2021. június 10., csütörtök

Erin Stewart: Sebek szárnyán {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Dream Válogatás sorozat részeként megjelenő Sebek szárnyán című könyv a traumák feldolgozását, a túlélést és a továbblépés rögös útját mutatja be az olvasó számára.

Ha kíváncsiak vagytok Erin Stewart magyarul megjelenő könyvére, akkor tartsatok velünk, merüljetek el velünk Ava Lee világában és életében, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát.

Adatok:
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
ISBN: 9789634992363
Oldalszám: 352
Fordító: Vince Judit
Eredeti cím: Scars Like Wings
Megjelenési dátum: 2021. 06. 18.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Azelőtt millió egy dolgot lehetett rólam elmondani. Most csak egyet: én vagyok a Megégett Lány.
Ava Lee mindent elveszített, amit ember csak elveszíthet. A szüleit. A legjobb barátnőjét. Az otthonát. Még az arcát is. Nincs szüksége tükörre hogy tudja, hogy néz ki, látja azt visszatükröződni a körülötte lévők szemében. Egy évvel a régi életét elpusztító tűz után, Ava nagynénje és nagybátyja eldöntötték, hogy a lánynak vissza kell térnie a középiskolába. Újból normálisnak kell lennie. Bármit jelentsen is az. Ám Ava nem így gondolja. Az olyanok számára, mint ő, nem létezik normalitás. Senkivel sem tud majd összebarátkozni, mert senki sem akarja, hogy együtt lássák vele, a Megégett Lánnyal. Aztán találkozik Piperrel, aki szintén túlélt egy balesetet és Avában feltámad a remény, hogy talán nem egyedül kell szembenéznie az iskola keltette rémálommal. A szókimondó és szarkasztikus Piper habozás nélkül kibillenti Avát a komfortzónájából. Bemutatja őt egy fiúnak, Asadnak, aki pont úgy imádja a színházat, mint Ava és a lány lassan megpróbálja kialakítani az új életet. Pipernek közben a saját csatáját is meg kell vívnia, így Ava hamarosan válaszút elé kerül, vagy visszahúzódik a sebhelyei mögé… vagy hagyja, hogy a mellette kiálló emberek segítenek neki újra szárnyalni.

Véleményem a borítóról:
Nem akarok szemét lenni, de szerintem ez a borító borzasztó. Mintha egy kezdő tervező rajzolta volna. A fejjel lefelé írott szöveg lehet, hogy dizájnos akart lenni, de pont, hogy egy olcsó hatást ért el nálam, ráadásul kiolvasni is nehéz első ránézésre. Nem tudom, mi értelme van a fekete-fehér inverz képnek, és az is biztos, hogy nem állnék meg a könyvesboltban, ha meglátnám a polcon. Úgy érzem, ez most rossz marketingfogás lesz a kiadónak, mert több könyvmollyal is beszéltem, akik pont emiatt nem akarják megvenni a könyvet, hiába áradoztam nekik a történetről.

A történetről és a szereplőkről:
Amit a borítóról írtam, azt teljesen komolyan gondolom, de nagyon remélem, hogy nem fogja elriasztani az érdeklődőket az arról alkotott véleményem. Ha egy szóban kellene jellemeznem ezt a kötetet, azt mondanám, hogy FANTASZTIKUS, így, csupa nagybetűvel, pedig ilyet igazán ritkán mondok. Egyszerre lehúz és felemel, és ha ez nem lenne elég, még motivál is.

Ava élete fenekestül felfordul, miután a házuk, a szülei és a kedvenc unokatestvére egy tűzeset áldozataivá válnak. Kis híján múlt csak, hogy Ava túlélte ezt a tragédiát, de így is hónapokig kómában volt, utána pedig megszámlálhatatlan mennyiségű helyreállító műtét várt rá. Egy kis bőr innen, egy kis bőr onnan, és már kész is van az az összefoltozott műremek, amit Ava testének hívunk. Szegény lány életkedve a béka feneke alá esik, és ezért igazán nem hibáztathatja senki. Fogalmam sincs, hogy lehet túllendülni egy ilyen eseményen. Szerencsére a segítségére van Glenn bácsikája és az ő felesége, Cora, akiknek az élete szintén romba dőlt azon a végzetes éjszakán, hiszen a lányuk pont a Lee-házban aludt a tűzesetkor, és nem volt olyan szerencsés, mint Ava.

Szóval a három említett szereplő közül a felnőttek megpróbálnak visszatérni a normális kerékvágásba, és minden álmuk, hogy Ava is ezt tegye. Mondanom sem kell, egy kamasznak, akinek apró darabokra szedték a testét és a lelkét is, nincs a legegyszerűbb dolga. Ava csak el szeretne bújni a világ szeme elől a sötét szobában, ahol nem látják az eldeformálódott kezét, a kopasz foltokat a haján, a kompressziós ruháját és az egész testét beborító hegeket. Egyszerű tervnek tűnik, de egy kis idő után az egyébként teljesen jószándékú nevelőszülei beiratják egy csoportterápiára, valamint a helyi gimnázium harmadik osztályába is.


Két hét, ennyit akar Ava kibírni a gimiből, hogy aztán újra a négy fal között tölthesse a napjait. A sok sértegetés és ijedt szempár kereszttüzében nehéz láthatatlannak maradni. Mázli, hogy egy nagyszájú, szintén tűzesetet túlélt lány, Piper mindent megtesz azért, hogy Ava kimozduljon a komfortzónájából, és rájöjjön, hogy nem élet az a remeteség, amit eddig csinált. Szép lassan megbarátkozik a környezettel, a neonrózsaszín hajával, a színjátszás gondolatával, és egy kivételes fiúval, Asaddal is.

Középiskolai sztori lévén természetesen akadnak pillanatok, mikor meggyőződhetünk a diákok között fennálló hierarchiáról, a kiközösítésről, a megkülönböztetésről, az erőviszonyok fitogtatásáról és persze a rosszindulatúságról is. Ezek mind fontos részét képzik Ava, Piper és Asad életének, hiszen mindhármójukat érinti valamelyik a felsoroltak közül. Egyébként is fontos téma a bullying napjainkban, így kifejezetten örültem, hogy ez is belefért a történet mondanivalójába.

Ha már bántalmazás, akkor érdemes szót ejteni nem csak a mások által ejtett sebekről, hanem azokról is, amelyeket a két lány saját magának okoz a történet során. Az önostorozás állandó szereplő Ava és Piper életében, ez pedig azt eredményezi, hogy vannak kifejezetten jó és kifejezetten rossz napjaik. Ez egy átlagemberrel is így van, nem kell ehhez traumát átélni, de pont ezért nekik ez még nehezebb, pláne, ha valakiről ki sem derül, hogy szuicid hajlamai vannak. Ez egy plusz piros pont az ezredik mellé, amit a könyv listájára írtam.

Hihetetlenül jólesett a lelkemnek ez a könyv. Persze, voltak kritikus pontok, mikor felbosszantottam magam rajta, vagy elborzadtam, de baromira életszerű, és ezt imádtam benne. Látszik, hogy valós túlélők beszámolója alapján íródott, mert az orvosi beavatkozásoktól kezdve minden részletekbe menően pontosan volt tárgyalva. Nem voltak felesleges fejezetek, és néhol azért elmorzsoltam egy-két könnycseppet. Bízom benne, hogy megtalálja a közönségét ez a kötet is.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A sötétség valójában nem oszlott el, csak épp próbálom nem hagyni, hogy elhatalmasodjon az életemen."
  2. "– Tudod, mintha az univerzum szörnyen elbánt volna velünk, de mi visszaüvöltenénk: Rendben van, te rohadék, most pedig mi jövünk!"
  3. "– De te? A te történetedet elmondják a sebhelyeid.
    – Igen? És mi lenne az én történetem? – kérdezem.
    Izzó tekintettel néz vissza rám.
    – Az, hogy erősebb vagy annál, ami megpróbált elpusztítani.
    "
Összességében:
Voltam már kiközösítve. Voltam már megalázva. Voltam már megtört, meggyötört és depressziós. Viszont csak reménykedhetek abban, hogy egyszer olyan erős leszek, mint a kötet főszereplője, Ava.
Most az életem azon szakaszában vagyok, mikor imádok fejlődéstörténetekről olvasni. Igyekszem javítani az életszemléletemen pozitív irányban, és kicsit tartottam tőle, hogy ez a könyv nagyon le fogja húzni a hangulatom. Nem mondom, hogy egy cukormázba mártott édes történetet kaptam, amiben csupa rózsaszín minden, de egyáltalán nem demotivált, sokkal inkább épített Erin Stewart kötete. Úgy gondolom, hogy ez egy példaértékű mű, amit minden tinédzser kezébe belenyomnék, de persze a felnőttekre is ráfér egy ilyesfajta érzékenyítő olvasmány. Kellőképpen komoly, kellőképpen szomorú, de a mondás is úgy tartja, hogy a legrosszabb után csak jó jöhet. Kérem, senkit se riasszon vissza a borító! :)

Nyereményjáték:

A Sebek szárnyán egy igazi fejlődéstörténet, amelyben Ava Lee ismételten rátalál önmagára és legyőzi a belső démonait. A mostani játékunkban minden állomáson egy olyan karakter nevét találjátok meg, akinek hasonlóan meg kellett küzdeni a lelki békéért. Minden lány komoly fejlődésen ment keresztül, legyőzte önmagát és teljesen új élet kezdődött meg számára. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni annak a könyvnek a címét, amelyben szerepel az adott karakter.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A karakter neve: Catherine Pulaski

a Rafflecopter giveaway
Állomások:

06.06.: Sorok között

06.08.: Könyv és más

06.10.: Fanni's Library

06.12.: Csak olvass!

06.14.: Readinspo

06.16.: Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése