2021. június 28., hétfő

Marie Pavlenko: Akár egy kismadár {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Marie Pavlenko ezen könyvében szemtanúja lehetünk egy testileg és lelkileg is sérült lány fejlődésének. Ha titeket is érdekel Abigail sorsa, tartsatok velünk, játsszatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott példány!

Adatok:
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634039679
Oldalszám: 374
Fordító: Tótfalusi Ágnes
Eredeti cím: Un Si Petit Oiseau
Megjelenési dátum: 2021. 05. 20.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Abigailnek autóbalesete után súlyos testi és lelki sérülésekkel kell szembenéznie. Karja elvesztése felforgatja a mindennapjait, miután hazatért a kórházból. Minden barátjával megszakítja a kapcsolatot, mert képtelen folytatni korábbi életét. Hogy is határozhatná meg magát az ember, ha elveszítette korábbi életének biztos fogódzóit, ha már nem igazán tudja, ki is ő valójában, és a testében robbanásra készen mindig ott lapul a fájdalom? Ám családtagjai szeretetének, a könyveknek, a természetnek, a nevetésnek és a madaraknak köszönhetően Abi végül újratanulja, hogyan találja meg ismét az élet örömeit.

Véleményem a borítóról:
Nem igazán vagyok oda ezekért a harsány színekért, ezért igen nehezen tudtam megbarátkozni a borítóval. Az biztos, hogy figyelemfelkeltő, de szerintem egy pasztel háttér jobban nézett volna ki hozzá.

A történetről és a szereplőkről:
Sok méltatást hallottam már Marie Pavlenko írónőről, de eddig nem jutottam el odáig, hogy egy kötetét is kézbe vegyem. Ezen mindenképpen változtatni akartam, hiszen az Akár egy kismadár nem egy átlagos ifjúsági regény, amit csak úgy elolvas az ember, és bármiféle konzekvencia nélkül visszacsúsztat a polcra. Abi története felnyitja az olvasó szemét olyan komoly problémákkal kapcsolatban, mint például a depresszió, a szorongás, a sérült emberek magatartása és a velük való kommunikálás.

Abi az átlag fiatalok életét élte; bulizott, szorgalmasan tanult, hogy állatorvos lehessen, imádott a családjával lenni, a barátaival lógni, és természetesen halálosan szerelmes volt Thomasba, aki a mindent jelentette neki. Csupán két másodperc és egy figyelmetlen sofőr kellett ahhoz, hogy ez az ígéretes élet átcsapjon egy depresszív lejtmenetbe, amelyből nagyon nehéz a kiút. Egy szerencsétlen autóbalesetnek köszönhetően Abi elveszítette a jobb karját, és ezzel tulajdonképpen mindent, ami oly fontos volt számára. A barátait leépítette, Thomas elhagyta, az emberek szánakozva néznek rá, az állatorvosi karrierjének annyi, az elméjét eltompító gyógyszerek miatt gondolkodni sem tud, a fantomfájdalmak pedig kibírhatatlanná teszik a napjait.

Szóval ebben a negatív mederben folynak a lány mindennapjai, nem tud, és nem is akar kezdeni magával semmit. Egyedül a családjával van kapcsolatban, de többnyire őket is ignorálja, és habár a húga, a szülei és a nagynénje is tudja, hogy ez egy borzasztó nehéz időszak Abi számára, azért rosszul érinti őket, hogy a lány egy kicsit sem értékeli az életét vagy a úgy en bloc családját. Természetesen emiatt nem tudom őt elítélni, ahogy senki sem teszi ezt a könyvben, de egy-egy részből tisztán látható, hogy mindenkinek az élete Abi körül forog, és ő ezt nagyjából semmibe veszi.

Pár hónappal a baleset után Abi összefut a régi, általános iskolás szerelmével, de látván, hogy Aurèle mennyire meghökkent a karcsonkján, tudja, hogy számára a párkapcsolatok már elérhetetlen vágyakká avanzsáltak. Ebben a tudatban él egészen addig, amíg egy titokzatos feladó számos csomagot küld neki tele olyan könyvekkel, amelyek egy sérült író tollából származnak. Ezek reményt és egyfajta megnyugvást adnak Abinek, aki elkezdi másképp látni a dolgokat. 

Aurèle egy teljesen új világot nyitott meg Abi előtt. A fiú sokszor felbukkan, aztán eltűnik Abi életében, és minden egyes eltűnésével fájdalmasabbá válik a hiánya. Aurèle egy üde színfolt, akinek ugyanúgy megvannak a maga sötét árnyalatai, mint Abinek, és mégis teljesen jól kiegészítik egymást. Hosszú utat járnak be együtt, és őszintén szólva nincs is kifejezett romantika a kötetben, mégis várható a végkimenetel.

Szerettem is, meg nem is Abi történetét. Tele van fájdalommal, haraggal és gyásszal, ami ad egy alaphangulatot a kötetnek, ettől pedig elég nehéz elkövetkeztetni. Szerencsére a vicces jelenetek, egy-egy boldog pillanat és a sok motiváló párbeszéd könnyítenek valamennyit az amúgy nehéz témán. Együltő helyemben képtelen voltam elolvasni, ami köszönhető az időhiánynak is, de annak is, hogy az érdekessége ellenére tényleg megterhelő olvasmány. Ennek ellenére nagyon tudom ajánlani, és bízom abban, hogy megtalálja a maga közönségét. 

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Olyan ez, mintha azelőtt egy nagy erdő lett volna bennem, tele madarakkal, tele ígérettel. És most eltűnt, érted, Coline? Hát ilyen. Az erdő helyett csak megsárgult fű van, kiszáradt tavak, csend és megrepedezett talaj."
  2. "– Semmi de! Ne tegyél fel magadnak állandóan kérdéseket, ha tétovázol, elragad a félelem! Mondj igent! Vágj bele! Szorítsd sarokba önmagad! Hát tessék, ezt gondolom. Kiscicám, csak egy életünk van, épp itt az ideje, hogy elkezd élni a tiédet!"
  3. "– Borzalmas dolog történt velem.
    – Igen, ezt már mondtad. De MILYEN borzalmas dolog?
    Abi sírva fakad.
    – Szerelmes vagyok, anya.
    "
Összességében:
Abigail története egyszerre tragikus és felemelő. Talán azért is foglalkoztatott ennyire ez a kötet, mert alapvetően egy velem egyidős lányról szól, akit hatalmas csapás ért. Maga a cselekmény nem túl eseménydús, de beleláthatunk Abi küzdelmekkel teli mindennapjaiba és gondolataiba, amelyek segítenek megérteni a lányt és a fájdalmát. A családja is nagyon fontos szerepet kap a történetben, ez pedig számomra sokkal életszerűbbé tette magát az eseményt és az utána kialakult helyzetet is. Pavlenko felnyitotta a szememet egyes dolgokkal kapcsolatban, és rámutatott arra, hogy nem szabad hagynunk, hogy az életünket egy tragédia határozza meg.


Nyereményjáték:

Tekintve, hogy a főszereplő, Abigail balesetet szenvedett, most erre a vonalra koncentrálunk a játék során. Minden állomáson találtok egy idézetet, ami egy olyan könyvből származik, amelyben nagy szerepet játszik egy baleset. A ti feladatotok, hogy az idézet alapján kitaláljátok, melyik könyvről van szó, és a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: „Néha magad hozod meg a döntéseidet, néha pedig egyszer csak megtörténnek veled.”

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
06. 28. – Fanni’s Library 06. 30. – Csak olvass! 07. 02. – Könyvvilág 07. 04. – Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése