2023. október 6., péntek

Laura Thalassa: Az Esti Csillagok Császára {Értékelés}

Sziasztok!

Újabb kötettel bővült Laura Thalassa híres romantikus fantasy sorozata, amelyben a korábban már megismert Des életútját ismerhetjük meg. Köszönöm a kiadónak a recenziós példányt!

Adatok:
Kiadó: Anassa Könyvek
ISBN: 9786156507099
Oldalszám: 240
Fordító: Kéri Andrea
Eredeti cím: The Emperor of Evening Stars
Megjelenési dátum: 2023. 09. 28.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Kezdetben vala a sötétség.
Mielőtt találkozott Callie-vel, mielőtt Alkusz vált volna belőle, ő volt Desmond Flynn, egy írnok fattyú fia. Aki puhány anyától született, varázstalanságra volt kárhoztatva, és arra rendeltetett, hogy rabszolgával házasodjon.
De a sorsnak más elképzelései voltak.
A sötétség végezetéig.
Arestys kopár barlangjaitól Somnia palotáján át a földi utcákig: így vált Desmond Flynnből, a tündérből, aki a semmiből indult, az Esti csillagok Császára.

Véleményem a borítóról:
Imádom a kiadó és a sorozat borítóit, véleményem szerint ez a kötet is szépséges lett. Nagyon tetszenek a színei és a motívumai, illeszkedik az előzőleg megjelent részekhez.

A történetről és a szereplőkről:
Tavaly novemberben kezdődött a rajongásom Laura Thalassa ezen sorozata iránt, azóta csak várom és várom az újabb részeket. Szerencsére a kiadó híres arról, hogy gyorsan hozza a sorozat folytatásait, ezért - és a recenziós példányért - pedig nem lehetek elég hálás nekik!

A sorozat második része, A Szirén Éneke szerintem kicsit gyengébbre sikerült, mint az első rész, ezért nem tudtam, mit várjak ettől a történettől. Viszonylag alacsony elvárásokkal indultam neki Az Esti Csillagok Császárának, már csak azért is, mert véleményem szerint ritka az olyan kiegészítő kötet, ami valóban érdekes, és a főszálat előremozdító tartalommal rendelkezik.

Des élete több, mint kétszáz éve kezdődött, ráadásul elég hányattatott körülmények között. Édesanyja az egykori király ágyasa volt, de megszökött a kegyetlen férfi elől, és titokban hozta világra Dest. Nyomorban, visszahúzódva éltek, hogy még véletlenül se keltsék fel a zsarnok figyelmét, bár Des erről nem tudhatott, tiniként pedig nem volt egyszerű eset. Szívszorító volt olvasni, hogy milyen lelki sérüléseket szenvedett el egyrészt a társadalmuknak köszönhetően, akik lenézték a fattyú mivolta miatt, másrészt az édesanyja korai elvesztése miatt.


Larissa halála mély sebet ejtett Des szívén, ez volt az indikátora minden egyes tettnek és kegyetlenségnek, amit a fiú véghez vitt. Már a kezdetektől bosszút akart állni a semmirekellő apján, Galleghar Nyx-en, de hosszú út vezetett odáig, hogy igazságot szolgáltasson, mindenesetre ezt az eseményláncolatot is végigkövethetjük.

A kötetben egy másik szálat is felfedezhetünk, ami egy jóslattal indult, miszerint Des lelkitársa egy halandó nő lesz. A férfi hosszú éveket töltött azzal, hogy megtalálja Callie-t, és arra végképp nem számított, hogy egy véráztatta tinilányban fogja meglelni élete párját. Kicsit repetitívnek éreztem a cselekmény ezen részét, elvégre Callie szemszögéből már olvashattam ezeket az eseményeket, de persze jó kiegészítés és felelevenítés volt Des nézőpontja. Bár bevallom, nekem elég hátborzongató volt néhol, hogy egy több száz éves, tapasztalt pasi mennyire rákattant egy tőle sokkal-sokkal fiatalabb, védtelen kislányra.

Nem mondom, hogy kiemelkedő volt ez a része a sorozatnak, de alapvetően rossznak sem tartom. Valójában tényleg megfelelő volt kiegészítő kötetnek, sokat nem tett hozzá a főcselekményhez, mégis nyújtott egy újfajta nézőpontot. Ebben a részben a romantika kicsit háttérbe szorult, de nem igazán bánom, legalább nagyobb hangsúlyt kapott a világépítés.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Hogy hogyan küzdesz a sötétség ellen? Nem hagyod, hogy elnyomja a fényedet."
  2. "– A szerelem a hatalomnál is többe kerül, sőt, még a bosszúnál vagy a gyűlöletnél is többe."
  3. "A tündérek számára a hatalom és az érzelmek elválaszthatatlanok egymástól. Ha elveszíted az irányítást az egyik felett, akkor a másik is követi."
Összességében:
Rövidke kis kötet ez, de egy kiegészítő résznek nem is kell hosszabbnak lennie. Végre egy kis betekintést nyerhettünk a sokak által kedvelt Éjszaka Királya múltjába, ami szerintem elég jó húzás volt az írónő részéről. Biztos vagyok abban, hogy a rajongók ezt a részt is szeretni fogják, és habár sokat nem tesz hozzá a fő cselekményszálhoz, mégis értékes tartalommal rendelkezik, aminek köszönhetően megérthetjük a Des érzelmeit és reakcióit.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése