2022. december 19., hétfő

Richelle Mead: Vámpírakadémia {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Lissa Dragomir és Rose Hathaway kénytelen visszatérni a Szent Vlagyimir Akadémiára, ahol nem vár rájuk más, csak a viszálykodás és a rengeteg pletyka. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mi történik velük a vámpíriskola vaskapui mögött, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek az Agave Könyvek kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Adatok:
Kiadó: Agave Könyvek
ISBN: 9789634199731
Oldalszám: 288
Fordító: Farkas Veronika
Eredeti cím: Vampire Academy
Megjelenési dátum: 2022. 09. 15.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszahurcolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és damfír testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszályokkal, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.

Véleményem a borítóról:
Amikor azt mondom, hogy leesett az állam az új borító láttán, akkor azt komolyan is gondolom. Annyira hangulatos, a színek nagyon kontrasztosak, és összességében tényleg egy szépség ez a könyv.

A történetről és a szereplőkről:
A középiskolás éveim során többször is szembejött velem ez a könyv, de sosem tudtam rávenni magam az olvasására. Őszinte leszek, tasíztott a borító, és így egyáltalán nem volt kedvem beszerezni a sorozatot, még a sok pozitív értékelés láttán sem. Erőteljesen felcsillant a szemem, mikor láttam, hogy új köntöst kap az első rész, így tudtam, hogy eljött az ideje annak, hogy pótoljam a hiányosságomat és elolvassam a könyvet.

Bevallom, ennyi elolvasott könyv után már kicsit bennem volt a félelem azt illetően, hogy ez egy újabb, egykaptafár épülő, sablonos vámpíros-tinis-nyálas könyv lesz. Igaz, vámpírok és tinik is vannak benne, illetve kellő mennyiségű romantika is, de az biztos, hogy a zsánerében egy nagyon egyedülálló kötetről van szó, ami az eredeti megjelenés után tizenöt évvel is megállja a helyét.

Már alapvetően a világfelépítés is érdekes. Vámpírok, morák, strigák elevenednek meg a lapokon, nem mellesleg Rose és Lissa egy bentlakásos iskolában töltik a mindennapjaikat. Szép lassan betekintést nyertem a vámpírok életébe, tisztázódtak a hatalmi rendszerek és előbb-utóbb a fontosabb kifejezések és szavak is megmagyarázásra kerültek, így a történet végére már nem maradt bennem kérdőjel ezeket illetően.


A történetet Rose szemszögéből olvashatjuk, ő narrálja is az eseményeket. Bevallom, eleinte nagyon nem volt szimpatikus, annyira lázadó tinédzser volt, ráadásul felszínesnek is tűnt. Szerencsére idővel ez megváltozott, a cselekmény előrehaladtával világossá vált számomra, hogy a kezdeti nehézségek és hülyeségei ellenére igenis egy értelmes csaj, aki még a jég hátán is megélne. Sok kritikus ponton kellett átesnie ahhoz, hogy változáson menjen keresztül, nagyon örültem, hogy egy szép karakterfejlődést láthattam az esetében.

Rose és Lissa kapcsolata nagyon különleges, már csak azért is, mert a sok tragédia ellenére végig kitartottak egymás mellett. Kölcsönösen szükségük van egymásra, az iskola falai közé visszatérve még talán jobban, mint máskor. Habár elvileg biztonságban vannak, Rose ösztönei mégis azt súgják, hogy valami nincs rendben, és egészen hamar kiderül, hogy igaza volt a lánynak. Lissa és Rose az események hatására hol közelebb kerültek egymáshoz, hol távolságra volt szükségük, de az fix, hogy egy életre szóló kötelék van közöttük, és fiktív karakterek barátsága terén őket mondanám az egyik legerősebb párosnak.

Ha már felhoztam a társas kapcsolatokat, nem mehetek el szó nélkül a romantikus vonal mellett sem. Ezt a szálat elsősorban Rose és Dimitrij (Rose edzője) képviseli, ami egy kis tiltott jelleget ad a kapcsolatuknak még úgy is, hogy nem történik közöttük igazán semmi. Érezhetően jó a kémiájuk, és ketten együtt egy megállíthatatlan párost alkotnak. Kicsit úgy tudnám leírni őket, mint a mágnes két pólusát: ellentétesek, mégis vonzzák egymást, és pont a különbségeik miatt olyan szórakoztató róluk olvasni. Remélem, a többi részben még több figyelmet kap a kapcsolatuk.

Ha tizenévesen olvastam volna ezt a könyvet, akkor kérdés nélkül kedvencet avattam volna. Most is elvoltam vele, sőt, úgy gondolom, hogy elég jó kis történet volt, de voltak számomra olyan komolytalan részek, amelyeken percekig csak fogtam a fejem, és ezek levontak az élményből. Mindenesetre várom, hogy folytathassam a sorozatot, szerintem a második részben már valamennyivel érettebbek lesznek a karakterek.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– (...) Könnyű figyelni, ha soha senki nem veszi észre az embert."
  2. "– Hát, mindenkinek kell néha olyasmit is tennie, amit nem szeretne. Erről szól az élet."
  3. "Eddig azt hittem, eredendően antiszociális, amolyan magányos farkas típus, de talán azért zárkózott el az emberek elől, hogy ne fájjon neki az elvesztésük."
Összességében:
Azt hinné az ember, hogy a sok egyetemi szakirodalom miatt már kinőttem az ilyesfajta könyvekből... hát nem, és szerintem sosem fogok.
Bentlakásos iskola, mágia, vámpírok, viszályok és romantika - mindez számomra tuti befutóvá tette a könyvet. Nem mondom, néhol kicsit gyerekesnek éreztem, de ha pár évvel korábban, tiniként olvasom, akkor szerintem tutira kedvencet avatok. Természetesen így is élveztem, még ha magamhoz képest sokáig is tartott elolvasni, és nagyon várom, hogy megtudjam, mi lesz a lányok sorsa a továbbiakban. No meg persze azt sem tagadom, hogy még többet akarok kapni Dimitrij és Rose párosából.


Nyereményjáték:

Az Agave Könyvek kiadó rendkívül gondosan elérhetővé tette a könyv beleolvasóját, amely alapján válaszolnotok kell az állomásokon kihelyezett kérdésekre. Minden helyes válasz egy újabb esély a virtuális kalapban!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kérdés: Ki veszi a szárnyai alá Rose-t?

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
17 - Függővég
19 - Fanni’s Library
23 - Sorok között
27 - Spirit Bliss Sárga könyves út
29 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése