! Tökéletes olvasmány Sarah J. Maas és persze JLA rajongói számára.
EGY SZŰZ…
Egy új korszak hajnalán, a születésekor kiválasztották Poppyt, ezért az élete sosem volt igazán a sajátja. A Szűz élete magányos. Sohasem érinthetik meg. Sohasem nézhetnek rá. Sohasem szólhatnak hozzá. Sohasem tapasztalhatja meg az élvezeteket. Ám ő Felemelkedésének napjára várva szívesebben tölti idejét a testőreivel, és inkább harcol a gonosszal, ami elvette tőle a családját, mint hogy arra készüljön, hogy az istenek méltónak találják. De ez a döntés sem volt sohasem az övé.
EGY KÖTELESSÉG…
Az egész királyság jövőjének terhe Poppy vállát nyomja, és ez olyasvalami, amire egyáltalán nem biztos, hogy vágyik. Hiszen egy Szűznek is van szíve. És lelke. És vágyai. És amikor Hawke, az arany szemű őr felesküszik rá, hogy biztosítja a Felemelkedését, így belép az életébe, a végzet és a kötelesség összekuszálódik a sóvárgással. Hawke felkorbácsolja a lány indulatait, elülteti benne a kételyt azzal szemben, amiben eddig hitt, és megkísérti azzal, ami tilos.
EGY KIRÁLYSÁG…
Egy bukott királyság, amit magára hagytak az istenek, és amitől rettegnek a halandók, ismét feltámad, hogy erőszakkal és bosszúval mindenáron visszaszerezze, ami egykor az övé volt. És ahogy az átkozottak árnyéka egyre közelebb húzódik, a tiltott és a helyes közötti határvonal is elmosódik. Poppy nem csupán a szívét kockáztatja, hanem azt is, hogy méltatlannak találják az istenek, ráadásul az élete is veszélybe kerül, amikor minden véres fenyegetés, ami egyben tartja a világát, kezdi felfedni magát.
Jennifer L. Armentrout első high fantasyje.

Véleményem a borítóról:
Csodás ez a borító, reménykedtem benne, hogy a kiadó megtartja az eredeti változatot. Úgy gondolom, ez lesz az egyik legszebb könyvem a polcaimon.

A történetről és a szereplőkről:
Armentrout az első írók között volt, akiket a kedvencemmé avattam, ami javarészt a Luxen sorozatnak köszönhető. Azóta sem olvastam tőle olyan jó sorozatot, hiába kifogásolják többen is. Az előbb említett sorozatán kívül próbálkoztam még több fantasy sorozatával is, de a legutóbbi olvasmányaimmal (Megveszekedett és Lángoló árny) nem voltam igazán megelégedve. Nem vagyok biztos abban, hogy ezeket a csalódást okozó sorozatokat folytatni fogom, mégis reményekkel telve álltam neki a Vérből és hamuból című kötetnek.

A Vérből és hamuból eredetileg 2020-ban jelent meg, és azóta is hatalmas körülötte a rajongás Instagramon és TikTokon is. Ez is nagyban közrejátszott abban, hogy alig vártam már a magyar megjelenést. A két év alatt összesen négy rész jelent meg a sorozatból, ami szerintem hatalmas teljesítmény és bizakodásra adhat okot a magyarul olvasók számára is - feltéve, ha a kiadó nem kaszálja el ezt is, márpedig remélhetőleg megtalálja a célközönségét a kötet.

A kötet Poppy szemszögéből íródott, aki egy kitüntetett pozícióban éli mindennapjait. Szűzként szigorú, puritán életet köteles élni, nem beszélhet vagy érintkezhet senkivel pár embert leszámítva. A sorsa, hogy Felemelkedjen, és szolgálja az Isteneket, de akárhogy is próbál rájönni arra, hogy mit takar ez pontosan, sehol sem talál rá konkrét válaszokat.

A kivételezett helyzet ellenére nem túl örömteli a lány élete. Mint minden fiatalnak, úgy neki is vannak álmai, vágyai és érdeklődik a világ és a szerelem iránt, habár ez mind szigorúan tilos számára. Egy engedelmes, már-már érzéketlen robotnak kellene lennie ahhoz, hogy méltó legyen az Istenek kegyére, ami akárhogy is nézzük, lehetetlen - legalábbis a főszereplőnk számára. Számomra rejtély, hogy hogy lehetett Poppy a kiválasztott, mikor elég erősen rebellis személyisége van, úgy gondolom, Armentrout formálhatta volna őt egy kicsit "jobbá". Vitathatatlanul határozott személyiség, az erős női karakterek iskolapéldája, de én kicsit egykaptafának érzem a többi fiatal fantasy hősnővel, ami nyilván adódhat a zsánerből is.


Már kapásból izgalmasan indul a történet, ugyanis Poppy egyik éjszaka elhagyja a "börtönét", hogy egy kis kalandot keressen a helyi lebujban, a Vörös Gyöngyben. Itt találkozik az új palotaőrrel, Hawke-kal, aki mindennek tűnik, csak ártalmatlannak nem. A vonzó külső mögött egy szenvedélyes, mégis érzelmes és megértő belső lakozik. Ha Poppyra azt mondtam, hogy tipikus fantasy főhősnő, akkor Hawke pedig egy tipikus könyves álompasi, aki után minden könyvmoly hölgy ácsingózik. A páros rövid, kocsmai bemutatkozása után elég kellemetlen az újratalálkozás, és ez számos humoros következménnyel jár.

A könnyed, csipkelődős párbeszédek közé azért jócskán került komolyabb hangvételű rész is. Poppyban rengeteg kétely van a sorsát illetően, ráadásul sorra fogynak körülötte az emberek. A lány komoly veszélynek van kitéve, amit még a palota legjobb őre, Vikter sem tud megakadályozni, ráadásul egy ilyen vadócot nem lehet csak úgy bezárni. Egyik hajmeresztő helyzetből a másikba ugrál, és igaz, nagyon bátor, de a szívfájdalmat így sem tudja elkerülni.

A világ felépítése elég összetett, de úgy gondolom, jól be lett mutatva ebben a részben. Persze, a továbbiakban is szükség lesz a magyarázatra, pláne ezután a vég után! Mindenesetre néhány alkalommal azt éreztem, hogy túlságosan a részletekbe megy az írónő, és oldalakon keresztül semmi érdekesről nem írt, csupán olyan dolgokról, amelyeknek nincs jelentősége sem a világ, sem a karakterek terén. Mindeközben egy-két eseményen pedig túlságosan hamar átlendült, ami ugyanolyan érthetetlen volt, mint a semmin való csámcsogás.

A kedvelhető főszereplők és az érdekes világ mellett nagy erénye a kötetnek a mellékszereplők ábrázolása. Többen is a szívemhez nőttek, ráadásul volt, aki meg is ríkatott, pedig a sorozatkezdő részek esetében igyekszem nem közel engedni magamhoz a mellékszereplőket.

Kicsit bevezető jellegűnek tűnt ez a rész, pedig bőven volt tér a kibontakozásra. Nem tudom, miért érzem így, pedig sok dolog történt benne, de mégsem volt kifejezetten pörgős. Hullámvasútként tudnám legjobban jellemezni; voltak viszonylag nyugis, aztán pedig nagyon is adrenalinban gazdag fejezetek benne, és ezek természetesen váltakoztak. Egyensúlyban volt a kettő, talán csak a cselekmény végénél kerültek túlsúlyba az izgalmasabb részek, amit nem igazán bántam, de ennek a következménye egy durva függővég.

Szerencsére ebben a kötetben nem csalódtam, és kíváncsian várom a folytatást. Sejtelmem sincs, hogy mi lesz ebből - legalábbis a tippjeim kilencvenkilenc százaléka sosem jön be ilyen téren, úgyhogy nincs más lehetőségem, mint türelmetlenül toporogni, míg érkezik a második rész. Bízom benne, hogy nagy rajongótábort tudhat majd magának itthon is a Vérből és hamuból, ez pedig motiválni fogja majd a kiadót is arra, hogy minél hamarabb jöjjön A Kingdom of Flesh and Fire fordítása.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A halál olyan, mint egy régi barát, aki meglátogat, néha épp olyankor, amikor legkevésbé számít rá az ember, máskor pedig olyankor, amikor már várjuk."
  2. "– Semmi sem egyszerű. És amikor az, az nem feltétlenül éri meg."
  3. "Ellenségek voltunk, nem számít az igazság.
    Nem számít, hogy szeretem."
Összességében:
Nem tagadom, elég nagy elvárásaim voltak a könyvet illetően, de tudtam, hogy meg fogja ugrani az elvárt szintet. Kicsit olyan érzésem volt, mintha ez csak egy bevezető kötet lenne, hiába egy féltéglát tartottam a kezemben. Ha a megérzéseim helyesek, akkor az igazi móka még csak ezután következik, pedig ez a menet sem volt semmi. ;)
Pörgősnek nem mondanám, de akciódús és szenvedélyes a cselekmény. Főszereplő tekintetében nem túl egyedi a könyv, hiszen Poppy egy fiatal, de badass lány - pont, mint a legtöbb high fantasy főhősnő -, akinek a sorsa meg van pecsételve, de minden megváltozik, mikor új testőrt kap. Hawke a valóságos megtestesítője az álompasiknak, általa lett igazán izgalmas számomra a sztori.
Poppy és Hawke között egyszerre érvényesül a vonzás és a taszítás, hiszen alapvetően egymáshoz sem érhetnének, mégis eluralkodik rajtuk a szenvedély. Azt hiszem, ha ez így folytatódik, akkor biztosan helyet kapnak a kedvenc fiktív párosaim között, de még nem szeretnék elhamarkodott kijelentéseket tenni ilyen téren.
Több az erénye a könyvnek, mint amit kifogásolni tudok benne, de nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy hihetetlenül túl van írva. Persze, épülnie kell a világnak, a szereplőknek és a kapcsolatoknak, de úgy érzem, simán le lehetett volna rövidíteni, különösen a leírásos részeket.
Egy szó mint száz, kíváncsi vagyok a folytatásra, és bízom benne, hogy a második rész valamivel pörgősebb lesz.


Nyereményjáték:

Minden állomáson egy idézetet találtok, mely egy-egy JLA könyvhöz kötődik. Kíváncsiak vagyunk, felismeritek-e, melyik könyvből származik. Nincs más dolgotok, mint a helyes megfejtést beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: „Mugli az utcán, varázsló az ágyban.”

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
03.25. Szaffi polca
03.27. Kelly és Lupi olvas
03.29. Fanni’s Library extra állomás
03.31. Fanni’s Library 
04.02. Szaffi polca extra állomás
04.04. Függővég extra állomás
04.06. Sorok között könyves blog extra állomás
04.08. Dreamworld blog extra állomás
04.10. Függővég
04.12. Könyv és más
04.14. Dreamworld blog
04.16. Sorok között könyves blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése