2021. június 21., hétfő

Madarász Éva: Hullámvasút {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Madarász Éva színművész debütáló regénye a Hullámvasút, amely a Móra kiadó gondozásában jelent meg idén júniusban. Eszter története egy igazán ütős felütéssel kezd, a 15 éves lány ugyanis rajtakapja apját otthonukban a szeretőjével... Ha kíváncsi vagy kis csapatunk véleményére, tartsatok ti is bloggereinkkel és a turné végén három szerencsés nyerhet a könyvből egy-egy példányt!

Adatok:
Kiadó: Móra
ISBN: 9789634867784
Oldalszám: 328
Megjelenési dátum: 2021. 06. 03.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Ha nem megy haza korábban aznap, ha nem kapja rajta az apját a konyhában azzal az idegen nővel, ha az anyja keményebben harcol azért, hogy egyben tartsa a családot – akkor talán nem hullik minden darabokra. Ezt gondolja magában a 15 éves Temesi Eszter. Haragszik az apjára, haragszik az anyjára, a világra, olykor még imádnivaló kishúgától is idegbajt kap. Vajon megérti, hogy ez a sok „ha” értelmetlen, és minden bonyolultabb, mint gondolta? Lehet, hogy sikerült kilépnie a burokból, amiben eddig élt? Mert ha jobban belegondol, csak így történhetett meg, hogy Barnabás egyik este lefékezett mellette a motorjával… Madarász Éva első regénye erőteljes érzékenységgel ábrázolja az élettől az első nagy pofonokat kapó, a dolgok összetettségével szembesülő, vívódó kamaszlány összekuszálódott érzelmeit szülei válása, a költözés, az elsőként közelről megtapasztalt fajgyűlölet és kirekesztés, valamint a káosz közepén beköszönő, de korántsem egyszerű szerelem özönében.

Véleményem a borítóról:
Na, ez nekem nagyon nem jön be. Alapból nem szeretem azokat a borítókat, ahol van egy ehhez hasonló határ, és két különböző képet "varázsolnak" össze az alkotók, de itt most még értelmét sem látom ennek. Oké, a halloweeni buli miatt jelentőséget kap az alsó kép is, viszont ez a jelmez egyáltalán nem bírt akkora jelentőséggel a történetet illetően sem, hogy feltétlenül meg kelljen jeleníteni a borítón. Persze, nem kifejezetten az én szájízem szerint alakítják a borítókat az emberek, de úgy gondolom, hogy ezzel nem csak nálam lőttek mellé,

A történetről és a szereplőkről:
Debütáló szerzők könyveihez valamiért mindig kicsit félve állok, pláne, ha magyar íróról van szó - ennek bizonyára a sok negatív tapasztalatomhoz van köze -, most a beleolvasó után mégis azt éreztem, hogy megéri egy esélyt adni Madarász Évának és a Hullámvasútnak. Szerencsére nem tévedtem, és egy egész jó kis történetet volt szerencsém elolvasni, de ez korántsem jelenti azt, hogy egy ízig-vérig remekmű akadt volna a kezembe.

Tinédzserként szerintem a legtöbb ember szembesül azzal az érzéssel, hogy a világ összeesküdött ellenünk, mindent és mindenkit utálunk, és semmi sem okoz egy cseppnyi boldogságot sem bennünk a barátainkon kívül. Na, Temesi Eszter is pont ezzel küzd, bár az ő életére rányomta a bélyeget az is, hogy a nyolcadikos ballagása előtt az édesapját meglátta egy nővel hancúrozni a lakásukban. Úgy vélem, Eszterrel alapból semmi baj sem lett volna viselkedésügyileg, ha ez az eset nem történik meg. Egészen eddig egy teljesen átlagos, aranyos, családcentrikus fiatal volt, de aztán keményen arcon csapta a valóság, és a kis burok, ami körbevette és megvédte az élet mocskától, most megrepedt.

Tekintve, hogy mindannyian voltunk tinédzserek, vagy éppen ebben a korszakban vergődünk, nem nehlz rájönni, hogy Eszternél bekattan valami, és 180 fokos fordulatot vesz. Előjön a dac- és a "mindent gyűlölök, hagyjatok békén"-korszak, a szüleivel és a kishúgával megromlik a viszonya, a barátnőitől is egészen eltávolodik - már csak azért is, mert a legjobb barátnője Amerikába költözik, ergo ez egy újabb tőrdöfés Eszternek. Egyedül a gimnáziumi élet tartja őt lázban, kíváncsi az új osztályára, az emberekre, a tanárokra és egy Barnabás nevű motoros srácra is...

A gimnázium számos újdonságot tartogat az első szerelmen kívül Eszter számára. Teljesen új, tőle különböző embereket ismer meg az "elit" iskola falai között, szembesül a zaklatással, a bántalmazással, a családon belüli erőszakkal és egy sor olyan dologgal, amihez eddig köze sem volt. Komoly témák ezek, amelyek közül igazán csak egy-kettő van kibontva, szóval kicsit túlzásba esett az írónő ilyen téren, és kellett volna hagyni témákat egy másik könyvbe is, nem csak mindenbe belekapni, aztán kész.


Többnyire jó érzés volt belebújni Eszter bőrébe, és újra átélni azokat az izgalmakat, amelyek engem is feldobtak 6-7 évvel ezelőtt. Szerettem gimibe járni, jó volt a közösség és a hangulat is, és most fel tudtam idézni ezeket az emlékeket. Ami azonban engem teljesen kiakasztott, az Barnabás és Eszter kapcsolata volt, ami olyan szinten elhamarkodott lett, hogy olvasni is fájt. Konkrétan két apró beszélgetés kellett ahhoz, hogy Eszter teljes mértékben beleszeressen a fiúba, pedig az ég világon semmit nem tudtak még egymásról. Nem tudom, lehet, hogy az írónőnek csak távoli emlékei vannak a kamasz korról, de bennem még elevenen élnek az emlékek, ezért tudom, hogy ez baromira nem így megy, hiába fiatal az ember lánya. Egy szép szempár és egy sármos mosoly elég ahhoz, hogy megtetsszen valaki, de ahhoz nem, hogy már a lelkébe lássak és azt mondjam, hogy ő az én igaz szerelmem.

Ha már megemlítettem ezt a negatívumot, kitérnék a nyelvezetre is. Nagyon, sőt, borzasztóan zavart, hogy milyen módon beszéltek egymással a karakterek. Mindenkinek volt egyfajta stílusa, és látszott, hogy Éva próbált különböző hangokat megütni a mellékszereplőknél is, de úgy érzem, ez nagyon rosszul sült el. Volt, aki a párbeszédek alapján nemhogy egy 15 éves, de egy 6 éves intelligenciaszintjét sem érte el, míg más karakterek szintén 15 évesként túlságosan felnőttesen beszéltek. Alapvetően vannak különbségek a valóságban is az emberek között, de itt túl nagy skálán mozogtak ezek a stílusjegyek. Egyébként az is lerí a szövegről, hogy az írónő próbált baromira laza lenni, hogy megüsse a mai fiatalok beszédének a szintjét, de sajnos ez sem jött össze neki. Persze, nem kell szépirodalmi szinten megírni egy alapvetően fiataloknak szóló könyvet, de a divatjamúlt szlengek (például: "- Hát ez nagyon cool!" és gázosabb társai) nem teszik "tinisebbé" a könyvet. A nyelvtani hibákat kiemelve nem tudom, hogy milyen korrektor nézhette át ezt a könyvet, aki engedte, hogy több helyesírási- és tulajdonnévi hibával megjelenhessen a kötet (meglepetés: az Imagine Dragons banda nevének végére igenis kell egy s betű), de sokszor már a hajamat téptem magyar szakosként.

Most, hogy kellőképpen kiakadtam a gázabbnál gázabb szöveggondozási problémákon, remélhetőleg nem vettem el a kedveteket a könyvtől. Maga a cselekmény tényleg jó, izgalmasak a múltbéli visszaemlékezések is, csak az írónőre ráférne pár óra néhány fiatal között, hogy tanulmányozni tudja a beszédüket.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Mert néha a legapróbb dolgok szerzik a legnagyobb örömet."
  2. "Sehogy sem fért a fejembe, hogy lehet szétzúzni egy családot ilyen higgadtan és fegyelmezetten."
  3. "A mostról nem esett szó, kicsit úgy voltunk vele, hogy ha nem beszélünk róla, akkor nem is létezik."
Összességében:
A Hullámvasút egészen jól sikerült ahhoz képest, hogy ez Madarász Éva első regénye. A cselekmény maga kifejezetten tetszhet a főszereplő-korabeli fiataloknak - meg amúgy az idősebbeknek is -, hiszen van itt a ballagástól kezdve a balatoni nyaraláson át egy halloweeni buliig minden, ami egy tini életében is jelen van. Eszter egy abszolút átlagos tizenéves, aki éppen keresi a helyét ebben a kaotikus világban, és megpróbál megküzdeni a szülei válása mellett az új környezettel, osztálytársakkal és egy titokzatos motoros fiúval is. A történet medre jól ki lett alakítva, engem inkább a stilisztikai hibák zavartak roppant módon, de simán lehet, hogy csak én vagyok túl kritikus ilyen téren.


Nyereményjáték:

A játékunkkal ezúttal elszakadunk a könyvek világától és ezúttal a filmek háza tájára evezünk, szerzőnk ugyanis “civil” életében színésznőként, szinkronszínészként tevékenykedik. Minden állomáson egy film- vagy sorozat azon karakterének nevét találjátok, akinek Madarász Éva a hangját adta. A feladatotok, hogy kitaláljátok melyik színésznőnek(!) kölcsönözte a hangját és a nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A karakter: Dr. April Kepner

a Rafflecopter giveaway
Állomások:

06. 16. - Nem félünk a könyvektől

06. 17. - Kelly & Lupi olvas

06. 19. - Könyvvilág

06. 21. - Fanni’s Library

06. 23. - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése