2022. október 18., kedd

Sarah J. Maas: Ég és lélegzet háza {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadónál megjelent a nagysikerű Föld és vér házának folytatása, az Ég és lélegzet háza! A sorozat második kötetében még több karakterrel ismerkedhetünk meg, a cselekmény még csavarosabb és érdekfeszítőbb, és persze romantikában sincs hiány. Tartsatok bloggereinkkel ezen a turnén is, hiszen egy szerencsés játékos megnyerheti a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635971190
Oldalszám: 872
Fordító: Szabó Krisztina
Eredeti cím: House of Sky and Breath
Megjelenési dátum: 2022. 09. 29.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A LEGVESZEDELMESEBB ERŐ. ♦ A LEGVADABB SZENVEDÉLY. A LEGKEGYETLENEBB SORS.
Bryce Quinlan és Hunt Athalar próbál visszarázódni a normál kerékvágásba – megmentették Crescent Cityt, de annyi minden fordult fel fenekestül az életükben, hogy leginkább csak pihenni szeretnének. Le akarnak lassítani. Kiderítenék, mit tartogat számukra a jövő.
Az Aszterek eddig tartották a szavukat, békén hagyták őket. De így, hogy a lázadók lassacskán egyre inkább kikezdik az Aszterek hatalmát, az uralkodók jelentette fenyegetés nőttön-nő. Bryce, Hunt és a barátaik belekeverednek a lázadók terveibe, és választaniuk kell: vagy csendben tűrik az elnyomást, vagy megküzdenek azért, amit helyesnek tartanak. És mint tudjuk, a hallgatás sosem volt az erősségük…
A #1 bestseller FÖLD ÉS VÉR HÁZA szexi, akciódús folytatásában Sarah J. Maas lebilincselő történetet sző egy robbanásközeli állapotban lévő világról és azokról, akik bármit megtennének, hogy megmentsék.
HAGYD, HOGY MAGÁVAL RAGADJON!

Véleményem a borítóról:
Annyira, de annyira fantasztikus ez a borító! Szuper kontrasztban áll a Föld és vér házával, igazán tetszik ez az ellentétpáros. Kíváncsi vagyok, hogy vajon a következő kötet hogy fog kinézni, de ha ezt a vonalat folytatják a borító megalkotásakor, akkor biztos gyönyörű lesz az is.

A történetről és a szereplőkről:
Kedves Olvasó! Előrebocsátom, hogy ez az értékelés SPOILERT fog tartalmazni. Ha a spoilermentes véleményem érdekel, akkor tekerj lejjebb az "Összességében" ponthoz, de röviden összefoglalva: csalódtam, mégpedig nagyot.

Ismeritek azt az érzést, mikor egy sorozat első részénél tudjátok, hogy ez jó eséllyel az új kedvenc sorozatotokká fog válni, ha a további részek is olyan jók lesznek, mint az első volt? Én ezt éreztem mind a Tüskék és rózsák udvaránál, mind az Üvegtrónnál és a Föld és vér házánál is. Csupa Sarah J. Maas könyvek, tudom, de nekem ő volt az az író, aki a nagybetűs Romantikus Fantasyk írőnője, akit senki sem tud überelni - egészen eddig.

Mérhetetlenül csalódott vagyok, de komolyan. Nem gondoltam volna, hogy egyszer pont Maas könyve fog ennyire az agyamra menni vagy éppen untatni. Képtelenségnek tartottam, hogy ez a nő rosszat írjon, és tessék, most beigazolódott a legnagyobb félelmem. Nem tudom eldönteni, hogy velem van-e a baj, amiért nem tudtam élvezni, vagy mások teljesen eltérő történetet olvastak az Ég és lélegzet háza cím alatt, de végtelenül el vagyok keseredve, amiért ilyen negatív érzelmeket váltott ki belőlem a könyv.

A Föld és vér háza erőteljes befejezése után pár hónappal vesszük fel a fonalat az Ég és lélegzet házában. A város nehezen, de próbál helyre rázódni a megpróbáltatások után, viszont vannak olyanok, akiknek nem olyan egyszerű tovább lépni és félelem nélkül élni a mindennapokat. Tekintve, hogy rengeteg dolog történt ebben a részben, lehetetlenség lenne mindent leírni és vélemény formálni róla, különben egy szakdolgozat is kevés lenne hozzá terjedelem tekintetében, szóval következzen egy gyorstalpaló az Ég és lélegzet háza történéseiről csak úgy nagy vonalakban, kihagyva a spoilernek számító jeleneteket.


Bryce és Hunt végre egy párt alkot, a szociális életük virágzik. Ez magába foglalja azt, hogy egyre közelebb kerülnek Ruhnhoz és a baráti társaságához, valamint a csapathoz verődik a sellő Tharion, a vérfarkas Ithan és a tündér Cormac is. Elsőre azt hihetnénk, hogy a Crescent City elleni támadás és Micah meggyilkolása után Bryce-ék majd visszahúzódnak és próbálnak az Aszterek kedvére tenni, ehhez képest egy lázadó csapathoz, az Ophionhoz állnak, akik egy Sophie Renast nevű, nagyon fontos információval rendelkező viharmadár lányt keresnek. A cselekmény nagy része abból áll, hogy a mindenféle lényből álló csapatunk Sophie után nyomoz, emellett keresik a lány öccsét, és kutatnak Danika életében is.

Már ebből is látszik, hogy nagyon sok szálon fut a cselekmény, mintha csak egy tízezer darabos puzzle-t próbálnánk összerakni. Nemcsak Bryce nézőpontját követjük, hanem a többiekét is, olykor-olykor némi átfedéssel. Olvasás során rengeteg információt kell feldolgoznunk és befogadnunk, ez pedig egyre nehezebbé vált számomra, mikor már jócskán benne voltam a történetben. Ennek az az oka, hogy Sarah mindig csavart egy újabbat a történeten, ami nem feltétlenül probléma, elvégre fokozta az izgalmakat, de egy ilyen terjedelmű könyv esetében nem mindig egyszerű a legapróbb, elhintett információmorzsát is észben tartani.

Kezdem azzal, hogy mi tetszett a könyvben (csak hogy ne lombozzak le egyből mindenkit). Nagyon szimpatikus volt a csapat egymásra találása és az, hogy a különbségeik ellenére is megpróbáltak a lehető leghatékonyabb módon együtt dolgozni. Nyilvánvalóan mindegyik karakternek megvolt a saját motivációja, ami indokolta azt, hogy miért segítenek egymásnak, mégis egy összetartó csoport hatását keltették. Ezen kívül örültem, hogy Ruhn és Bryce közelebb került egymáshoz, kezdtem végre azt érezni, hogy nem csak "papíron" testvérek. És ha már Ruhn, ő is egyre több szerephez jutott ebben a részben, ami hatalmas pozitívuma a műnek. Komolyan, sokkal jobban tetszett az ő vonala, mint bárki másé, alig vártam, hogy egy újabb fejezetet olvashassak róla. Leginkább miatta érte meg elolvasni ezt a könyvet, igaz, a végére ő is kicsit ellaposodott.

Ami még kiemelten fontos szerintem, az a gyász feldolgozásának megjelenítése. Igaz, Danika és a falka már a Föld és vér házában sem élt, ezért kvázi lett volna ideje feldolgozni Bryce-nak és Ithannek a történteket, de tetszett, hogy nem léptek túl rajta hamar, és még mindig küzdenek a traumával, ami cselekvésre készteti őket. Nem mellesleg a könyv utolsó 80-100 oldala valami észveszejtően izgalmasra és érdekfeszítőre sikerült, bár kicsit tartok attól, hogy mégis mi fog történni egy ilyen befejezés után.

Na, és akkor el is érkeztünk ahhoz, hogy mi nem tetszett. Röviden és tömören: minden más. Kezdetnek vegyük a könyv terjedelmét - abszolút felesleges ez a majdnem 900 oldal. Baromi sok a történetben az üresjárat, nem mellesleg tök értelmetlen cselekményszálak is vannak, amelyek hamar le vannak tudva és nincs jelentőségük, csak gondolom, valamivel ki kellett tölteni az oldalszámot. Hasonlóképpen érzek néhány szereplővel is, felbukkannak, de jelentőségük nulla. Persze, ezek olyan dolgok, amelyek más könyvekben is megvannak, de Sarah-tól többet vártam. És amiben a legnagyobb csalódást okozta, az Bryce karaktere.

Bryce egy elviselhetetlen, önfejű, hisztis kisgyerek volt ebben a részben. Komolyan, annyira idegesített, hogy ha rá gondolok, akkor még most is a hajamat tudnám tépni tőle. Az ő karakterfejlődése inkább negatív irányú, mióta elkezdte kihasználni a hercegnői címével járó előnyöket; neki minden jár, csak azért, mert az Őszkirály lánya, ugyanakkor megtagadja, hogy az apja parancsoljon neki. A kapcsolatait lekezelően intézi, mintha neki több joga lenne bármihez is, Huntra is már-már papucsként tekint - ez leginkább abban a jelenetben cseszte fel a legjobban az agyamat, amikor megjegyezte Huntnak, hogy az angyalnak nincs köze a dolgaihoz csupán azért, mert dugnak. DUGNAK. Hogy lehet ilyet mondani valakinek, akire elvileg párjaként tekint az ember?! Ez annyira undorító és mocskos húzás volt Sarah-tól, hogy égnek áll a hajam tőle. Nem mellesleg nem volt egy olyan férfi szereplő sem, aki nem volt rákattanva Bryce-ra, pedig bevallom, a mocskos viselkedése teljesen elcsúfította a szememben.

Folytatván a sort, ha már itt tartunk, Hunt karaktere tényleg egy ordas nagy papucs lett. Nem gondoltam volna, hogy Sarah még egyszer megteszi ezt a lépést (khm, ugyanez történt Rhysszel is az ACOTAR-ban), de igen, megint megalkotott egy csicskának tökéletes, megszállott szexrabszolgát, akinek az életcélja a szeretett nő utáni sóvárgás. Bryce akármit is vágott Hunt fejéhez, akármilyen meggondolatlanságot is tett, Hunt elviselte, sőt, majdhogynem már tapsolt hozzá. Nem fér a fejembe, hogy az Umbra Mortisból, az egyik legveszedelmesebb arkangyalból hogyan válhatott egy ilyen nyápic kukac?! Borzalmas és elkeserítő.

És a legutolsó dolog, ami végképp kiverte a biztosítékot: az indokolatlan dugásjelenetek. Még egyszer kihangsúlyozom, hogy nem, nem én írtam el, és nem, ez nem vehető szeretkezésnek vagy csak szexnek; többször is ki van hangsúlyozva, hogy ez bizony dugás. Vagy bármi más, ettől is visszataszítóbb és csúnyább megnevezés, amit nem feltétlenül csinálnál egy olyan emberrel, akiért elméletben az életedet adnád. Már önmagában ez is az agyamra ment, de az még inkább, hogy a legindokolatlanabb időpontokban tört rá az inger a karakterekre.

Szóval mindent összevetve, szerintem ez Sarah leggyengébbre sikerült könyve. Sajnálom, hogy szinte csak negatív érzelmeket váltott ki belőlem, elvégre a legeslegkedvencebb írómról van szó, és csak reménykedni tudok abban, hogy nem teszi teljesen élvezhetetlenné számomra a továbbiakban a sorozatot.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Egy háborúból egyedül a halál kerül ki győztesen."
  2. "– Az élet a növekedés és a hanyatlás gyönyörű körforgása."
  3. "– Szeretlek. Bár többször mondtam volna! De szeretlek, Quinlan, és… – Elszorult a torka, szúrni kezdett a szeme. Bryce homlokához érintette az ajkát. – A szerelmünk erősebb az időnél, nagyobb bármilyen távolságnál. A szerelmünk csillagokon, világokon is átível. Megkereslek. Megígérem."
Összességében:
Valószínűleg nem leszek túl népszerű ezzel a véleménnyel, szóval megkövezhettek, de nekem ez Maas-hoz képest nagyon gyenge volt.
Sosem gondoltam volna, hogy egyszer 3,5 csillagot fogok adni az írónő bármely könyvére, az meg pláne meg sem fordult a fejemben, hogy pont az Ég és lélegzet háza lesz az, amely ekkora csalódást okoz. A Föld és vér házáért meg voltam őrülve, mikor 2020-ban olvastam, három nap alatt be is fejeztem (mindezt a vizsgaidőszak kellős közepén!), ezzel a résszel meg majdnem két hétig szenvedtem. Nem, nem túlzom, tényleg meg kellett erőltetnem magamat ahhoz, hogy időről időre felvegyem egy kicsit a könyvet, hogy tudjak vele haladni, és ilyet Sarah könyvénél még nem éreztem.
Hogy ennek mégis mi - vagy inkább ki - volt az oka? Bryce. És ez megint csalódással töltött el.
Az első rész után meg voltam győződve róla, hogy a legnagyobb kedvencemet fantasy sorozatok terén (Üvegtrón) le fogja taszítani a Crescent City. Legnagyobb bánatomra ez nem jött össze, cserébe kaptam pár agyérgörcsöt, néhány új, ámbár érdektelen karaktert, ezzel párhuzamosan ugyanilyen jellegű, felesleges történetszálakat, ja, és hogy ne felejtsem el: dugást. Nem, nem szeretkezést vagy szexet, hanem kemény dugást, mert Sarah agya valamiért most erre állt rá. A legindokolatlanabb időpontokban is muszáj volt valamelyik párosnak intim helyzetbe kerülni, de engem már olyan szinten untattak a repetitív jelenetek, hogy egyszerűen szemernyi élvezetet sem találtam bennük, szimplán taszítottak.
Viszont ha az egész könyv olyan jó lett volna, mint az utolsó 80-100 oldal, akkor kérdés nélkül kedvenccé avanzsált volna a kötet. Elég durva függővéges lezárást kapunk, ami újabb kérdéseket vet fel, de őszintén, csak imádkozni tudok, hogy ne rontson el mindent ezzel a húzásával Maas.


Nyereményjáték:

Sarah J. Maas munkásságának egyik legnagyobb erénye az erős női karakterek megalkotása. Jelenlegi játékunk során az írónő női karaktereire fókuszálunk. Minden bejegyzésben találtok egy-egy nevet, amelyekből kihagytunk pár betűt, a ti dolgotok pedig az lesz, hogy kitaláljátok, hogy melyik női karakter nevére gondoltunk, és beírjátok a helyes megoldást a Rafflecopter megfelelő dobozába
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A karakter: F_yr_ _rch_r_n

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
10. 18. – Fanni’s Library
10. 20. – Sorok között extra
10. 22. – Szaffi polca
10. 24. – Könyvvilág
10. 25. – Csak olvass!
10. 28. – Readinspo
10. 30. – Függővég
11. 01. – Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése