2021. július 13., kedd

Dominique Valente: Mocsári Füzi és az elveszett kedd {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Nemrég jelent meg a Maxim kiadónál a Csillagpaff-sorozat első része, aminek a főszereplője, a csekély varázserejű Mocsári ​Füzi főleg a dolgok megtalálásában jeleskedik! Ez éppen kapóra jön Csillagpaff leghatalmasabb boszorkányának, Moreg Vaine-nek, aki arra kéri a lányt, hogy keresse meg az elveszett múlt keddet. Tartsatok velünk a regény blogturnéján, és ne feledjétek, hogy a turné végén három szerencsés olvasónk meg is nyerheti a mesekönyvet!

Adatok:
Kiadó: Maxim
ISBN: 
9789634992318
Oldalszám: 302
Fordító: Ipacs Tibor
Eredeti cím: Willow Moss and the Lost Day
Megjelenési dátum: 2021. 06. 01.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Mocsári ​Füzi egy boszorkánycsalád legifjabb tagja, és neki jutott a legkisebb varázserő – ugyanis ő csak az elveszett holmikat tudja megtalálni, mint például zoknikat vagy fából készült műfogsorokat… Hasznos, de azért nem kifejezetten izgalmas… Ám egy szép napon váratlanul megjelenik Füziéknél Csillagpaff legesleghatalmasabb boszorkánya, Moreg Vaine, és a lány segítségét kéri. Egy egész nap – hogy pontosak legyünk: a múlt kedd – eltűnt. Teljesen. Így Füzi és Moreg Vaine veszélyes kalandra indulnak Csillagpaff vad vidékén, hogy megtalálják azt, amit elvesztettek. Azonban ha nem sikerül kideríteniük, hogy mi történhetett a hiányzó nappal, akkor annak az egész királyságra nézve súlyos következményei lesznek, sőt az egész univerzum széthullhat.

Véleményem a borítóról:
Már első ránézésre tudja az ember, hogy egy varázslatos gyermekkönyvet tart a kezében. Kicsik esetében fontos lehet az első benyomás, ez a borító pedig csak úgy vonzza a tekintetet a sok színnel és az illusztrációkkal.

A történetről és a szereplőkről:
Nehezen tudok ellenállni ilyen igényes gyermekkönyveknek. Már a borító és a fülszöveg is megfogott, tudtam, hogy egyrészt nekem is jó kikapcsolódás lesz egy nehezebb történet után, másrészt pedig az unokahúgom számára is érdekes lehet majd ez a kötet.

Mocsári Füzi családja a vérükben pezsgő varázserőről híres. Füzi testvérei és édesanyja nagyobb mágiával rendelkeznek a fiatal lánynál, aki mindössze arra képes, hogy elveszett tárgyakat hívjon elő az erejével. Noha sok embernek a hasznára válik ez a tudás, Füzi számára nem tűnik áldásnak, hiszen ő is hasonlítani akar édesanyjához. Nem hiszi el magáról, hogy valaha is nagy varázsló lesz, elfogadta a sorsát, és tudja jól, hogy nem tűnik ki a tömegből.

Füzi élete átlagosnak mondható, segít néhány embernek potom értékért cserébe megtalálni egy-egy elveszett szemüveget, órát, vagy bármilyen furcsaságot, amivel betoppannak hozzá. A napjai a megszokott mederben folynak, míg váratlanul betoppan hozzájuk Moreg Vaine, az egyik leghatalmasabb boszorkány, és a lány segítségét kéri. Mindketten tudják, hogy valami furcsaság történik Csillagpaffban, hiszen senki sem tudja felidézni, hogy mi történt az elmúlt keddi nap során, emögött pedig valami nagy és sötét terv állhat.


A két boszorkány egy Oswin nevű, macskához hasonlító kobolddal útnak indul megoldani ezt a rejtélyt, de a kalandjuk korántsem zökkenőmentes. Egyes területekre nem léphetnek be varázserővel rendelkező személyek, ezáltal Moreget lecsukják, és Füzinek egyes egyedül - leszámítva a nagyszájú Oswint - kell megoldani az elveszett kedd problémáját.

Ahogy előrehalad a kutakodással, egyre több társra és élményre tesz szert. Az önbizalma növekedni kezd, és rájön, hogy egyáltalán nem olyan haszontalan, mint azt gondolta. A társak szép lassan a barátaivá válnak, Füzi pedig egyre közelebb kerül a megoldáshoz. Kisebbeknek és nagyobbaknak is ösztönző hatású lehet Füzi története, hiszen a lány rájött, hogy nem kell a világ legnagyobb varázslójának lenni ahhoz, hogy nagy tetteket vigyünk véghez. Az önbecsülése is fejlődött, meglátta saját magában az értéket, és tudatosult benne, hogy nem kell másokhoz hasonlítania magát, hiszen ő is egyedi, és úgy jó, ahogy van.

Elég összetett a cselekmény, ezért inkább tíz éves kortól ajánlanám. Az oldalak elég szellősek, a szövegben pedig egyes részletek ki vannak emelve, ezzel is jelezve, hogy fontos, hangsúlyos dologról van szó akár a párbeszédben, akár a narrációban. A fordítás nagyon jóra sikerült, minden fantázianévnek lett magyar megfelelője, így a gyerekek is megértik a nevek jelentését. Nagy szívfájdalmam, hogy az ígéretes történet, a szép illusztrációk és a jó fordítás mellett nem fektettek hangsúlyt a szöveg részletes átnézésére, mert rengeteg hibát találtam benne, amik valószínűleg figyelmetlenségből keletkezhettek.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Valaha a dicsőséget szerette volna, azt, hogy a családja tudja meg, hogy mit tett, hogy legalább egyszer azt gondolják róla, hogy „különleges” vagy „fontos”, de mostanra mr rájött: egyáltalán nem számít, hogy mit gondolnak. Az a fontos, hogy ő mit gondol saját magáról."
  2. "A fiúnak tudnia kellett volna, hogy küzdeni fog, hogy még jóval azután is képes lesz kapaszkodni az életébe, amikor mindenki más már feladta volna."
  3. "– Szerintem pedig beláthatná, hogy a legsötétebb, legreménytelebb időszakban is van választásunk, csak jól végig kell gondolni a lehetőségeket. Még akkor is, ha az a választás mindössze arról szól, hogy miként fogunk cselekedni."
Összességében:
Gyerekkönyvhöz képest elég komoly és fontos mondanivalója van a Csillagpaff sorozat első részének. Füzi kalandjai izgalmasak és veszélyesek, a társai szórakoztatóak, a kötet pedig mesésen néz ki kívül és belül is. Nagyon tetszett, hogy egyes mondatok ki voltak emelve, az illusztrációk szuperül néznek ki, és a fordítás is igényes, amit nagyon fontosnak tartok ennyi fantázianév mellett kiemelni.


Nyereményjáték:

Mostani történetünk címe Mocsári ​Füzi és az elveszett kedd, de akadnak más regények is, amelyeknek már a címéből sejthető, hogy valami elveszett bennük! A mostani játékban épp ilyen címeket vadászunk: a megadott kulcsszavak segítségével találjátok ki, hogy mely regényekre gondoltunk, és a könyvek címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kulcsszavak: Jack Audley + Grace Eversleigh + Wyndham

Állomások:

07. 11. - Dreamworld
07. 13. - Fanni's Library
07. 16 .- Flora the Sweaterist
07. 18. - Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 19. - Csak olvass!
07. 21. - Könyv és más
07. 23. - Sorok között
07. 25. - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése