2021. április 18., vasárnap

Candace Bushnell & Katie Cotugno: Csajoknak kötelező {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Új sorozatot indít a Móra Kiadó a LOL+ könyvekkel, amelyek komolyabb témákkal foglalkoznak, mint a hagyományos LOL kötetek, miközben megmarad a könnyedebb, romantikus hangulat is. Az első könyv ebben a sorozatban a Csajoknak kötelező, ami a napokban jelenik meg a kiadónál. A főszereplő Marin élete fenekestül felfordul, amikor az egyik tanára kikezd vele, és miután senki nem hisz neki, úgy dönt, saját kezébe veszi a sorsát. Ha kíváncsiak vagytok Marin rémülettel, ugyanakkor új, boldogabb élményekkel teli utazására, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

Adatok:
Kiadó: Móra Kiadó
ISBN: 9789634867838
Oldalszám: 280
Fordító: Nagy Boldizsár
Eredeti cím: Rules for Being a Girl
Megjelenési dátum: 2021. április 7.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Carrie Bradshaw tizenéves hasonmása még nem tudja, milyen a jó szex. Azt azonban igen, hogyan küzdjön a szexizmus ellen. A Szex és New York írójának új nemzetközi sikerkönyve!

Mr. Beckett jóképű, fiatal és sokkal lazább, mint a gimnázium többi tanára. Nem csoda, hogy a gimnáziumban minden lány oda van érte – köztük a jótanuló Marin is, aki igyekszik minden elvárásnak megfelelni, hogy bekerüljön a kiválasztott egyetemre. Amikor azonban Mr. Beckett átlép egy határt és félreérthetetlenül rámozdul Marinra, a lány összezavarodik és megrémül. Úgy érzi, az a helyes, ha jelenti az esetet, de miután a saját barátai és az iskola vezetése sem hisznek neki, Marin úgy dönt, kockára tesz mindent és az iskolaújságon keresztül vág vissza. A Csajoknak kötelező című rovatban kíméletlenül számol be arról, melyik tanár és diák viselkedik megengedhetetlenül a lányokkal, emellett pedig elindít egy feminista könyvklubot is. Nagy meglepetésére olyan szövetségesekre talál végül, akikre nem számított: mellé áll például a suli legnagyobb „pasizógépe” és egy csendes sportoló srác, aki nem igazán tűnik lángésznek.

Candece Bushnell és a Pushcart-díjra jelölt Katie Cotugno közös regénye egyszerre szórakoztató és gondolatébresztő – a #MeToo-mozgalom egyik fontos alapműve lehet.

Véleményem a borítóról:
Nincs különösebb bajom a borítóval, de ha egy könyvesboltban látnám meg, nem biztos, hogy leemelném a polcról. Viszont a színek nagyon tetszenek, tényleg olyan tipikusan csajos a külseje.

A történetről és a szereplőkről:
Nagy örömmel fogadtam, hogy a kiadó gondolt LOL-könyvekből "kinövő" olvasókra is. Igaz, én tavaly olvastam az első LOL-könyvemet, de 19 évesen is ugyanúgy élveztem, mint korábban tettem volna. Azóta is, ha egy könnyed kis YA történetre vágyom, mindig kutakodom ebben a kiadói sorozatban. A LOL+ könyvek első kötete a Csajoknak kötelező, ami korcsoport tekintetében nem tér el a megszokott LOL-könyvektől, mégis sokkal komolyabb és mélyebb témát érint, ami nem más, mint a tanár-diák viszony és az iskolai bántalmazás.

Marin egy pályaválasztás előtt álló 17 éves lány, akit már csak pár hónap választ el az egyetemista élettől. Okos, céltudatos, és határozottan tudja, hogy mit akar. A tanáraival jó viszonyt ápol, tipikus jókislány, aki nem mellesleg éltanuló, és az iskolai újság egyik szerkesztője. Az egyik kedvenc tanára a fiatal Bex, aki emelt irodalmat tanít, és nagyon közvetlen a diákokkal... már-már túl közvetlen, ha értitek, mire gondolok.

Mikor Bex bepróbálkozik Marinnál, a lányban egy világ dől össze. Tudja, hogy nem helyes, és nem kellett volna ezt csinálniuk, de egyrészt fél a következményektől, másrészt pedig a barátnője, Chloe szerint csak felfújja a dolgokat. Az áldozathibáztatás kőkeményen megjelenik már itt is, én pedig szabályosan háborogtam ettől. Egy legjobb barátnő dolga a támogatás, nem pedig a lenézés és a hátfordítás, szóval Chloe-t ezen a ponton legszívesebben jól fejbe tudtam volna verni. A későbbiekben kapunk egy tessék-lássék magyarázatot a viselkedésére, de ez egyáltalán nem volt elég ahhoz, hogy megkedveljem. Ha másnak nem is, hát a nőknek igenis össze kellene tartaniuk, ezért érintett nehezen a lány ellenséges viselkedése.

Chloe hegyibeszéde ellenére Marin szerencsére nem tudott sokáig úgy tenni, mintha semmi sem történt volna, ezért érthető módon beszélt az igazgatóval, ami egy sor kihallgatást és bizonyítékgyűjtést vont maga után - eredménytelenül. Innentől kezdve az egész iskola és tanári kar tisztában volt a történtekkel, de úgy viselkedtek (kevés kivétellel), mintha Marin agyszüleménye lenne az egész. Marin egykori pasija egy igazi seggfej lett vele, mintha legalábbis a lány könyörögte volna ki Bex tetteit, Chloe teljesen elfordult az állítólagos legjobb barátnőjétől, és a legtöbben megvetették az áldozatot. Szóval Marin több ízben is megtapasztalta a rendszer szemétségeit, már csak azért is, mert Bex ott tett keresztbe neki, ahol csak tudott. Semmi sem nyújtott megnyugvást a lánynak, leszámítva az általa létrehozott olvasókört, ahol a feminizmus lett a központi eszme - természetesen nem túltolva.


Ha már feminizmus és olvasókör, pont miattuk vettem meg ma A szolgálólány meséjét - meg persze Anikó keze is benne volt a dologban. Ez volt az első közös olvasmányuk, és annyira elkezdett érdekelni, hogy belenéztem a sorozatba, és tudtam, hogy ez kell nekem. Már csak ezért is örülök, hogy elolvastam a könyvet, mert így gazdagabb lettem egy szuper disztópiával, amit tudom, hogy imádni fogok. Egyébként az olvasókör nagyon kis vegyesvágott, kezdve egy tanárnővel, akad pár menő sportoló lány, ahogy visszahúzódó alsóbb évesek is, és két fiú is csatlakozott hozzájuk, akik színesítik és rendre jobb kedvre derítik a lányokat.

Habár az erőszak a fő mozgatórugója a regénynek, azért több fontos dolog is megjelenik idő közben. Mint minden kamasz életében, itt is megjelenik a pályaválasztás és az útkeresés, emellett a már említett feminizmus is. Ezeken kívül van LGBTQ szál is, ami nem erőltetett, de nagyon jó és érdekes, hogy belekerült. Valamint szó esik a betegségekről, az elmúlásról, az öregedésről, önmagunk megismeréséről és valójában mindenről, amivel egy valódi kamasznak is meg kell küzdenie. Ezek nem elbagatellizált momentumok, mindegyik jelentős benne, és Marin - vagy a családja - részét képezik. Talán pont ezért éreztem azt, hogy nincsenek üres oldalak és unalmas részek a történetben, mert kellemesen adagolva ki volt töltve mindennel, ami kellett Marin jellemének fejlődéséhez.

A karakterek közül sokat kedveltem, sokat nem, de számomra egyértelműen a főszereplő lett a tuti befutó. Marin egy nagyon erős lány, aki megérdemel egy happy end-et. Nem értettem egyet minden döntésével - leginkább azokkal, amelyek Greyt érintik -, de többnyire éretten kezelte a kifejezetten megalázó szituációkat is. Nem tudom, hogy én hogyan reagáltam volna, de biztosan nem lett volna olyan pozitív a vége, mint Marin esetében. Egészen máshogy kezdte látni a világot Bex húzása után, rátapintott arra, hogy a lányok sokszor még mindig, minden esetben diszkriminálva vannak, és szembe mert szállni a nevetséges szabályokkal. Egy kiforrott személyiség lett a könyv végére, ami sokkal jobban áll neki, mint a korábbi határozatlan, kislányos stílus.

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy vajon melyik könyv lesz a következő LOL+ kötet. Ez magasra tette a lécet, és bátran ajánlom tiniknek és felnőtteknek egyaránt. Nem mondom, hogy mindig pozitív, de az élet sem az. Szükségünk van ehhez hasonló olvasmányokra, amelyek szélesítik a látókörünket és felnyitják a szemünket. Nagyon remélem, hogy sok olvasóhoz el fog jutni az írópáros könyve, mert megérdemlik a figyelmet!

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Miért nem foglalkozik azzal senki, hogy mi történt? , ordítanám legszívesebben olyan hangosan, hogy megremegjenek az ablakok. Miért nem foglalkozik senki velem?"
  2. "Minél többet olvasok és tanulok mostanában, annál jobban tudom, hogy még sok munka áll előttem."
  3. "Mióta mondogatod azt, amit az emberek hallani akarnak?"
Összességében:
Nagy meglepetés volt számomra, hogy a Móra Kiadó belefogott egy újabb sorozatba, és úgy érzem, hogy tökéletes művet választottak első könyvnek. Az írópáros egy tanár-diák viszonyról rántja le a leplet, és kielemzik, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie az áldozatnak. Borzasztó, hogy még a 21. században is elnyomják a diákokat - pláne a lányokat -, és a tanár szava mindig a szent. Az már csak hab a tortán, hogy ebben a műben is keményen megjelenik az áldozathibáztatás, ami gyomorforgató. Emellett középpontba kerül a feminizmus is, ami egy komolyabb hangvételt adott ennek a gimis történetnek.


Nyereményjáték:

Marin egy igencsak erős női karakter, éppen ezért a játékunk során is hozzá hasonló különleges női főszereplőket keresünk. Az állomásokon található fülszövegek alapján ki kell találnotok, hogy melyik könyvre gondoltunk, a Rafflecopter doboz megfelelő sorába pedig a könyv női főszereplőjének nevét várjuk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A fülszöveg: Nyolc hónapja vesztette el édesanyját egy balesetben, ő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Most gyerekkora óta nem látott apjához meg annak új családjához kell költöznie. Mesés…

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
04.10. Könyvvilág
04.12. Kelly és Lupi olvas
04.14. Utószó
04.16. Csak olvass!
04.18. Fanni’s Library
04.20. Sorok Között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése