2023. május 22., hétfő

Axie Oh: XoXo {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Már magyarul is megjelent Axie Oh regénye, a XoXo. A történet egy olyan lányról szól, aki tudtán kívül egy K-popsztárba szeret bele...

A kötetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, ha pedig szerencsés vagy, egy példányt meg is nyerhetsz.


Adatok:
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789635991754
Oldalszám: 356
Fordító: Horváth Vivien
Eredeti cím: XOXO
Megjelenési dátum: 2023. 04. 10.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Mi ​van akkor, ha rálelsz életed szerelmére,
de kockára kell tenned miatta az életet, amit szerettél?
Jenny élete szinte minden percét annak szánja, hogy valóra váltsa az álmát, és világklasszis csellistává váljon. Egyfolytában gyakorol, különórákat vesz, a szórakozásra nem marad ideje.
Egy este azonban összefut egy titokzatos idegennel, aki a feje tetejére állítja megszokott rutinját. Cseu, a rejtélyes, jóképű és kissé meggyötört fiú pont olyan veszélyforrás, amit Jenny messziről elkerülne, mégis egész éjszaka együtt járják Los Angeles utcáit, mielőtt Cseu hazamenne Dél-Koreába.
Nincs értelme azon töprengeni, „mi lett volna, ha”, hiszen egy óceán választja el őket egymástól. Ám Jennynek és anyukájának egy időre Szöulba kell költözniük, hogy gondját viseljék Jenny nagymamájának. És vajon kivel találkozik az elit művészeti akadémián, ahova beiratkozott a félévre? Cseuval.
De Cseu nem csak egy átlagos álompasi, akivel egy osztályba kerülnek – hanem az egyik legnagyobb k-pop-banda tagja, egy idol, akinek tilos randiznia…

Véleményem a borítóról:
Nagyon aranyos és hangulatos ez a borító, örülök, hogy nem változtatott rajta a kiadó.

A történetről és a szereplőkről:
A XoXo előtt olvastam az írónő másik, magyarul is megjelent regényét (A lány, aki a tenger alá esett - értékelésért katt >>ide<<), ami teljesen elvarázsolt. Az írónő stílusa már annál a könyvnél is lenyűgözött, ezért kíváncsi voltam, hogy másik zsánerben vajon mit alkothat. Sajnos azt kell mondanom, hogy ez nem az én könyvem volt.

Alapvetően a történettel nincsenek nagy problémáim, elég jól építette fel az írónő, bár elég valószerűtlen. Jenny egy tinilány, aki tulajdonképpen mindent feláldoz annak érdekében, hogy elérje a célját, és híres csellista legyen. Nem jár szórakozni, nincsenek nagyon barátai, viszonylag eseménytelenül telik az élete, mellette pedig komoly sebeket is hordoz a lelkében. Habár a cselló a mindene, az előadásait mégis "lelketlennek" gondolják, mert hiába hibátlan a technikája, hiányzik belőle az érzelmesség, nem mellesleg az édesapja elvesztése is megbélyegzi a mindennapjait.

Cseu hirtelen és váratlan megjelenése hozza az első változást az életébe. Kifejezetten izgalmas és különösen aranyos volt az első találkozásuk, és Jennyvel együtt én is drukkoltam azért, hogy a fiú keresse őt - hiába. A két fiatal egy szerencsés véletlennek köszönhetően talál egymásra immár Szöulban, ahol kiderül, hogy Cseu nem csak egy mezei fiú, hanem egy k-pop idol.


Bevallom, tőlem ez a zenei ág annyira távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől, de kíváncsian vetettem bele magam az ehhez kapcsolódó részekbe. A zenét irányzatoktól függetlenül imádom, így kicsit ismeretterjesztésként fogtam fel a k-poppal kapcsolatos magyarázatokat és leírásokat. Nem mondom, hogy megszerettem, de érdekes volt látni, hogy mennyi küzdelemmel jár ez a műfaj, pláne ilyen fiatalon. Hajmeresztő belegondolni, hogy az idolok mit élhetnek át napi szinten, legyen szó kötelezettségekről, fellépésekről vagy őrült rajongókról. Természetesen ez a legtöbb előadóművész esetében is így van, de ilyen nyíltan olvasni róla egészen más élmény. Kicsit lelketlen ez a hivatás, amit Axie Oh tökéletesen át is adott Cseu és Jenny már-már tiltott románca keretében.

Ne tévesszenek meg titeket a fentiek, valójában egy aranyos kis szerelmi történetről van szó, de nyilván van a történetnek egy mélyebb rétege, ami számomra imponálóbb volt, mint a felszín. A nehezebb témákat jobban értékeltem, mint a valószerűtlen egymásra találást, már csak azért is, mert úgy érzem, hogy kinőttem az ennyire tinis romantikusokból. Pont ez az oka annak, hogy nem tudtam maximálisan kiélvezni ezt a történetet, szimplán gyerekes volt a mostani olvasmányaimhoz képest.

Úgy gondolom, hogy ha fiatalabbként akadt volna a kezem közé Axie Oh ezen kötete, akkor sokkal élvezhetőbb lett volna. Ezen kívül a keleti kultúra és a k-pop en bloc nem tartozik igazán az érdeklődési körömbe, de nyilván nem zárkózom el tőle. Úgy gondolom, hogy ha az előbb felsorolt dolgokat szereted, akkor inkább neked való ez a kötet, mint nekem, és érdemes egy próbát tenni vele.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Csessze meg mindenki, élj úgy, ahogy te szeretnél."
  2. "Azok, akik a holnapért élnek, félnek azoktól, akik a mának."
  3. "– Nem kell, hogy mindennek legyen valami oka. Van, hogy az ember azért csinál dolgokat, mert úgy tartja kedve."
Összességében:
Sajnos kicsit mellényúltam; nem hiszem, hogy ez a könyv nekem íródott.
Azt előre leszögezem, hogy habár a téma távol áll tőlem, nem ezzel volt bajom, sőt, kifejezetten tetszett a változatossága. Az írói stílus is elragadó, Axie Oh könyvei még fordításban is élvezetesek. A problémám inkább azzal van, hogy nekem ez a könyv már a túlságosan tinis kategóriába esik, és valószínűleg jobban tetszett volna, ha fiatalabb fejjel olvasom.


Nyereményjáték:

A kötet férfi főhőse egy K-popsztár, így a mostani játékunk során híres és sokak által imádott K-popsztárokról találtok képet. A feladat, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok, hogy ki van a képen.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
05.22. - Fanni's Library
05.24. - Sorok Között
05.26. - Dreamworld
05.28. - Hagyjatok! Olvasok! Blog
05.30. - Csak olvass

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése