2022. október 11., kedd

Alice Oseman: Fülig beléd zúgtam 3. {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Alice Oseman nagysikerű képregényének folytatása, a Heartstopper 3. része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Charlie és Nick csodálatos párizsi utazását, ami cseppet sem mentes zökkenőktől.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet, annak szereplőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635974313 
Oldalszám: 392
Fordító: Reisenberger Mónika
Eredeti cím: Heartstopper 3.
Megjelenési dátum: 2022. 09. 27.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
CARTE POSTALE

Szia Tori!
Párizs csodálatos! Én, Nick és a barátaink szuperül érezzük magunkat! Viszont… volt némi dráma Taóval, és… hát, csomó minden történt. Majd otthon elmesélem!!
Charlie
x x x

Véleményem a borítóról:
A harmadik borító is tökéletesre sikerült, Oseman stílusa igazán különleges és figyelemfelkeltő. Tetszenek a színek és az utalás a Párizsi útra, de az a Netflix "matrica" - amit egyébként nem lehet leszedni - hihetetlenül felesleges oda, megtöri a képet és frusztráló.

A történetről és a szereplőkről:
Az előző két rész nagyon a szívemhez nőtt, ezért egyértelműen vártam, hogy a sorozat harmadik kötetét is olvashassam. A fülszövegből nem sok minden derül ki, de Párizzsal már megvett magának, kíváncsi voltam, hogy milyen kaland vár Nickre és Charlie-ra.

A vizsgák után a tizedik és tizenegyedik osztályos tanulók nagy része Franciaországba utazik két tanár kíséretében. Nick, Charlie és a baráti társaságuk is részt vesz a kiránduláson, ami jót és rosszat is egyaránt tartogat számukra. A fiúk kapcsolata egy fontos momentumhoz ért: fel akarják vállalni a kapcsolatukat (ami egyébként már szinte mindenki számára egyértelmű), de nem tudják, hogyan tegyék. Szerencsére számíthatnak egymásra és a barátaikra is, így minden a legnagyobb rendben alakul.


Azt hiszem, írtam már korábban, hogy szerintem a két főszereplő kapcsolata a lehető legegészségesebb romantikus szál, amiről valaha olvastam. Annyira megértőek és kedvesek egymással, ráadásul a toxikus viselkedés még csak fel sem merül közöttük. Igazán támogató párt alkotnak, és még a nehezebb témák sem számítanak tabunak köztük.

Kifejezetten tetszik, hogy a karakterek széles spektrumon mozognak. Mindenféle személyiségű és identitású szereplővel találkozhatunk a képregény során, ami különösen fontos egy alapvetően tinédzsereket megszólító műben. Nem mellesleg a nagy részük szerethető is, és ami még jobb, hogy nekik is van háttértörténetük, nem csak papírmasé karakterekként ténferegnek a fiúk körül.

A kötet elején találhatunk egy felhívást arra vonatkozóan, hogy a képregény során találkozhatunk önbántalmazással és evészavarral. Ez a két téma sokak számára felkavaró lehet, ami teljesen érthető. Ezzel kapcsolatban minden spoiler nélkül csak annyit szeretnék mondani, hogy az alkotó jól megragadta ezeket a súlyos problémákat, amelyek számos embert - és sajnos leginkább fiatalt - érintenek. Ezáltal lett egy plusz érzelmi töltete a könyvnek, ami bizonyos fokú érettséget igényel, de Oseman teljesen reálisan és érthetően tálalta ezeket a gondokat.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Darcy: Te meg HONNAN tudsz ennyire jól franciául?
    Nick: Ó, hát, az apukám francia
    Darcy: MIÓTA?
    Nick: Születése óta
    "
  2. "– Te szeretnéd, hogy tudjanak rólatok mások?
    – …aha
    – Na és ő?
    – Hát… azt mondta.
    – Akkor talán csak hagynotok kéne, hogy kiderüljön. Nem kell nagy felhajtás, csak legyetek önmagatok. És ha balul sül el… majd együtt megbirkóztok vele.
    "
  3. "Tara: És egy ponton rájöttünk, hogy akármit is gondolnak vagy mondanak mások, mi tudjuk, kik vagyunk, és hogy érzünk.
    És így is szeretjük magunkat."
Összességében:
Az egész sorozat végtelenül aranyos még úgy is, hogy komoly témák és problémák merülnek fel benne. Oseman nagyon könnyeden tálalja ezeket, talán ezért is ennyire egyszerű befogadni őket. Charlie és Nick párosa még mindig kiakasztja a cukiságmérőmet, alig várom, hogy a negyedik részt is olvashassam, de már most nem akarom elengedni a fiúkat és a baráti társaságukat.
Hosszú, nehéz és idegőrlő napok után ez egy kötelező olvasmány, garantáltan kikapcsolsz tőle és még mosolyt is csal az arcodra. :)


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során LMBTQ párokat keresünk. Minden állomáson megtaláljátok egy könyves karakter nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, ki lehet a párja, és beírni annak a szereplőnek a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Tehát minden esetben a páros hiányzó tagját keressük.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A karakter: JAMIE CANNING

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
10/04 Hagyjatok! Olvasok!
10/05 Dreamworld
10/06 Csak olvass!
10/07 Csak olvass! - Könyvjelzők
10/08 Spirit Bliss Sárga könyves út - Idézetek
10/09 Spirit Bliss Sárga könyves út
10/10 Utószó
10/11 Fanni's Library
10/12 Booktastic Boglinc
10/13 Fanni's Library - Fanartok
10/14 Könyv és más
10/15 Sorok Között - Interjúfordítás
10/16 Dreamworld - Interjú a fordítóval

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése