2022. június 21., kedd

Sarah Ann Juckes: A világ közöttünk {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Sarah Ann Juckes A ​világ közöttünk című ifjúsági regényében megismerkedhetünk Alice-szel, a tizenhét éves lánnyal, aki krónikus betegsége miatt régóta ágyhoz kötve éli életét. Az egyetlen ablakot a való világba az jelenti számára, hogy egy stream-alkalmazásnak köszönhetően mások szemén keresztül láthatja a dolgokat. Nehéz, de jól megszokott mindennapjai aztán fenekestül felfordulnak, amikor az alkalmazáson keresztül megismeri a titokzatos fiút, Rowant. Tarts három bloggerünkkel, ismerd meg a két fiatal történetét és nyerd meg a Menő Könyvek által felajánlott példányt!

Adatok:
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789635841325
Oldalszám: 328
Fordító: Hartinger Emese
Eredeti cím: The World Between Us
Megjelenési dátum: 2022. 04. 07.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Hogyan harcolj a szerelemért, ha egy lépés mindent lerombolhat?
A tizenhét éves Alice ágyhoz kötött beteg, de ez nem gátolja meg abban, hogy a nagyvilágot járja. Minden nap belép a Stream Cast nevű oldalra, és mások életét éli a kamerájukon át. Rowan meglátja a mindennapokban rejlő szépséget, és arra bátorítja a lányt, hogy ne csak nézze a világot, hanem szerezze vissza az irányítást az élete felett. Ám Rowannak van egy titka, amit elrejt Alice és önmaga elől is.
Alice és Rowan új, tágas és színes világot próbálnak együtt építeni, ám a valóság közbeszól, és falat épít közéjük. Erőteljes, megrázó történet a szerelem hatalmáról a több díjra is jelölt Sarah Ann Juckestől. A Csillagainkban a hiba és a Két lépés távolság rajongóinak.

Véleményem a borítóról:
Szépséges ez a borító, a színek tökéletesek rajta. Az apró motívumok és a lányalak a főszereplőt és az érdeklődési körét idézi, szerintem minden összhangban van.

A történetről és a szereplőkről:
Mostanság előnyben részesítem azokat a történeteket, amelyek érzelmeket váltanak ki belőlem, még akkor is, ha az érzelmek könnyek formájában jelennek meg az arcomon. Arra viszont nem számítottam, hogy pont ez a könyv nem lesz képes arra, hogy megríkasson vagy egyáltalán bármit is kiváltson belőlem az általános érdeklődésen kívül.

Alice egy krónikus betegségben szenved, amiről senki sem tudja, hogy mi. Az orvosok nem tudnak konkrét válasszal előállni, sőt, vannak olyanok is, akik szimplán nem veszik komolyan a helyzetét, pedig nem tud kikelni az ágyából, a koncentráció is nehézséget jelent neki és folytonos ellátásra szorul. Egy kis életet a Stream Cast nevű oldal nyújt neki, ahol mások napjait nézheti végig távolról, a saját szobájának biztonságából.


A változást az életébe Rowan hozza, aki egy iskoláskorú fiatal fiú. Ahogy Alice-nek is, úgy neki is megvannak a maga titkai és bajai, ezek pedig szép lassan lelepleződnek a streamelés során. Habár nem találkoznak, a fiatalok egyre jobban kitárulkoznak egymás előtt és valami alakul a kibertérben, de Alice jól tudja, hogy akármilyen szimpatikus neki Rowan és bármilyen jó is nézni a mindennapjait, egyszerűen lehetetlen lenne a szerelmük.

A történetet Alice szemszögéből olvashatjuk, ezáltal tanúi vagyunk az "eszméletvesztéseinek", a zavarodottságának és a fáradtságának. Habár az írónő stílusa nem tetszett, ezt igazán kivételes módon sikerült érzékeltetnie, szerintem ez a legkiemelkedőbb pontja a műnek. Olykor-olykor Rowan gondolatait is olvashatjuk, bár elég bugyután, mert teljesen olyan, mintha Alice-hez beszélne. Kellett egy kis idő, mire leesett, hogy ez nincs így, szerintem meg lehetett volna oldani másképpen, átláthatóbban is.

Sajnáltam a kis szerelmeseket, de leginkább Alice-t, akinek olyan kevés adatott meg. Persze van egy szuper családja, egy vagány barátnője és egy fiú is az életében, de az ő állapota olyan, amit senkinek sem kívánnék. Ebből a szempontból ténylegesen hasonlít a Két lépés távolságra és a Csillagainkban a hibára, de ezen kívül más közös vonást nem találtam. Bevallom, olyan sok érzelmet sem váltott ki belőlem, mint az előbb említett két regény. Kíváncsi voltam a végkifejletre, de ennyi.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Talán az Élet nem azt jelenti, hogy a szikla szélén maradsz, és azon tűnődsz, hogy repülsz-e, vagy lezuhansz. Talán – néha – az Élet maga az ugrás."
  2. "Normálisnak lenni a lehető legrosszabb dolog, ami lehetsz!"
  3. "És tűnődni kezdek, hogy vajon mennyi más dologról marad le egy élő ember, mert siet a következő találkozójára, miközben a csodák, mint amilyen ez is, megbújnak a repedésekben."
Összességében:
Jó, jó, de nekem mégis kevés volt. Valóban hasonlítható egy-két sikeres, betegségről és fiatalokról szóló romantikus történethez, de szerintem nem ér a nyomukba. A formátuma érdekes egyébként, ténylegesen olyan, mintha Alice bőrében lennénk és vele együtt mi is a saját testünk és elménk foglyai lennénk. Ez egy kiemelkedő tulajdonsága a műnek, habár az írói stílus és a történetvezetés nem kifejezetten tetszett.


Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban olyan ifjúsági regények nyomába eredünk, melyekben szintén központi téma valamilyen betegség. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: “Minden egyes nap felkelsz, és tanulsz valami újat. Minden egyes napban megtalálod az örömöt. Minden egyes nap mosolyogsz rám.”

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
06.19. Könyv és más
06.21. Fanni’s Library
06.24. Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése