2023. október 17., kedd

Lynn Painter: Jobb mint a filmeken {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Kossuth Kiadó jelentette meg Lynn Painter: Jobb mint a filmeken című regényét, melyben a végzős Liz romantikus filmekkel és érzelmes zenékkel átszőtt szerelmi életébe nyerünk bepillantást. Kövesd  a blogturné állomásait, ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.

Adatok:
Kiadó: Kossuth Kiadó
ISBN: 9789636361112
Oldalszám: 416
Fordító: Nimila Ágnes
Eredeti cím: Better than the Movies
Megjelenési dátum: 2023. 07. 28.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Az ​örök álmodozó Liz Buxbaum szíve már gyerekkora óta Michaelért dobog. Azonban szerelme mindig hűvös és távolságtartó volt vele, idővel pedig elköltözött egy másik városba. Amikor a fiú visszatér, Liz mindent megtesz, hogy az áhított szerelem végre beteljesüljön, és Michael legyen a partnere a szalagavató bálon. Célja elérése érdekében még a szomszéd sráccal, Wesszel is összehaverkodik, akivel pedig gyerekkoruk óta folyton csak borsot törnek egymás orra alá. Liz abban bízik, hogy Wes jóbarátja Michaelnek, és majd segít összehozni vele a régóta vágyott, romantikus randevút.

Miközben mindent elkövetnek, hogy Michael felfigyeljen Lizre, a lány azon kapja magát, hogy egyre jobban megkedveli West, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz a fiúval. Bár Liz azt hiszi, mindent tud a tökéletes randiról és a romantikus szerelemről – hiszen nincs olyan romantikus film, amelyet ne látott volna legalább százszor –, egy idő után úgy érzi, át kell értékelnie mindent, amit korábban gondolt a boldogságról. Mert hiába Bridget Jones minden jótanácsa, hiába a 10 dolog, amit utálok benned humoros pillanatai vagy a Kate és Leopold tündérmesébe illő története, a valóság mindig sokkal fordulatosabb és emlékezetesebb, mint a filmek. És persze igazabb is.

Véleményem a borítóról:
Noha az én ízlésemhez képest kicsit harsány színű, mégis nagyon aranyos ez a borító. Szeretem az ehhez hasonló, rajzolt karakterekkel rendelkező borítókat, szerintem sokkal jobb az összkép, mintha valódi modellek szerepelnének rajta.

A történetről és a szereplőkről:
Mi történik akkor, ha a romantikus komédia műfajáról írnak egy romantikus komédiát? Olyan jó könyvek születnek, mint például ez. Kicsit szkeptikusan álltam a Jobb mint a filmeken-hez, elvégre hatalmas a hype körülötte és ódákat zengtek róla Goodreads-en, de volt egy olyan érzésem, hogy kell egy próbát tennem Lynn Painterrel, és nem bántam meg.

A Jobb mint a filmeken nem egy világmegváltó mű, mégis úgy vélem, hogy helye van a jó ifjúsági romantikusok között. A szereplők maguk is a tinédzserélet nehézségeivel küzdenek - identitáskeresés, suli, végzős év és még sorolhatnám -, mindezt pedig nem túl elrugaszkodott módon ábrázolta a szerző. Igaz, én már máshol tartok az életben, mégis átéreztem a könyvben leírtakat, ezért is gondolom úgy, hogy ha a könyvben lévő szereplők korosztályába tartozol, akkor még inkább neked való ez a kötet.


Főszereplőnk, Liz épp az egyik legfontosabb időszakát éli az életének: közeledik a szalagavató, az egyetem, egyre kevesebb nap van hátra a középiskolából, ő mégsem tud teljesen jelen lenni ezekben. Egyrészt olyan szerelemért ácsingózik, mint amiket a kedvenc romantikus filmjeiben látott, másrészről pedig egy komoly veszteséggel kell szembenéznie lehetetlenül fiatalon.

Liz édesanyja elhunyt, ez pedig komoly lenyomatot hagyott a lányban, aki véleményem szerint nem tudta igazán feldolgozni a tragédiát, mégis, látszólag mindenki azt várja tőle, hogy tegye túl magát rajta. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos vonala a műnek, és azt leszámítva, hogy a cselekmény maga mennyire szórakoztató és szerethető, ez a szál csak emel a regény értékén.

Lynn Painter tökéletes tiniket alkotott meg, csupa színes egyéniséget, amely által bemutatja, hogy nem vagyunk egyformák, és ezt is fontos tudatosítani, pláne ilyen korban. Habár vicces módon mindenki azt szajkózza Liznek, hogy nincsenek olyan szerelmek, mint a filmekben, ő mégis rátalált Wesre, aki megfelelő partner számára. Nagyon szerettem a kettejük párosát, hihetetlenül jól szórakoztam a párbeszédeiken, ráadásul annyira ártatlan, kedves, és a legkevésbé sem toxikus a kapcsolatuk, hogy nem lehet nem szeretni őket.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Miért pazaroltam az életemet arra, hogy megpróbáljak megfelelni azoknak a nevetséges elvárásoknak, amelyeket magammal szemben támasztottam?"
  2. "Nem érdekes, mit tervezel, nem számít, mennyire mész biztosra, mindig jöhet valami váratlan helyzet, ami mindent megváltoztat."
  3. "Néha annyira leköt minket az elképzelésünk arról, amit szeretnénk, hogy elfelejtünk odafigyelni arra, ami valójában a miénk."
Összességében:
Ha egy szóval kéne leírnom ezt a kötetet, azt mondanám, hogy aranyos. Viszont muszáj hozzátennem, hogy tanulságos is, emellett szórakoztató és valamennyire életszerű is. Utólag nézve nem biztos, hogy a célközönség közé tartozok - már jobban kedvelem az érettebb történeteket -, de nem bántam meg, hogy elolvastam, és nektek is csak ajánlani tudom.


Nyereményjáték:

Liz imádja a romantikus filmeket, így a játékunk is ehhez a témához kapcsolódik. Ismerjétek fel a képek alapján a könyvben is szereplő ikonikus filmeket, és a helyes válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
10.15 Kelly és Lupi olvas
10.17 Fanni’s Library
10.19 KönyvParfé
10.21 Hagyjatok! Olvasok!
10.24 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése