2021. február 26., péntek

Stephenie Meyer: Midnight Sun - Éjféli nap {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadónak hála, hazánkban is megjelent a Midnight Sun, melyre világszerte olvasók milliói vártak. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a Twilight felejthetetlen történetét Edward szemszögéből. 
Ha kíváncsi vagy, hogyan is élte meg a Cullen fiú ezt az elsöprő erejű szerelmet, esetleg bepillantanál a múltjába, tarts velünk!

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789635613717
Oldalszám: 824
Fordító: Sárai Vanda
Eredeti cím: Midnight Sun
Megjelenési dátum: 2021.01.15.
Itt tudod megrendelni


Fülszöveg:
Twilight ​forever!
Megérkezett! Stephenie Meyer diadalmasan visszatért a Twilight saga világába ezzel a várva várt kötettel. Íme Edward és Bella ikonikus szerelmi története a vámpír szemszögéből..
A feledhetetlen történet Edward élményein keresztül friss, de tagadhatatlanul sötét csavart kap. Találkozása a gyönyörű és rejtélyes Bellával hosszú vámpíréletének legmeglepőbb, ugyanakkor leggyötrőbb élménye is. Miközben megismerjük Edward múltjának magával ragadó részleteit és belső életének összetettségét, megértjük azt is, hogy miért ez a találkozás lett élete legmeghatározóbb küzdelme. Mégis, hogyan követhetné a szívét, ha ezzel veszélybe sodorja szerelme életét?
Az új kötet oldalain Stephenie Meyer visszarepít bennünket abba a világba, ami világszerte olvasók millióit ejtette rabul. Hádész és Perszephoné mítoszából merítve pedig egy epikus regényt tár az olvasók elé a halhatatlan szerelem mély örömeiről és letaglózó következményeiről.
Teljes az élmény!

Véleményem a borítóról:
Sokan tiltakoztak és nemtetszésüket fejezték ki a borító kapcsán, én viszont nem értek egyet velük. Tökéletesen illik már árnyalatában is az előző kötetekhez, ráadásul a gránátalma egy szimbólum a könyvben.

A történetről és a szereplőkről:
Egy rajongónak mindig jó érzés elmerülni egy hőn szeretett világban. Az esetemben sem volt másképp, hiszen a Twilight filmeket már nagyon rég láttam, a könyveket pedig nemrég kezdtem el olvasni, így minden adott volt ahhoz, hogy örömmel kezdjek bele Edward kötetébe. Mivel több negatív kritikát is olvastam róla, így nem voltak magas elvárásaim, de azt kell mondanom, hogy nem volt ez rossz.

Ami elsőre feltűnő lehet, az az, hogy milyen hosszú a kötet ahhoz képest, hogy csak az első rész cselekményét foglalja magába. Ez eleinte engem is feszélyezett, mert nem sűrűn olvasok ilyen terjedelmes könyveket, ugyanakkor kíváncsi voltam, hogy vajon van-e eltérés Bella szemszögéhez képest, gondolok itt arra, hogy kapunk-e plusz információt egyes dolgokkal kapcsolatban.

A cselekmény maga szinte megegyezik ahhoz, amit korábban már megismerhettünk az Alkonyatban. Bella megérkezik Forksba, ezzel pedig a feje tetejére állítja Edward életét. Különleges belemerülni a fiú gondolataiba, hiszen ki van fejtve a viaskodása a szíve és az esze között. Habár nagyon vonzza ez a titokzatos lány, mégis rabul ejti minden gondolatát, de nem akar közel kerülni hozzá. Egy vámpír és egy halandó kapcsolata problémás, arról nem is beszélve, hogy elég egy rossz mozdulat, és elveheti Bella életét.

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy elmondom, Edward is szerelembe esik Bellával. Az ösztönei azt diktálják, hogy addig mondjon le róla, amíg lehet, de a sorsuk már szinte akkor megpecsételődött, mikor első nap meglátták egymást a középiskola ebédlőjében. Habár a Cullen család nagy része nem ellenzi a kapcsolatot, tudják, hogy ez a boldogság nem lehet örök érvényű, de mind tudjuk, hogy az életünk során van olyan személy, akiért megéri küzdeni.


Ebben a kötetben az Edwardról kialakult képem eléggé különbözik attól, mint ahogy ezelőtt elképzeltem. Egy részről tetszett, hogy beleláthattam a gondolataiba, és átjött a Bella iránt érzett rajongása és szeretete. Ugyanakkor többször éreztem azt, hogy a kívülről erős Edward egyáltalán nem olyan erős, mint amilyennek mutatja magát, és ezt alátámasztja az is, hogy nem sok önálló döntése van, mert szinte kivétel nélkül mindenben Alice látomásaira hagyatkozik. Nekem ez azért sem volt szimpatikus, mert az írónő ezzel a húzásával úgy festette le Edwardot, mintha nem is lennének saját gondolatai. Emellett értem, hogy ki kell hangsúlyozni, hogy meg akarja óvni Bellát még a leglágyabb szellőtől is, de olykor-olykor sokkal inkább egy atyáskodó, mániákus kukkoló képét keltette bennem a karakter.

A tömérdek monológnak köszönhetően minden bőségesen ki van fejtve, néhány helyen talán sokkal hosszabban is, mint kellene. Edward sok mindenen rágódik, ebből kifolyólag vannak dolgok, amiket igazán túlgondol, és megértem azokat az olvasókat, akik szerint ez demotiváló hatást kelt. Szerencsére szerepel több "kimaradt" jelenet is Bella kötetéhez képest, és nagyobb betekintést kaphatunk a Cullen család életébe, amit kifejezetten élveztem.

Az igazat megvallva nem tudom, hogy újra fogom-e olvasni ezt a könyvet, mert sokkal szimpatikusabb volt az az Edward, akit az Alkonyatban megismertem, valamint Bella szemszöge is jobban tetszett. Ettől függetlenül örülök, hogy sorra kerítettem az Éjféli napot, és nem bántam meg, hogy elolvastam. A második kötet elolvasása előtt újra akartam olvasni az első részt, szóval már csak ezért is megérte belevetnem magam Edward kötetébe.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Mi lett volna, ha sosem tapasztalom meg, milyen érzés szeretni őt?"
  2. "Egy pillanatra Perszephonét láttam magam előtt, kezében a gránátalmával, aki az Alvilágra kárhoztatja magát. Tehát ez lettem volna én? Hádész maga, aki miután megkívánta a tavaszt, elrabolja, és végtelen éjszakára ítéli."
  3. "– Az élet igazságtalan. Még sose mondta neked senki?"
Összességében:
Szereted a Twilight-ot? Mindig is kíváncsi voltál, hogy mi járhat az egyik Cullen fejében? Szeretnéd közelebbről is megismerni Edwardot? Ha a válasz igen, akkor ezt olvasnod kell!
Nem újkeletű a rajongásom a sorozat iránt, ezért egyértelműen sorra akartam keríteni Edward kötetét. Be kell vallanom, nekem Bella szemszögéből sokkal jobban tetszettek az események, talán azért is, mert Edward mindent túlgondol, és a rengeteg monológ között kicsit elveszett a cselekmény. Ettől függetlenül jó élmény volt újra belecsöppenni a kezdetekbe, és így még nagyobb lendülettel vetem bele magam a második rész olvasásába, hiszen eddig az kimaradt az életemből.


Nyereményjáték:

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Cullen család tagjait.
Minden állomáson találtok egy névjegykártyát, ami tartalmazza az adott karakter főbb ismertetőjegyeit, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni, kiről lehet szó. De vigyázat, egy kakukktojás is megbújt a családban!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway
Állomások:
02/14 - Hagyjatok! Olvasok!
02/16 - Kelly & Lupi olvas
02/18 - Hagyjatok! Olvasok! - extra
02/20 - Zakkant olvas
02/22 - Dreamworld - extra
02/24 - Spirit Bliss Sárga könyves út - extra
02/25 - Dreamworld
02/26 - Fanni's Library
02/27 - Sorok Között
02/28 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése