2020. december 19., szombat

Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot! {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Rácz-Stefán Tibor legújabb szívmelengető karácsonyi regényében egy fiatal lány szívét egy Budapestre érkezett francia író dobogtatja meg. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576334
Oldalszám: 272
Megjelenési dátum: 2020.12.09.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:

Egy dedikálás, ami megváltoztatja az egész életed!

Panka mindig is tudta, hogy csak saját magára számíthat. A tizenhét éves lány nevelőszülőknél él, emellett egy kiadónál dolgozik gyakornokként. Egyetlen szabály szerint éli az életét: senkit nem enged igazán közel magához, mert túl sokszor törték már össze a szívét.


Bastien hiába híres író, az ő élete is csak kívülről tökéletes. A tizenkilenc éves, francia srác egy régebbi balesetét próbálja feldolgozni lelkileg, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy íróként is bizonyítson. Bastien a kétségbeesését és a haragját másokon vezeti le, a budapesti dedikálásán viszont emberére akad: Panka az egyetlen, aki felveszi vele szemben a kesztyűt.


Egyre jobban izzik a levegő Panka és Bastien között, az idő viszont ketyeg, a fiú ugyanis hamarosan elhagyja az országot. A szerelmüket már csak egy karácsonyi csoda válthatja valóra?


Véleményem a borítóról:
Nem túlzok, ha azt mondom, hogy szerintem ez a legszebb téli borító, amit valaha láttam. Imádom a színeit, ráadásul minden motívum tökéletesen illik a történethez. Ezt a csodát Veronika készítette, úgyhogy duplán örülök, hogy a magánkönyvtáram részét képezi ez a kötet.

A történetről és a szereplőkről:
2019 januárjában olvastam először Rácz-Stefán Tibortól egy lélekfacsaró könyvet, ami nem volt más, mint az Élni akarok!, viszont azóta nem volt lehetőségem belekezdeni az író többi művébe. Amint megpillantottam az Éld át a pillanatot! borítóját és fülszövegét, tudtam, hogy eljött az ideje annak, hogy belevágjak még egy könyvbe Tibitől, hiszen egy cuki, tipikus karácsonyi bekuckózós történetnek tűnt már első pillantásra is. Nem tévedtem nagyot, de meg kell mondjam, ez nem csak egy tipikus sima összeborulós romantikus regény, hanem annál sokkal több.

Panka egy budapesti lány, aki a tanulás mellett keményen dolgozik egy könyvkiadónál. Miután szinte az egész gyermekkorát nevelőszülőknél és intézetben töltötte, nem képes közel engedni magához senkit, legyen szó a munkatársairól, az osztálytársairól vagy a végleges nevelőszüleiről, Gabiról és Edináról. A kötődés legkisebb jelét sem szeretné kimutatni senki iránt, mert fél az elutasítástól, és attól, hogy újra magára hagyják, ezért a minimumra csökkenti a társas kapcsolatait, és szinte már ugrásra készen várja, hogy a két anyukája visszavigye őt az otthonba, noha erről az ég világon szó sincs.

Bastien Binoche egy teljesen más világban él Pankához képest, hiszen fiatalkora ellenére egy világhírű bestseller sorozat írója. Habár az élete külső szemmel nézve egy valóra vált álomnak tűnhet, a fiú tele van bizonytalansággal, és kisebbségi komplexussal küzd a balesetben elvesztett lába miatt. Már maga a baleset is hatalmas trauma egy ember életében, de az még jobban megviselte Bastient, hogy a szülei elváltak, és két tűz közé szorult.

Amikor Pankára bízzák, hogy elkísérje Bastient a dedikálásra, a lány egyáltalán nem repes az örömtől, hiszen akármennyire is szereti a fiú által írt sorozatot, tudja jól, hogy a srác egy válogatós bunkó. Teljesen véletlenül bukkannak egymásra, Panka pedig puffogva elhordja mindennek az írót, ami megpecsételi a kettejük közötti alaphangulatot. Ettől függetlenül a nap végére egészen egymásra hangolódnak, és mindketten kezdik lebontani a maguk köré gondosan felépített falat, noha tisztában vannak azzal, hogy többet valószínűleg soha nem fogják látni egymást.


Nem tudom, hogy ez Tibi minden könyvére jellemző-e, de az Élni akarok!-hoz hasonlóan ennél a történetnél is azt hittem, hogy végre minden sínen van, aztán jött egy csavar, és a fellegekből a padlóra zuhantam, ezért is emeltem ki, hogy Panka és Bastien története nem holmi tipikus romantikus regény. Igaz, karácsonyi csodának tudható be, hogy egymásra találtak, de a realitás talaján maradva az író megmutatta, hogy milyen jellemhibákkal és belső démonokkal küzd a két szereplő, és csak úgy tudnak együtt maradni, ha először a saját életüket teszik rendbe. Ezt azért is gondolom okos húzásnak Tibi részéről, mert az életünk során számtalanszor kerülhetünk olyan helyzetbe, mikor csak az egyéni problémáink megoldása után tudunk másra is koncentrálni, és igazából ez történt Panka és Bastien esetében is.

A váltott szemszög miatt mindkét szereplő bőrébe belebújhattunk, és nagyjából fele-fele arányban oszlottak el közöttük a részek. Bevallom, nekem Panka szimpatikusabb volt, mert ő nagyobb változáson esett át ezalatt a rövid időintervallum alatt, de Bastien is kitett magáért, és sikerült leszámolnia azzal a problémával, ami már évek óta nyomasztotta őt. A legszebb ebben az, hogy együtt indultak el a változás útján, megadták egymásnak a kezdőlöketet, és a nehézségek ellenére is kitartottak a másik mellett.

Kifejezetten tetszett, hogy a szereplők fokozatosan, apró lépésekkel kezdték el módosítani a világnézetüket és a viselkedésüket. Talán Panka azért is nőtt jobban a szívemhez, mert rajta keresztül az olvasó megtapasztalhatja, hogy milyen igazán kétségbe esve lenni, valamint azt is, hogy a problémáinkat nem lehet örökké eltemetni magunkban. A lány esetében megfigyelhető, hogy a felgyülemlett harag, kilátástalanság és reménytelenség lassacskán felemésztette őt, de Bastien segítségével minden kirobbant belőle, és ez kellett ahhoz, hogy ráleljen a békességre, illetve tudatosuljon benne az, hogy már biztonságban van.

A sok pozitívum ellenére nekem mégsem volt kerek egész a történet, amit annak tudok be, hogy nekem ez túlságosan kevés volt. A cselekmény pár napot ölel fel, és igazából a két szereplő között már az első napon létrejön a kapocs és a vonzalom, ami számomra nem teljesen hiteles abból a szempontból, hogy Panka addig a pillanatig teljes mértékben elszigetelődött mindenkitől. Úgy érzem, egy kis idő kellett volna még a lány kibontakozásához, de ezen kívül tényleg egy karácsonyi csoda a történet, és kellett már a lelkemnek egy ilyen cukorpofa könyv, ami segít hangolódni az ünnepekre.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Mindig erősnek kell tűnni, különben eltaposnak, vagy te omlasz össze."
  2. "Ha valamit elérek az életben, ne a múltammal foglalkozzanak, hanem a teljesítményemmel."
  3. "A boldogsághoz néha annyi is elég, ha elhallgattatod a fejedben tomboló, kellemetlen hangokat, amik mindig arra kényszerítenek, hogy annak az ellenkezőjét tedd, amire igazán vágysz"
Összességében:
Panka és Bastien története igazi ünnepi hangulatot teremt olvasás közben. A magába zárkózott lány és a bizonytalan fiú története szívet melengető, nem mellesleg felhívja az olvasó figyelmét arra, hogy karácsonyi csodák márpedig léteznek, és az életünkben néhány találkozás nem a véletlen műve. Ha szeretnél egy igazán elgondolkodtató és romantikus könyvet olvasni ebben a borús időszakban, bátran ajánlom Tibi könyvét, hidd el, nem fogsz csalódni!


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során fejest ugrunk a karácsonyi romantikába. Az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyek akárcsak az Éld át a pillanatot!, szintén karácsony idején játszódnak. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: "– Buta kislány, hiszen sosem az számít, hogy mit ad nekünk a világ. Hanem az, hogy mi mit adunk a világnak."

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
12/07 - Veronika’s Reader Feeder
12/09 - Könyvvilág
12/11 - Spirit Bliss Sárga könyves út
12/13 - Utószó
12/15 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
12/17 - Könyv és más
12/19 - Fanni's Library
12/21 - Hagyjatok! Olvasok!
12/23 - Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése