2023. június 16., péntek

Julia Quinn & Shonda Rhimes: Sarolta királyné {Értékelés}

Sziasztok!

Két éve kezdtem az ismerkedést Julia Quinn-nel, azóta pedig az egyik kedvenc történelmi romantikus írómmá vált; nem is volt kérdés, hogy a Sarolta királynét is a lehető leghamarabb sorra szeretném keríteni. Nagyon köszönöm a GABO Kiadónak a recenziós példányt!

Adatok:
Kiadó: GABO
ISBN: 9789635665150
Oldalszám: 472
Fordító: Bozai Ágota
Eredeti cím: Queen Charlotte
Megjelenési dátum: 2023. 05. 24.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A ​New York Times bestseller szerzője, Julia Quinn és a televíziós úttörő Shonda Rhimes mozgalmas, lendületes és felettébb romantikus regényt írt, amelynek főszereplője a Bridgerton-sorozatból ismert Sarolta királyné és III. György király, az ő szerelmi történetük, valamint, hogy ez a szerelem milyen változásokat hozott a társadalom életében. A regényt a Shondaland által a Netflixnek készített eredeti sorozat, a Sarolta királyné – Egy Bridgerton történet ihlette.
„Egy korona vagyunk. Az ő terhe az enyém és az enyém az övé…”
1761-ben egy szép szeptemberi napon egy király és egy királyi menyasszony találkozik, életükben először. Néhány óra múlva már házasok.
A német hercegnőként született Sophia Charlotte Mecklenburg-Strelitz gyönyörű, makacs és nagyon, de nagyon okos… nem kifejezetten azok a tulajdonságok, amelyekre a brit udvar vágyott, amikor jövendőbelit keresett az ifjú III. Györgynek. Ám Saroltának nagyon is szüksége volt makacsságára és függetlenségére, mert Györgynek titkai voltak… olyan titkai, amelyek megrengethették volna a monarchia alapjait.
Miután Sarolta új, királynéi szerepében találja magát, meg kell tanulnia eligazodni és előrehaladni a bonyolult udvari politikában… mindeközben a szívére is vigyáznia kell, mert beleszeret a királyba, hiába igyekszik György eltávolítani magától. De mindenekelőtt meg kell tanulnia uralkodni, és megérteni, hogy egy egész társadalom átalakítására kapott hatalmat. Harcolnia kell, de nem magáért, hanem a férjéért és minden új alattvalójáért, akik az ő útmutatását és kegyeit várják. Mert ő már soha nem lesz Charlotte. El kell fogadnia a sorsát, teljesítenie kell kötelességét… Nagy-Britannia és Írország királynéjaként.

Véleményem a borítóról:
Még mindig nem vagyok oda a filmes borítókért, de nem tagadom, ez egész szép lett. Azt viszont kicsit sajnálom, hogy nem illik a Bridgerton sorozat többi részéhez.

A történetről és a szereplőkről:
2021-ben olvastam a Bridgerton család sorozatot, és a mai napig rendszeresen eszembe jutnak a könyvek. A Netflix adaptációk nem igazán ragadtak magukkal, de tapasztalt könyvmolyként ezen már meg sem lepődöm, már megszoktam, hogy a regények sokkal jobbak. Tekintve, hogy a Sarolta királyné esetében a sorozat volt a kiinduló mű, ezért kicsit tartottam attól, hogy papírformában elveszíti a varázsát, de Julia Quinn újfent nem okozott csalódást. Nagyon köszönöm a GABO Kiadónak a recenziós példányt és a szuper olvasmányélményt!

Már az első fejezetben megismerkedünk az alapszituációval, miszerint a fiatal Sarolta úton van az aznap esedékes esküvőjére. Sarolta semmit sem tud Györgyről azon kívül, hogy ő Nagy-Britannia és Írország királya, ez pedig rengeteg kérdést vet fel a lányban, valljuk be, jogosan. Habár régen teljesen megszokottak voltak a kényszerházasságok - sőt, néhány kultúrában még ma is átlagosnak mondhatóak -, azért nem mindennapi dolog, ha valaki egy királyhoz megy feleségül, pláne minden előzetes ismeretség nélkül. Sarolta ezzel nagy terhet vesz a vállára, ami elől nincs menekvés, és csak reménykedhet abban, hogy György nem egy szörnyeteg. Spoiler: nem az. :)

Sarolta és György kapcsolata nem mondható idillinek. Tekintve, hogy György küzd a démonaival, és a saját szavaival élve a menny és a pokol csap össze a fejében, igyekszik távol tartani magát ifjú kedvesétől. Csakhogy királyi párként több fronton is helyt kell állniuk, kezdve a Parlamenttel, a társasági eseményeken való részvételeken át az utódokról való gondoskodásig. A fiatal pár története nem egyszerű, nemcsak magukért, de egy egész királyságért tartoznak felelősséggel, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A legszebb az egészben, hogy a legfőbb küzdelmük mégis egymásért és a boldogságukért folyik, a kötelesség csak ezután következik.


Meg kell mondjam, György az egyik legjobb romantikus hős, akivel eddig találkoztam. Olyan mélységbe képes alámerülni az általa szeretett nő miatt, mint senki más, és igaz, Sarolta jó ideig nincs tisztában a férje állapotával, mégis igyekszik minden tőle telhetőt megtenni a férfi jóléte érdekében. Hihetetlenül erős és keserédes kötelék van közöttük, és úgy érzem, ez egyike a valaha volt legszebb romantikus történeteknek.

A királyi páron kívül több szereplő is nagy hangsúlyt kapott a kötetben, kezdve Brimsley és Reynolds párosával. Ők az első LMBTQ szereplők, akikkel Quinn kötetei során találkoztam, és bevallom, eléggé megleptek. Brimsley Saroltát, Reynolds pedig Györgyöt szolgálja, így elsősorban mindketten a királynak és a királynőnek áldozzák az életüket, de szívmelengető volt látni, hogy a kötelességük után kizárólag egymást választották. Szerintem mindketten jól kidolgozott mellékszereplők lettek, akikre szükség volt a cselekmény során, és habár szokatlannak tartottam eleinte ezt a vonalat, a végére nagyon megkedveltem őket.

Ebben a kötetben kiemelkedő szerepet kapott Lady Danbury, jobban mondva fiatalkori nevén Agatha Danbury is. A sorozat alatt többször is felbukkant már idősebb korában, de ez a kötet megmutatja, hogy milyen is volt az ő sorsa tulajdonképpen. Itt muszáj megemlítenem, hogy a két írónő jócskán élt az írói szabadsággal, ezáltal lett Sarolta és a londoni társaság egy része fekete. A Danbury-vonalon bontakozik ki leginkább a történet azon része, amely a társadalom változatosságát és megreformálását hivatott bemutatni. Agatha által bepillantást nyerünk egy olyan világba, ahol az emberek hiába egyenlőek rangban, ha a bőrszínük nem azonos, a nők jogairól pedig ne is beszéljünk... Több esetben is szemtanúi lehetünk a régi társaság lekicsinylő viselkedésének, és ezt a helyzetet csak Sarolta tudja megoldani, akinek Agatha ad iránymutatást.

Hihetetlenül könnyű ezt a könyvet olvasni, tényleg, csak úgy pörögnek a lapok, de közben meg olyan szívfájdalmat okoz, amire nem is számítottam volna. György kezelése, a királyi pár szerelme, Agatha és Sarolta küzdelme mind-mind rendkívül komoly témák, amelyek egymásba fonódtak, és végül megszületett belőlük egy olyan regény, amelyet képtelenség könnyek nélkül elolvasni. Nagy hatással volt rám ez a mű, és a történelmi romantikusok kedvelőinek kötelező olvasmánnyá tenném. Aki egy történelmileg pontos és megalapozott könyvet vár, az valószínűleg csalódni fog, de ettől elvonatkoztatva nagyon is élvezhető és szerethető Sarolta és György története. Bízom benne, hogy legalább annyian szeretni fogják ezt a regényt, mint amennyien a Bridgertont is szeretik, mert abszolút minden méltatást megérdemel.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Néha a humor az egyetlen módszer a túlélésre."
  2. "– Ha az, amink van, csak fél, akkor a lehető legjobb féllé tesszük. Szeretlek. És az elég."
  3. "– Nem egyszerűen arról van szó, hogy akit szeretünk, azt mindig szépnek látjuk?
    – Ha igen, akkor te vagy a legkülönlegesebb ember, aki valaha erre a földre született, mert szépnek látlak."
Összességében:
Már megtanulhattam volna, hogy Julia Quinn neve garancia a minőségi olvasmányra, bár most kicsit tartottam attól, hogy Shondával összefogva mi alakul ki a történetből. Feleslegesen aggódtam, ez a kötet is színvonalas, érzelmes és igazán szívszaggató, sőt, jobb élmény volt számomra, mint a Bridgerton család egy-két kötete. Teljesen felülmúlta az elvárásaimat, majdnem egy ültő helyemben fogyasztottam el, de néha kénytelen voltam felállni és magamhoz venni jó pár zsepit, mert ezt nem úsztam meg száraz szemekkel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése