2022. december 21., szerda

Alice Oseman: Fülig beléd zúgtam 4. {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Alice Oseman nagysikerű képregény sorozatának folytatása, a Heartstopper a negyedik része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Charlie és Nick felismerésekkel és vallomásokkal teli tanévkezdését, mely ezúttal bőven tartogat nehézséget… és még annál is több szeretetet.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet, annak szereplőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635974320
Oldalszám: 384
Fordító: Riesenberger Mónika
Eredeti cím: Heartstopper 4.
Megjelenési dátum: 2022. 12. 13.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Nick naplója

Azt hiszem, szerelmes vagyok Charlie-ba. Csodálatos volt együtt tölteni vele és a barátainkkal ezt a nyarat, és annyira szeretném kimondani neki, hogy szeretem, de… azt hiszem, vannak más dolgok, amik jobban aggasztanak mostanában…

Ha boldogságra van szükséged, lapozz bele!

Véleményem a borítóról:
Nincs más szó rá, egyszerűen cuki. Na meg egy kicsit bosszantó is amiatt a felesleges Netflix matrica miatt - miért nem lehet erről leszokni?!

A történetről és a szereplőkről:
Rekordgyorsasággal kaphattuk kézhez Nick és Charlie sorozatának soron következő kötetét. Hihetetlenül pörgős ütemben jelentek meg magyarul a könyvek, hiszen az első rész májusban érkezett meg hozzánk, és immár a negyedik részt foghatjuk a kezünkben. Nagy meglepetés volt számomra, hogy idén ezt is kiadták, de természetesen örülök neki, főleg, hogy szerintem ez a legkiemelkedőbb része a képregénysorozatnak.

Korábban már elmondtam, de most is kiemelem, hogy Nick és Charlie kapcsolata teljesen egészséges. Természetesen vannak kisebb bakijaik és botlásaik - kinek nincsenek? -, de mindig meg tudják oldani a problémáikat és kölcsönösen támaszkodhatnak a másikra. A korukhoz képest szerintem elég érettek, bár ez betudható annak is, hogy több traumát is átéltek, amelyek következtében hamar fel kellett nőniük.

Sajnos ezek a traumák nem tűnnek el, csak lerakódnak a felszín alatt, és piócaként kezdenek viselkedni az ember testében és lelkében. Ez mutatkozik meg Charlie esetében is, aki különböző mentális problémákkal küzd, pedig az emberek nem gondolnák róla. Természetesen Nick már szavak nélkül is tudja, hogy mi lakozik a párja fejében, így Charlie nincs egyedül, azonban a szeretet néha nem elég.


A tapasztalataim alapján a felettem lévő generáció elég ignoráns a mentális problémákat illetően, mert közülük nagyon sokan abban a mentalitásban nevelkedtek, hogy a rossz dolgokon csak túl kell lépni, a pszichológus pedig a bolondoknak van... hát nem. Ami még szomorúbb az az, hogy sokan ezt a tévképzetet próbálják beadni a gyerekeiknek is ahelyett, hogy tényleges segítséget nyújtanának nekik. Többek között ez az egyik oka annak, hogy ennyi depressziós, magába roskadt, kiégett fiatal van, hiszen nincs, aki odafigyeljen rájuk és a mentális egészségükre.

Szerencsére ez a kötet igazán felhívja az emberek figyelmét arra, hogy helló, a traumák nagyon is valóságos dolgok és nem szabad őket a szőnyeg alá söpörni. Nem mondom, hogy kellemes volt Charlie helyzetéről olvasni, mert egyáltalán nem volt könnyű, sőt. Annyira fájt nézni, hogy min ment keresztül, hogy egyszerűen nem tudtam gátat szabni a könnyeimnek. Mégis úgy gondolom, hogy egy nehéz, de tanulságos, reális és sajnos valóságos esetet ábrázolt most Alice Oseman, ami szemfelnyitó hatással lehet másokra.

Ezek után nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit tartogat még számunkra az írónő. Annyira a szívemhez nőtt Nick és Charlie párosa, hogy egyszerűen nem tudom őket elengedni, és nem is akarom. Bájosak, aranyosak, kedvesek és szerethetőek, és egy nehéz nap után szerintem pont egy ilyen cukiságdózisra van szüksége az embernek.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Szokták mondani, hogy a dolgoknak néha rosszabbra kell fordulniuk, mielőtt rendbe jönnének.
    Azt hiszem, most már értem, mit jelent ez."
  2. "De tudd, hogy… vannak problémák, amiknek a megoldásához egy gondoskodó társ nem elég. Erről szól a szeretet."
  3. "Amikor megismerkedtünk, azt hittem, szuper élete van. Olyan magabiztosnak és boldognak tűnt. De néha az emberek úgy mennek mindenfélén keresztül, hogy neked fel se tűnik."
Összességében:
Eddig mindegyik kötetre azt tudtam mondani, hogy hihetetlenül aranyos és cuki, viszont ez a rész olyan komolyra sikerült, hogy nem találom helyénvalónak ezeket a jelzőket. Természetesen Nick és Charlie párosa még mindig az egyik kedvencem - sőt, ha lehet, most még jobban megszerettem őket -, de itt a legnagyobb hangsúly inkább a mentális jóléten van. Szerintem ez egy kiemelkedően fontos téma, amiről nem lehet eleget beszélni, főleg a fiatalabb korosztályt tekintve. Remélem, ez a rész segítségként szolgál azoknak, akik Charlie-hoz hasonlóan mentális problémákkal küzdenek. Igazán figyelemfelkeltő és páratlan olvasmány, ami érthetővé és átérezhetővé teszi ezt az árnyalt témát.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a könyvek szereplőit. Minden állomáson összekevertük egy-egy karakter nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a betűket helyes sorrendbe rakni, majd az így kapott vezeték- és keresztnevet beírni a rafflecopter megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A betűk: HASAR DIHAZ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése