2023. október 27., péntek

Jonice Webb: Ismeretlen érzelmek {Értékelés}

Sziasztok!

Ma rendhagyó módon nem egy, hanem két kötetet is fogok értékelni; ebben a bejegyzésben Jonice Webb önsegítő köteteit veszem górcső alá. Köszönöm a recenziós példányokat a Good Life Books kiadónak!

Adatok:
Kiadó: Good Life Books
ISBN: 9786156455185, 9789636300401
Oldalszám: 262, 258
Fordító: Uzsoki Eszter
Megjelenési dátum: 2022., 2023.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Milyen ​emlékeid vannak a gyerekkorodból?
Szinte mindenki fel tud idézni apróságokat, akadnak pozitív emlékeid, például családi vakációkról, barátokról, nyári táborokról; és negatívak is, családi konfliktusokról, iskolai problémákról, szomorú vagy felkavaró eseményekről.
Az Ismeretlen érzelmek nem az ilyenfajta emlékekről szól.
A könyv azért született, hogy segítsen tudatára ébredned mindannak, ami nem történt meg a gyerekkorodban és ami ezért hiányzik az életedből. Ami nem történt meg veled, sokszor nagyobb hatással bír arra, hogy milyen felnőtté váltál, mint a már megtörtént események, amiket fel tudsz idézni.
Megesik, hogy úgy érzed, nehezen nézel szembe az élet kihívásaival?
Úgy teszel, mintha minden rendben lenne, ám titokban magányosnak érzed magad vagy olyan, mintha kezdenéd elveszteni a kapcsolatod a világgal?
Bár egy külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy jó életed van, ám ez mégsem tesz önmagában boldoggá? Esetleg túlságosan sokat iszol, eszel vagy kockáztatsz, remélve, hogy így kellemes érzésekhez juthatsz?
Ha így van, tudnod kell, hogy egyáltalán nem vagy egyedül ezzel – és lehetséges, hogy te is az érzelmi elhanyagolás hatásaitól szenvedsz.
A kezedben tartott útmutató kötet értékes tudást nyújt, és segítségével felismerheted, majd orvosolhatod a gyermekkori érzelmi elhanyagolásod hatásait, így közelebb kerülhetsz önmagadhoz.
Dr. Jonice Webb több mint huszonöt éve gyakorló pszichológus, és számos páciensét kezelte már sikeresen, akik mind azért keresték fel, mert úgy érezték, valami hiányzik az életükből. Bár több önsegítő könyv foglalkozik a gyermekkorunkban megélt tapasztalatokkal, az Ismeretlen érzelmek című kötet lapjain Dr. Webb éppen arról ír, ami „nem történt meg”.
E könyv nem kizárólag az érzelmi elhanyagolástól szenvedők számára íródott.
A mentálhigiénés szakembereknek is külön fejezetet és eszközöket tartalmaz, azokhoz a páciensekhez, akik önmaguk felé nem kellő együttérzést tanúsítanak, és ezzel a legjobb kezelést is aláásták eddig.

Véleményem a borítókról:
Annyira szépek ezek a könyvek, hogy az hihetetlen. Passzol egymáshoz a két borító, a virágmotívumok pedig különösen hívogatóvá teszik a köteteket.

A kötetekről:
Dr. Jonice Webb neve eddig ismeretlen volt számomra, de ahogy a kiadó felhívta a figyelmemet a köteteire, egyből rákerestem az írónőre, és szimplán lenyűgözött. Webb egy hihetetlenül nagytudású szakember, akitől úgy érzem, sokat lehet - és érdemes is! - tanulni. Nagyon köszönöm a recenziós példányokat a Good Life Books kiadónak!

Ezt a két könyvet mindenképp együtt szerettem volna értékelni, mivel véleményem szerint összetartoznak; olyan, mintha az egyik folytatná és felelevenítené a másikat. Webb egészen a gyermekkorunkba vezet minket vissza, amely által megpróbál minket rávezetni arra, hogy eldöntsük, milyen környezetben, családban nőttünk fel. Példákkal támasztja alá az egyes típusokat, ez pedig laikusoknak is megkönnyíti a döntést, ennek köszönhetően pedig az olvasó maga térképezheti fel a rá vonatkozó részeket.

Az író nem fél kimondani, hogy sok-sok, akár negatív jellemvonásunkért okolhatjuk a szüleinket, és tulajdonképpen nincs is azzal baj, ha ezt tudatosítjuk, de persze azt sem szabad elfelednünk, hogy erről nem feltétlenül tehetnek maguk a szülők sem. Az érzelmi elhanyagoltság hátterében számos tényező állhat, és ezek a kötetek tökéletesek arra, hogy egy kicsit jobban megismerd önmagad, vagy akár a szüleidet. Fontos azonban, hogy Jonice arra is rávilágít, hogy egyszerűen nem létezik tökéletes anyuka vagy apuka, mindenki hibázik. Véleményem szerint ezt érdemes észben tartani olvasás során, elvégre mindenkinek vannak jobb és rossz napjai, ezért egy-egy pillanat alapján lehetetlen megítélni valakit; sokkal inkább a hosszútávú, akár még a mai napig jelenlévő, frusztráló dolgokat kell a szüleink vizsgálata során szemrevételezni.

A kötetekben több történetet is olvashatunk, mindegyik egyfajta iskolapéldaként szolgál. Egymás után láthatjuk a "rossz" reakciót vagy eseményt, majd pedig azt, hogy az adott szituációnak hogyan is kellett volna kinéznie annak érdekében, hogy a gyermek ne sérüljön. Szerintem nagyon hasznos ez a felépítés, az pedig ráadás, hogy különböző feladatokat, gyakorlatokat is találunk mindkét kötetben, amelyek a javulásunkat hivatottak elősegíteni.

Úgy gondolom, hogy két, végtelenül hasznos könyvvel gyarapodott a magánkönyvtáram. Olvasás során többször is magamra és a szüleimre ismertem (sajnos). Igaz, ez egy-egy pillanatra érzékenyen érintett és megrökönyödtem, de tudtam, hogy Webb útmutatásával képes leszek javítani a helyzetemen. Elkezdtem máshogy szemlélni magamat és a családomat is, és igaz, a változás nem azonnal következik be, de úgy érzem, minden apró lépéssel közelebb vagyok ahhoz, hogy jobban érezzem magam.

Az érzelmi elhanyagoltság még egy nagyon friss kutatásnak számít, tulajdonképpen nagyon kevesen - habár már egyre többen - foglalkoznak ezzel a tárgykörrel, de még mindig nem elegen. Viszonylag ritkán olvasok önsegítő irodalmat, de azért igyekszem képben lenni a kínálattal, és ezen a két könyvön kívül még nem igazán láttam ezzel foglalkozó műveket a hazai piacon. Örülök, hogy sorra kerítettem ezt a két kötetet, hiszen sokat tanultam Webbtől, bár még mindig van hova fejlődnöm. Amit külön kiemelnék - és ezt minden egyes önsegítő kötetnél megteszem -: a könyvek NEM oldják meg a problémáinkat. Elindíthatnak minket egy úton, segíthetnek rávezetni arra, hogy mi is áll az egyes érzéseink hátterében, de a munkát és energiát nekünk kell befektetnünk a fejlődés érdekében. Nem szégyen segítséget kérni egy szakembertől, és becsülendő, ha valaki felismeri az erre irányuló igényét!

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Ezek az érzelmek önmagukban nem rosszak, és nem leszünk tőlük rossz emberek. Az számít, amihez kezdünk velük. Ne ítéld meg magad az érzéseid miatt. A tetteidet ítéld meg."
  2. "Nagyon nehéz felismerni, megérteni vagy szavakba önteni valamit, ami tulajdonképpen nincs ott."
  3. "Egyensúlyt kell teremtenünk az életünkben, ami lehetővé teszi, hogy adjunk és kapjunk is, gondoskodjunk és rólunk is gondoskodjanak. Ez a kölcsönös egymásra támaszkodás."
Összességében:
Önsegítő könyvet olvasni számomra sosem egyszerű, de eddig kivétel nélkül hasznos volt - ez most sem történt másképp Jonice Webb kötetei esetében. Úgy gondolom, hogy az Ismeretlen érzelmeket lehetetlen az Ismeretlen érzelmek hatásai a kapcsolatainkra nélkül értékelni, hiszen a két mű együtt alkot egy egészt. Kiegészítik, pontosítják egymást, sőt, a később megjelent könyv vissza is utal az előzőre.
Webb számos hasznos és kivitelezhető gyakorlatot mutat be az olvasóinak, amelyek tényleg beépíthetőek a mindennapjainkba. Az írónő művei elindíthatnak bennünk egy folyamatot, a "feladatai" pedig segítenek végigmenni az önismeret rögös útján a fejlődés irányába.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése