2022. október 15., szombat

James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány {Értékelés}

Sziasztok!

A mai bejegyzésem középpontjában egy nem mindennapi olvasmány áll. A Nagy Panda és Kicsi Sárkány egy illusztrált kötet, amely kívül és belül is szépséges. Hálás vagyok, amiért a kezembe került a kötet, nagyon köszönöm a kiadónak a recenziós példányt!

Adatok:
Kiadó: XXI. Század Kiadó
ISBN: 9789635681815
Oldalszám: 160
Fordító: Laik Eszter
Eredeti cím: Big Panda & Tiny Dragon
Megjelenési dátum: 2021. 11. 30.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Nagy panda és kis sárkány barátok. Együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben. Miközben kint vannak a természetben, reménnyel és inspirációval telíti őket a környezetük, hogy rájöjjenek, még a legsötétebb napokon is ott a bizonyosság: a tavasz mindig visszatér.
Érezd át nagy panda nyugalmát, aki mindig eszünkbe juttatja, hogy mik az igazán fontos dolgok, és nem mulasztja el kiélvezni az apró, egyszerű pillanatokat.
Fedezd fel mindennapjaid világát kis sárkány kíváncsi tekintetével, akinek, bár a termete kicsi, a szíve nagy.
A két barát utazása a folyton váltakozó évszakokon át tart – csatlakozz hozzájuk, ahogyan rájönnek, hogyan éljenek a pillanatban, békéljenek meg a bizonytalanságokkal, és merítsenek erőt, hogy együtt legyőzzék az életben felbukkanó akadályokat.

Véleményem a borítóról:
A kötet külleme csodaszép. Kezdetnek már azzal elvarázsolt, hogy keménytáblás, ráadásul a borító bal oldalán található barna csík szövetből van, nem mellesleg még könyvjelző is jár a könyvhöz. Igazán igényes és különleges a megjelenése.

A történetről és a szereplőkről:
A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló (a véleményemet elolvashatod >>itt<<) után nem gondoltam volna, hogy el fogok olvasni több ilyen jellegű könyvet is tekintve, hogy úgy gondoltam, a többi is ugyanazokat a gondolatokat ismétli. Ennek ellenére már megjelenés óta szemeztem a Nagy Panda és Kicsi Sárkánnyal, ami betudható annak is, hogy az előbb említett mű csupa pozitív érzést hagyott bennem, amit azóta is keresek. A kiadónak hála végül esélyt kaptam arra, hogy elolvassam James Norbury kötetét, innen is nagyon köszönöm a recenziós példányt!

A cím elég árulkodó a szereplők kilétének tekintetében: végig Nagy Pandával és Kicsi Sárkánnyal utazunk a történet során. Igaz, elég nehézkesen hívhatjuk ezt történetnek, mivel sokkal nagyobb jelentősége van a párbeszédeknek és a monológoknak, mint a cselekménynek.

Évszakokat ível át a két barát kalandja. Norbury ezáltal megmutatja, hogy milyen szimbolikus jelentése is lehet az év egyes időszakainak, nem mellesleg a szereplőkön keresztül felhívja az olvasó figyelmét arra, hogy mindig találhatunk valami szépet a természetben. Ha már szóba került a természet, muszáj megemlítenem, hogy ez is egy nagyon fontos témája a könyvnek. Panda és Sárkány utazása során számos különböző tájat láthatunk, és mindegyik különleges a maga módján. Az író szavaiból kisejlik a mérhetetlen szeretet és tisztelet a környezet iránt, ami szerintem különösen meg tudja érinteni az olvasókat - pláne most, a klímaválság kellős közepén.


A szereplőkről nem tudunk meg konkrétumokat, de egy-két dolgot azért sejthetünk - ilyen például az, hogy feltehetőleg Panda idősebb, mint Sárkány, ezáltal nagyobb élettapasztalattal is rendelkezik. Panda rendszerint türelemre inti kis barátját, átsegíti őt a nehezebb időszakokon és védelmezőként van jelen az egész utazás alatt. Olyan érzésem volt, mintha nemcsak Sárkányt, hanem engem is végigvezetne az úton, és csupa jó gondolattal látna el.

Ha olyan kedvében találja meg az embert, akkor gyorsan végig lehet menni a könyvön. Tekintve, hogy aforizmák gyűjteményéről beszélünk, nincs sok szöveg egy oldalon, de ami van, az különösen fontos. Igazán bölcs gondolatokkal találhatjuk szemben magunkat, amelyek önfejlesztő jellegűek. Egyszerű a megfogalmazás, hogy mindenki számára érthető legyen, de szépen van tálalva. Az író saját illusztrációi tarkítják a könyvet, ami még különlegesebbé teszi az olvasás élményét.

Szerettem volna lassan elolvasni, tényleg, de nekem egyszerűen nem ment, pedig valószínűleg célszerűbb lett volna kisebb részletekben haladni vele. Kell egy kis idő, amíg leülepedik az emberben ez a sok értékes gondolat, ennek ellenére nem tudtam megálljt parancsolni magamnak, és egyhuzamban elolvastam az egészet. Biztos vagyok benne, hogy többször is le fogom emelni a polcról, mikor úgy érzem, hogy egy kis megerősítésre van szükségem, de addig is meleg szívvel ajánlom minden olvasómnak James Norbury ezen kötetét.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Némely ember olyan, akár a gyertya.
    Elég, hogy másnak fényt adjon."
  2. "– Mi a fontosabb – kérdezte Nagy Panda – , az út vagy a cél?
    – A társ az úton – felelte Kicsi Sárkány."
  3. "Az egyik legnagyobb dolog, amit valakiért tehetsz, hogy meghallgatod."
Összességében:
Megdöbbentő, hogy néha nagyobb hatással vannak rám az ehhez hasonló kötetek, mint egy regény. Olvasás közben végig egy jóleső bizsergést éreztem a mellkasomban, többször is elmosolyodtam vagy éppen a könnyeimmel küszködtem, annyira illett az aktuális élethelyzetemhez egy-egy párbeszéd.
Ha érezted már azt, hogy nem találod a helyed és szükséged lenne egy társra az utadon, James Norbury ezen műve a segítségedre lehet. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése