2021. július 2., péntek

Kerri Maniscalco: Stalking Jack the Ripper {Értékelés}

Sziasztok!

Igyekszem egyre gyakrabban, több műfajból válogatva angolul olvasni, így esett most a választásom egy young adult krimire, ami a hírhedt Hasfelmetsző Jack történetét dolgozza fel. A csodás borító mögött kegyetlen belső lakozik, de abszolút megéri elkezdeni a kötetet.

Adatok:
Kiadó: Jimmy Patterson
ISBN: 9780316273510
Oldalszám: 352
Megjelenési dátum: 2017
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Seventeen-year-old Audrey Rose Wadsworth was born a lord's daughter, with a life of wealth and privilege stretched out before her. But between the social teas and silk dress fittings, she leads a forbidden secret life.

Against her stern father's wishes and society's expectations, Audrey often slips away to her uncle's laboratory to study the gruesome practice of forensic medicine. When her work on a string of savagely killed corpses drags Audrey into the investigation of a serial murderer, her search for answers brings her close to her own sheltered world.

The story's shocking twists and turns, augmented with real, sinister period photos, will make this dazzling debut from author Kerri Maniscalco impossible to forget.

Véleményem a borítóról:
Annyira, de annyira jó ez a borító! A színek, a modell, a ruházat, igazából minden összepasszol, pedig nem vagyok nagy rajongója az emberalakos borítóknak. Ezt a részt nagyon eltalálták, és szerintem a sorozat többi kötete is zseniálisan néz ki.

A történetről és a szereplőkről:
Akik huzamosabb ideje olvassák a blogomat, azok észrevehették, hogy nem gyakran olvasok krimiket. Ennek szimplán az az oka, hogy elég félős vagyok, és könnyen berezelek még egy könyvtől is, de ezen igyekszem változtatni. Évek óta nézegettem ezt a könyvet Instagramon a külföldi könyvmolyok oldalán, és hosszú ideig azt gondoltam, hogy én ezt biztos nem fogom elolvasni, valami mégis vonzott a történethez.

A történet a 19. századi Angliában játszódik, amikor a nőknek lehetett ezer cipellője, száz különböző fazonú ruhája, több gyereke, egy háztartása sok cseléddel, no meg persze férje - szóval akkoriban mindenük lehetett, csak jogaik nem. Ebben a világban él a 17 éves Audrey Rose megözvegyült apjával és bátyjával, Nathaniellel, akik a széltől is próbálják óvni, mióta a fiatalok anyja elhunyt. Lord Wadsworth több-kevesebb sikerrel próbálja kordában tartani a lányát (ezalatt konkrétan azt értem, hogy nem igazán engedi sehova, nehogy elkapjon valami nyavalyát), de Audrey Rose nem egy átlagos lány, akit csak a csajos dolgok és a ruhák érdekelnek.

A fiatal lány a szabadidejében a nagybátyjának segít boncolni, aki újonnan egy bizonyos Thomas Cresswell nevezetű ifjút is beenged a laboratóriumába. A trió tanulmányozza az emberi testeket, megállapítják a halál okát, és számos ilyen finomság, amihez az én gyomrom nagy valószínűséggel gyengének bizonyulna. Azonban furcsa véletlenek sokasága üti fel a fejét Londonban, egy titokzatos sorozatgyilkos utcalányokat gyilkol, és ellopja egy-egy szervüket. Audrey Rose és Thomas nyomozásba kezd, de semmi sem megy gördülékenyen a párosnak.

A mészárlások gyakoribbá és ijesztőbbé válnak, míg a gyilkos felfedi a nevét; ő bizony a híres-neves Jack the Ripper (magyarul Hasfelmetsző Jack), aki egy valós történelmi személy volt. Az áldozatai kivétel nélkül rosszéletű fiatal nők, akikkel elbánt az élet, és Jack egyik célja kiirtani ezt a romlottságot London városából. A lehetséges gyanúsítottak listája nem túl hosszú, Audrey Rose-nak konkrét elképzelése van a sorozatgyilkos kilétéről, de hogy bejön-e a tippje, azt csak a könyv végén tudja meg az olvasó.


Hatalmas feszültség áradt az oldalakról. Nem telt el unalmasan egy fejezet sem, mindig újabb és újabb nyomok láttak napvilágot, amik segítették a páros kutatását. Audrey Rose szeméjében egy nagyon kemény, fiatal főhősnőt ismerhettem meg, akit néha inkább az érzelmei vezéreltek, semmint a józan esze. Ennek ellenére bekerült a kedvenc női karaktereim közé, a páratlan humora és a kíváncsiskodó elméje nagyban egyezik az enyémmel, így könnyen tudtam vele azonosulni. Ha már szereplők, muszáj megemlítenem még egyszer Thomast, akinek a csipkelődő, évődő vagy vicces beszólásai sokszor oldották a hangulatot.

Kicsit több romantikát vártam, bár nyilván nem ezen volt a hangsúly. Minden alkalommal, mikor egy kis szikrát éreztem a karakterek között, drukkoltam, hogy legyen valami több is, de csak a jövő ígéretét kaptam meg. Ez is több, mint a semmi, de remélem, a következő részben azért valamivel nagyobb teret kap a közöttük húzódó feszültség.

A kötet elolvasása előtt vajmi keveset tudtam Hasfelmetsző Jackről, de miután végeztem a történettel, képtelen voltam visszafogni a kíváncsiságomat. Gondoltam, hogy Maniscalco rendesen utánajárt az akkori eseményeknek, mégis meglepődtem, hogy milyen valósághűen ábrázolta a korabeli Londont, a Whitechapel nyomornegyedet és az "elit" életét. A hátborzongató, valós képeknek köszönhetően még rémisztőbb volt a történet, főleg, hogy fogalmam sem volt arról, hogy illusztrációk szerepelnek a kötetben.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Seeing the truth was never easy, especially when it revealed those closest to us could be monsters hidden in plain sight."
  2. "Those who deserve respect are given it freely. If one must demand such a thing, he’ll never truly command it."
  3. "Roses have both petals and thorns, my dark flower."
Összességében:
Elég random álltam neki a könyv olvasásának. Egy ideje már szemezgettem vele, mikor a polcomon csücsült, de kicsit tartottam tőle már csak azért is, mert nem vagyok egy nagy krimis. Angolul még nem olvastam ebben a zsánerben, de ahogy mondani szokták, mindennek eljön egyszer az ideje. Hatalmas meglepetés volt a Stalking Jack the Ripper, és habár egy-két dolog már túl sok volt a gyomromnak - nem tagadom, nekem nem kell sok ahhoz, hogy elborzadjak -, egyáltalán nem bánom, hogy elolvastam. Kifejezetten tetszik Maniscalco stílusa, ebből kifolyólag már alig várom, hogy olvashassam a sorozat második részét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése