2022. november 22., kedd

Charlotte McConaghy: Egykor farkasok éltek ezen a tájon {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Az Alexandra Kiadónál nemrég megjelent az ausztrál írónő, Charlotte McConaghy sokrétű és sikeres regénye, az Egykor farkasok éltek ezen a tájon. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány!

Adatok:
Kiadó: Alexandra Kiadó
ISBN: 9789635823505
Oldalszám: 352
Fordító: Stemler Miklós
Eredeti cím: Once There Were Wolves
Megjelenési dátum: 2022. 09. 14.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Inti ​Flynn egy nemzetközi biológuscsapat vezetőjeként tizennégy farkast telepít vissza a Skót-felföldre, amely már évszázadok óta nem látott farkasokat. A csúcsragadozók visszatérése a remények szerint új életet lehelhet a haldokló földbe, és begyógyíthatja a klímaváltozás és az emberi tevékenység által ejtett sebeket.

Inti azonban szintén sebeket hurcol magával: az általa látott és átélt erőszak megváltoztatta őt és ikertestvérét, úgy érzi, semmi sem maradt benne a dühön és a gyűlöleten kívül. Egy sorstársával való találkozás új reményt ad neki, ám épp a reményt és a bizalmat engedheti meg magának a legkevésbé a skót kisvárosban, ahol a megélhetésüket féltő helyi gazdák a farkasok életére törnek. Amikor egy éjjel vérbe fagyva talál egy gazdára, azonnal tudja, hogy a helyiek a farkasokat fogják hibáztatni, és csak egyetlen választása maradt: mindenáron megvédeni saját és fogadott családja életét.
Charlotte McConaghy, az óriási sikerű Az utolsó vándorlás szerzőjének új regénye felkavaró és lenyűgöző olvasmány a bennünk rejlő vadságról, az életünket megfertőző erőszakról és a gyógyulás törékeny esélyéről.

Véleményem a borítóról:
Kísérteties, sötét hangulatú a borító, ezért tökéletesen illik a történethez. Nagyon szép lett, bár a leszedhetetlen "matrica" elég frusztráló.

A történetről és a szereplőkről:
Az Egykor farkasok éltek ezen a tájon nagy sikert aratott tavaly óta, GoodReads-en több ezer értékelés után is 4,15-ös átlaga van, ami szerintem kiemelkedő eredmény. Személy szerint egy TikTok ajánlóban figyeltem fel rá, amelyben azt írták, hogy könnyeket csal az olvasó szemébe. Ez az állítás valóban igaznak bizonyult sajnos, olyannyira, hogy nem tudom, túl tudom-e tenni magam egyszer ezen a könyvön.

Ha egy szóval kellene jellemeznem a regényt, akkor kétségkívül azt mondanám, hogy sokkoló. McConaghy ezen műve nem a gyenge léleknek és gyomornak való, szerintem meg kell hozzá edződni, muszáj tisztában lenni azzal, hogy mi vár ránk olvasás során - legalábbis én örültem volna egy kis figyelmeztetésnek, valamifajta trigger warningnak.

Már a nyitófejezet is erősre sikerült, én pedig ekkor realizáltam, hogy az írónő nem kertel, nem szépíti a dolgokat. A szöveg stílusa nyers, nem ritkák a káromkodások sem, ami illik a történet ridegségéhez és kegyetlenségéhez. Mindezek ellenére a megfogalmazás sokszor lírai szépségű, ami leginkább a leírások esetében figyelhető meg. Már-már megelevenedett előttem a szépséges skót táj képe, éreztem a lábam alatt a falevelek ropogását és láttam a főszereplő, Inti farkasainak a nyomát.


Több megközelítésből is azt mondhatom, hogy ez egy nagyon komoly és nehezen emészthető mű. Hamar elolvastam, mert hihetetlenül érdekelt a vége, de biztos, hogy nem egyhamar fogom újra kézbe venni. Számomra nehezen feldolgozható volt, ami egyértelműen azt is alátámasztja, hogy zseniálisan lett megírva a könyv, elvégre ritka az az irodalmi mű, ami ennyi érzelmet vált ki belőlem.

Őszinte leszek: leginkább mérhetetlen harag volt bennem. Haragudtam az emberekre, amiért inkább a környezetpusztítás mellett döntöttek, és csípőből elutasították azt, hogy nyissanak valami új felé. Haragudtam Intire, aki hihetetlenül makacs és önfejű volt, és nem próbálkozott eléggé annak érdekében, hogy a természet közelebb kerüljön a laikusokhoz. Haragudtam a farkasokra, amiért kísértették a sorsukat és olyan helyre merészkedtek, ahol veszélybe sodorták magukat. Haragudtam a férfiakra, akik túl sok mindent vettek el a nőktől ebben a könyvben, kezdve a szabad akaratukkal és az önbecsülésükkel. Haragudtam az írónőre is, mert mégis hogy lehet egy ennyire kegyetlen történetet megírni?! Végső soron pedig magamra haragudtam, amiért kitettem magamat ennek a szívfájdalomnak, mégsem tudtam leállni vele.

Sok-sok olyan témát boncolgat az írónő, amelyek aktuálisak, mégis keveset beszélünk róluk. Ide tartozik például a családon belüli erőszak, a globális felmelegedés, a természet egyensúlyának visszaállítása, de különösen fontos még a traumák feldolgozása - vagy éppenséggel ennek a hiánya -, az emberek zsigeri félelme az ismeretlentől és a megbocsátás.

Szó se róla, ezek mind roppant fontos és elgondolkodtató témák, de ömlesztve nekem kicsit sok(k) volt. Ez persze nem von le a könyv értékéből, mert nagyon is tanító és érzékenyítő jellegű, csak olykor-olykor azt éreztem, hogy a kevesebb néha több, és jobb lett volna egy-egy vonalra koncentrálni ennyi különböző helyett. Persze ettől vált ennyire egyedülállóvá és ütőssé a regény, de az én kis virágszál-lelkemet darabokra szedte és alaposan megtaposta. Mindenesetre egy percig sem bánom, hogy elolvastam, sőt, biztosan beszerzem az írónő másik könyvét is, de kell előtte egy kis szusszanásnyi idő, amíg feltöltődöm, hogy aztán újra alámerüljek az emberi lélek és a természetpusztítás mélységeibe.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Minden teremtmény ismeri a szeretetet."
  2. "– Egy szörnyeteggel sem találkoztam még a vadonban. Nem ott élnek."
  3. "– Szerintem izgalmas, hogy bizonyos teremtmények képesek átadni az emlékeiket, amelyek közül némelyik annyira mély, hogy a testükben él, nem pedig csupán az elméjükben."
Összességében:
Lírai szépséggel megírt, de kegyetlen egy könyv ez. Gyorsan elolvastam, de napokig velem maradt Inti és a farkasainak a története.
Vitathatatlan, hogy sokrétű a regény - talán egy kicsit már túl sok is. Az egyik legfőbb témája a globális felmelegedés és az ember környezetpusztítása, ezek pedig teljes mértékben aktuális kérdések, amelyekről túl keveset beszélünk, de annál fontosabbak. Ezen kívül kardinális pont még a családon belüli erőszak, a traumák feldolgozása (vagy annak hiánya), a családi diszfunkcionalitás és az emberek félelme az ismeretlentől. Egyszerre érdekes, baljós és szívbemarkoló a könyv, ezeknek köszönhetően pedig nem tudtam lerakni még akkor sem, mikor legszívesebben csak sírtam és sírtam volna.


Nyereményjáték:

Ezen regény egyik központi témája a környezetvédelem, ezért a jelenlegi játékunk is erre fókuszál. Minden állomáson találtok egy idézetet, amelyet egy ilyen témájú regényből választottunk ki. A ti feladatotok kitalálni a regény címét és beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: „Egy fa ugyanis csak annyira lehet jól, amennyire az őt körülvevő erdő is jól van.”

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
11. 22. – Fanni’s Library
11. 24. – Kelly és Lupi olvas
11. 26. – Pandalány olvas
11. 28. – Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése