2023. október 16., hétfő

Stephanie Garber: A soha többé balladája {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Volt egyszer egy összetört szív című regény világszerte elrabolta az olvasók szívét. A Kolibri Kiadó jóvoltából végre magyarul is olvashatjuk a sorozat második részét, melyben Jacks és Evangeline kalandjai tovább folytatódnak a Fenséges Északon. Tartsatok velünk, derítsük ki együtt a Valorok titkát és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Adatok:
Kiadó: Kolibri
ISBN: 9789635993055
Oldalszám: 380
Fordító: Sepsi László
Eredeti cím: The Ballad of Never After
Megjelenési dátum: 2023. 08. 23.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A Volt egyszer egy összetört szív folytatása
Amikor nem tudod, miért küzdesz. A szerelemért vagy éppen az ellen?
Miután Jacks, a Szívek Hercege elárulta, Evangeline Fox megfogadta, hogy soha többé nem bízik meg benne. Frissen felfedezett varázserejével azért harcol, hogy visszanyerje esélyét a boldogságra, amitől Jacks megfosztotta.
Csakhogy az útjaik megint keresztezik egymást.
A VOLT EGYSZER EGY ÖSSZETÖRT SZÍV folytatásában Evangeline-t gyilkos átok sújtja, amelynek megtöréséhez kénytelen elfogadni Jacks segítségét, akitől legjobb lenne óvakodnia. Régi barátokkal kerülnek szembe, új ellenségekkel veszik fel a harcot, és próbálnak megküzdeni a gonosz intrikákkal és a rontásokkal, amik fejekkel és szívekkel játszanak.
Evangeline mindig is bízott a szívében, de ezúttal nem biztos, hogy érdemes hallgatnia rá…

Véleményem a borítóról:
Szerintem varázslatos ez a borító, imádom a színeit és a motívumait. Alig várom, hogy egymás mellett lássam a három részt ezekkel a borítókkal, noha tudom, hogy a befejező kötet magyar megjelenése még kanyarban sincs.

A történetről és a szereplőkről:
Ez az ötödik elolvasott könyvem az írónő tollából, és lám, még mindig tartogat meglepő húzásokat Garber. Nem tagadom, hogy húztam-halasztottam A soha többé balladájának kézbevételét, mégpedig két indokból: egyrészt tartottam attól, hogy második rész lévén ez csak egy átvezető jellegű kötet lesz, másrészt pedig annyian panaszkodtak a brutális függővégre, hogy minél kevesebb ideig akartam szenvedni a harmadik rész megérkezéséig.

Mindent el lehet mondani erről a részről, csak azt nem, hogy átvezető jellegű lenne. A Volt egyszer egy összetört szív című kötethez képest A soha többé balladája sokkal összetettebb, koherensebb és mélyebb, még érzelmi szinten is. Nem gondoltam volna, hogy ilyet mondok, de ez a könyv mérföldekkel jobbra sikerült, mint amilyen a sorozatkezdő volt.

A történet szerencsére ott folytatódik, ahol az első rész végén abbamaradt. Apollo még mindig tetszhalott állapotban fekszik, Evangeline pedig próbálja megtalálni a megoldást az átok megtörésére - lehetőleg Jacks segítsége nélkül. Habár eleinte kardoskodik a Fátummal, Eva mégis kénytelen belátni, hogy a vámpír nélkül tehetetlen. Újabb szövetséget kötnek, a feszültség tapintható közöttük, veszélyek sokaságát élik át együtt, és nem tagadom, egyszerűen imádtam az összhangjukat. Sajnos a józan eszem tudja, hogy Evangeline egy férjes nő, mégis minden erőmmel drukkoltam, hogy valahogy Jacks mellett kössön ki.


Ettől jobban inkább nem is mennék bele a cselekménybe; túl csavaros ahhoz, hogy le tudjam írni, és el sem akarom rontani más olvasmányélményét. Nem volt olyan pont, amit nem élveztem - kivéve a lezárást, de erről picit később -, nem éreztem azt, hogy üresjáratok lennének a történetben. Igaz, egyes események talán kicsit gyorsan következtek egymás után, illetve a hely- és karakterleírások is túlságosan aprólékosak voltak az én ízlésemhez képest, de ez mind szubjektív dolog, szóval ettől eltekintek.

Ha már szóba került a befejezés... véleményem szerint Garber merényletet követett el az olvasói ellen. Komolyan, hogy lehet legális az, hogy ennyire lógva hagyjon minket?! Konkrétan a falat tudnám kaparni a harmadik részért. Úgy érzem, nem leszek képes megvárni a magyar fordítást, muszáj megvennem a The Ballad of Never Aftert angolul. Azoknak, akik még nem kezdték el a sorozatot, csak egy tanácsom van: akkor álljatok neki a trilógiának, ha mindhárom részt beszereztétek, mert Stephanie Garber KEGYETLEN - így, nagybetűvel. Sajog a szívem és kattog az agyam a lehetséges végkimeneteleket illetően, de jelen pillanatban úgy érzem, hogy menthetetlenül össze fog törni a befejező kötet.

Meglepő módon sokkal inkább belevonódtam Evangeline történetébe, mint a Caraval-trilógiába. A félreértések elkerülése érdekében muszáj elmondanom, hogy azt a trilógiát is szerettem, de jelenleg azt érzem, hogy Garber bevállalósabb lett az évek során; kilépett a komfortzónájából és nem fél a rajongóit haragra gerjeszteni. Természetesen itt nem lincselős-haragra gondolok, de az biztos, hogy jó páran betörnénk az írónő irodájába, hogy megtudjuk, mi is lesz Jacks és Evangeline sorsa.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Mind követünk el hibákat a szerelemért."
  2. "Szerintem mindenkire vár valahol egy boldog befejezés."
  3. "Hitt abban, hogy az emberek képesek megváltozni; hitt abban, hogy az élet egy olyan történet, amelynek befejezését még nem írták meg, ezért a jövőnk végtelen számú lehetőséget tartogat."
Összességében:
Röviden: be kellene tiltani az ilyen függővégeket. Most komolyan, egy ilyen húzás hogy lehet legális?!
Kicsivel hosszabban: maga Stephanie Garber fogalmazza meg ebben a kötetében, hogy mindenkire vár valahol egy boldog befejezés. Hát, nem tudom, A soha többé balladája után nekem nem úgy tűnik, mintha csodás kilátásokkal rendelkeznénk a harmadik részt tekintve.
Hihetetlenül tetszett ez a rész, véleményem szerint sokkal koherensebb, mint a Volt egyszer egy összetört szív. Azt is szerettem és élveztem, ez valahogy mégis közelebb áll hozzám, aminek több oka is van: összetettebb, telítettebb érzelmi szinten és úgy érzem, mélyebb és kidolgozottabb is. Ezek után biztos, hogy nem tudom megvárni a harmadik részt magyarul, amint lehet, beszerzem eredeti nyelven, mert kínzás így abbahagyni egy könyvet. Még egyszer kihangsúlyozom: KÍNZÁS.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során a sorozat első részére fogunk koncentrálni. Minden állomáson találtok egy szereplőt aki valamilyen formában megjelent a regényben, de a nevek betűi sajnos összekeveredtek. Nincs más dolgotok, mint Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni hogy kinek a nevét ismertétek fel a feladványban.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A betűk: OSZÁK

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
10.10.: Csak olvass!
10.12.: Kelly és Lupi olvas
10.14.: Hagyjatok! Olvasok! extra
10.16.: Fanni's Library
10.18.: Dreamworld
10.20.: Hagyjatok! Olvasok! értékelés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése