2021. február 19., péntek

Mariana Zapata: Dear Aaron - Kedves Aaron! {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Ruby Santos immár a harmadik katonával áll neki levelezni a Segíts Egy Katonát-program keretein belül. Aaron eleinte nem válaszol a levelekre, ám később annyira összebarátkoznak, hogy a hazatérő katona találkozni szeretne Rubyval. Ha érdekel, mit szólnak bloggereink Mariana Zapata nemrég megjelent levélregényéhez, tartsatok velük a regény blogturnéján! Ne feledjétek, egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a turné végén a Kedves Aaron!-t a Könyvmolyképző kiadónak hála!
Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789634576792
Oldalszám: 560
Fordító: Papp Fruzsina
Eredeti cím: Dear Aaron
Megjelenési dátum: 2020. 10. 20.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Csak egy dologgal nem számolt…

Ruby Santos pontosan tudta, mire vállalkozik, mikor jelentkezett, hogy egy tengerentúlon állomásozó katonával levelezzen. Az utasítások egyszerűek: egy levél vagy e-mail hetente, ameddig a bevetése tart. Egyéb csomagok küldése nem szükséges.

Ruby már túl volt mindezen. Azt hitte, tudja, mire számíthat. Csak azzal nem számolt, hogy beleszeret a srácba.

Véleményem a borítóról:
Nagyon drukkoltam, hogy megmaradjon a külföldi borító, és ez szerencsére be is jött. Kifejezetten tetszik a leveles, papíros megoldás, hiszen közvetlenül kapcsolódik a történethez.

A történetről és a szereplőkről:
Többször is említettem már, hogy számomra a hibrid oktatás igazán megterhelő volt ősszel, ezért minden egyes percet, amivel olvasással tölthettem, nagy becsben tartottam. A napi több órás utazásomat rendszerint azzal töltöttem, hogy felcsaptam a Kindle-met, és olvastam valami jót. Októberben, még megjelenés előtt olvastam a Kedves Aaron!-t, és azóta is úgy gondolom, hogy Mariana Zapata zseniális, habár találtam pár kivetnivalót a történetben.

Ha egy lassan felépülő romantikus könyvre vágysz, semmiképp se hagyd ki! Zapatától eddig nem sok könyvet olvastam, de már ennyiből is rájöttem, hogy ő ezekben a történetekben utazik, és ebben kimagaslóan tehetséges. Nem hiába lett ilyen vaskos kötet ez is, és a Szívvel a falnak is, hiszen a karakterek kapnak egy csomó teret és időt, amiben kibontakozhatnak, és lassan felépíthetik a jól megérdemelt happy endet.

Jelen esetben a főszereplőket kezdetben csak leveleken, illetve chaten keresztül ismerjük meg. Ahogy a fülszövegben is látjátok, Ruby egy katonákat segítő programban vesz részt, aminek a lényege, hogy "kirendelnek" mellé egy katonát, akinek küldhet leveleket, csomagokat, mindezt igazából kedvességből. Ruby nem is sejti, hogy ez a program igazán sorsfordító erejű lesz az életében, ahogy a számára kirendelt katona, Aaron sincs felkészülve egy ilyen érzelemdús utazásra.

Minden kezdet nehéz, és ez a két főszereplő esetében sem volt más. Pár heti csend és megválaszolatlan levél után Ruby azt hiszi, hogy Aaron nem hajlandó vele beszélni, míg egyszer csak felbukkan az a várva várt e-mail a lány postafiókjában. A történet szép lassan épül fel; eleinte csak az ismerkedés fázisába lépnek a szereplők, és könnyedebb beszédtémákat vetnek fel, majd személyesebb vizekre eveznek és mondhatni egymás lelki támaszaivá válnak, de ez tényleg egy lassú folyamat.


Noha azt mondtam, hogy ez egy levélregény, nem voltam teljesen pontos. A legnagyobb része levelekből áll össze, de mikor sor kerül Ruby és Aaron találkozására, ez megváltozik, és egy ideig "hagyományos" szerkezetű a könyv, az eseményeket pedig Ruby szemszögéből olvashatjuk.

Azt gondolhatnátok, hogy mivel Ruby szemén keresztül látjuk a dolgokat, ezért őt kedveltem meg jobban, de ez sajnos nem így volt, erre is utaltam az első bekezdésben a kivetnivalók alatt. Ruby sokszor úgy viselkedett, mint egy kislány, pedig egy közel velem egyidős - sőt, pár évvel idősebb - felnőtt nő. Az események nagy részében nem tudtam vele azonosulni, mert ahelyett, hogy cselekedett volna, inkább feleslegesen rinyált és bosszankodott. Emellett a kezdetekben egyáltalán nem volt egy kialakított jövőképe, csak Aaron segítségével talált rá a neki megfelelő útra. A félreértések elkerülése miatt nekem nem azzal volt bajom, hogy nincs célja a jövőjét nézve, sokkal inkább az, hogy nem volt képes a sarkára állni, és tenni az álmaiért.

Aaron karaktere mindent megtestesít, amire gondolunk a "könyves álompasi" kifejezés alatt: jóképű, kedves, törődő és figyelmes, nem mellesleg jó humora van. Ahogy az várható, egészen zárkózott a kötet elején, és - ahogy a legtöbb romantikus könyvben - ezen csak a megfelelő nő tud változtatni... :)

Habár Ruby karakterével voltak problémáim, és egészen kínosan találtak egymásra Aaronnal, de úgy gondolom, hogy megérte elolvasni a történetüket. Jól szórakoztam a poénjaikon, a csipkelődéseiken, és a karakterfejlődés is kifejezetten erős volt ebben a kötetben. Remélem, idén is olvashatok valamit Zapatától, mert egy igazán kivételes írónő.
Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Mi a szeretet, ha nem csak egy szó, amivel az emberek megpróbálnak megmagyarázni valamit, ami nehezen érthető, és nem egyetlen cselekedetből vagy kijelentésből fakad?"
  2. "Néhány embert sosem fogsz tudni boldoggá tenni, nem számít, milyen keményen próbálkozol."
  3. "A barátaim minden valaha meghozott rossz döntése mögött bárban megismert pasik álltak. Ha én rossz döntést szeretnék hozni, akkor üres hassal megyek vásárolni."
Összességében:
Aranyos, szívet dobogtató történet a múlt elengedéséről és az új kezdetről. A cselekmény előrehaladtával a két szereplő fokozatosan megismerkedik, és a kezdeti könnyed beszélgetéseket felváltják a nehezebb, intimebb témák és problémák. Igazán megszerettem a regény formáját, hiszen ritkán van alkalmam levélregényeket olvasni, így még különlegesebbnek mondanám a kötetet, ráadásul ebből kifolyólag viszonylag gyorsan is lehet vele haladni.
Mariana Zapata a lassan felépülő romantikusok koronázatlan királynője, ha kedveled ezt a műfajt, ne hagyd ki Aaron és Ruby történetét!


Nyereményjáték:

Mivel a Kedves Aaron! történetének nagy részében Ruby és Aaron levelezését olvashatjuk, úgy gondoltuk, hogy minden állomáson elrejtünk egy képet, ami egy olyan filmre utal, amelyben a levelezésnek fontos szerepe van! A filmek magyar vagy külföldi címét írjátok be a megfelelő rubrikába!(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
02. 10. - Csak olvass!
02. 13. - Angelika blogja
02. 16. - Veronika's Reader Feeder
02. 19. - Fanni's Library
02. 22. - Kelly és Lupi olvas
02. 25. - Sorok között
02. 27. - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése