2023. június 6., kedd

Neal Shusterman: Viharszem {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Rowan és Citra kalandos története a Kaszások kora sorozat második részében folytatódik! Tartsatok bloggereinkkel a Viharszem blogturnéján, ismerjétek meg Lucifer kaszást, aki a rossz útra tért kaszásokat iktatja ki, és Anasztaszija kaszást, aki belülről próbálja helyretenni a Kaszáskört! 
Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a Lampion Könyvek kiadónak hála!


Adatok:
Kiadó: Lampion Könyvek
ISBN: 
9789633249581
Oldalszám: 456
Fordító: Vereckei Andrea
Eredeti cím: Thunderhead
Megjelenési dátum: 2023. 03. 22.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A Kaszás című bestseller folytatása!
„Az emberek tanulnak a hibáikból. Én képtelen vagyok. Soha nem hibázom.”
A Viharszem a világ összes gondját képes megoldani. Szeretettel és megvesztegethetetlenül uralkodik az emberiség felett, de a Kaszáskör ügyeibe nem avatkozhat bele.
A Kaszás című bestseller izgalmas folytatásában Rowan és Citra ellentétes utakon keresik a megoldást a Kaszáskör erkölcsi válságára.
Rowan már egy éve magányos igazságosztóként, kívülről tisztogatja a Kaszáskört, tűzzel irtja a korrupt kaszásokat. Rettegett hőssé vált, legendáját mindenütt borzongva suttogják.
Citrából Anasztaszija kaszás lett. Könyörületesen végzi a begyűjtéseket, és belülről küzd a rendszer romlottsága ellen, de minden igyekezetét meghiúsítják az új rendhez tartozó kaszások.
Rowannek és Citrának egyetlen reménye maradt csak: a Viharszem. De vajon segít-e? Megszegi a saját törvényeit, és beavatkozik a kaszások dolgaiba? Vagy tétlenül végignézi, ahogy a tökéletes rend összeomlik?

Véleményem a borítóról:
Bevallom, nekem a sorozat eredeti borítói sokkal jobban tetszenek, de azért ezeket sem sorolnám az értékelhetetlen kategóriába. Elmennek egynek, de nem biztos, hogy egy könyvesboltban sétálgatva megakadna rajtuk a szemem.

A történetről és a szereplőkről:
Hogy én mióta vártam ennek a könyvnek a megjelenését! Egy éve jelent meg a sorozat első része, a Kaszás, ami nálam hatalmas sikert aratott - az értékelésemet >>itt<< olvashatjátok róla. Shusterman teljesen átfogalmazta bennem a disztópia definícióját, és kevés kivételtől eltekintve nem tudnék olyan könyvet mondani, amely olyan érzéseket váltott volna ki belőlem, mint a Kaszások kora sorozat első két kötete. Hatalmas mázli, hogy angolul már a polcomon csücsül a teljes trilógia, mert nem bírok ki újabb egy évet anélkül, hogy megtudnám, mi jön még ezután. Figyelem: a bejegyzésem spoilert tartalmazhat azok számára, akik még nem olvasták az első részt!

A történet elején szemtanúi lehetünk annak, hogy Rowan miként "boldogul" rejtőzködő kaszásként - habár ez egy kicsit erős kifejezés arra, amit tulajdonképpen csinál: kiiktatja a Kaszáskör azon tagjait, akik nem emberséggel és empátiával állnak az általuk begyűjtött emberekhez. Goddard halála után még mindig vannak olyanok, akik élvezetet találnak a gyilkolás művészetében, és a régi elveket elítélve reformálni akarják a Kört és a szellemiségét is. Tekintve, hogy ez nem egy jó irány, és csak még rosszabb színben tűnnek fel ezáltal a Kaszások, sokan nem szimpatizálnak az új, nemrég felbukkant elvekkel.

A régi tanok hívei - többek között Citra és mentora, Curie - ugyanolyan kedvességgel és megértéssel viszonyulnak az általuk begyűjtött emberekhez, ahogy mindig is; hovatovább Citra remekel ezen a téren, ami finoman szólva is irritál egy-két idősebb kaszást. Mindenesetre a Kaszáskör nagy része egyetért abban, hogy ha változás lesz, az ennek a fiatal, még csak kezdő lánynak lesz köszönhető, aki nem csak egyszerű, levágásra váró állatként tekint az emberekre. Ugyanakkor a Kaszáskör forrong. A levegőben van valami, ami nyugtalanná teszi a fiatalokat és időseket egyaránt; nehezen értenek egyet, sorozatosak a (halálos) fenyegetések és érezhető, hogy valami nagy, valami rossz van készülőben.


A cselekményről magáról jobb, ha nem is beszélek többet, hiszen itt minden apró, elhintett megjegyzés spoileres lenne, és a legjobb, ha a lehető legkevesebb információ birtokában álltok neki a második résznek. Annyit azért elárulhatok, hogy rengeteg csavar, kellemetlen meglepetés és szívfájdalom rejtőzik a lapok között, Shusterman nem kíméli az olvasóit, de talán ettől is olyan zseniális a világ, amit megalkotott.

A történet ráébreszt arra, hogy semmi sem csak fekete és csak fehér; vannak árnyaltabb dolgok, amelyeket egy ilyen szélsőséges skálán nem lehet értékelni. Erre talán legjobban a címben szereplő Viharszem hívja fel az olvasók figyelmét. Az első részben nem sok jelentőséget tulajdonítottam a Viharszemnek, konstatáltam, hogy létezik, és leginkább "ő" (test nélküli gépezetként, mindentudó mesterséges intelligenciaként) vezeti a világot. Azonban a második rész rávilágított arra, hogy nagyon is tisztában van azzal, hogy ez az ideálisnak tűnő világ is tele van romlottsággal és veszéllyel, ami tulajdonképpen az emberek hibája.

A mű rengeteg morális kérdést vet fel, kezdve az emberek szabadságával és korlátozásával, az istenszerepen át az előítéletekig. Rengeteg mély és fontos téma bújt el a sorok között, és talán pont azért hatott rám olyan sokkolóan Shusterman ezen műve is, mivel (egy kis túlzással ugyan, de) nem elképzelhetetlen egy ilyen világ kialakulása. Szerintem az író különös érzékenységgel dolgozta bele a kortárs társadalmi problémákat is ebbe a műbe, az emberismerete lenyűgöző, és úgy en bloc kiemelkedik a zsánerében a kötet. Nem állítom, hogy annyira élveztem ezt a részt, mint az elsőt, de merőben más jellege van a kettőnek, ezért nem tudok öt csillagnál kevesebbet adni rá.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– A döntéseink nem könnyűek… és nem is kell azoknak lenniük."
  2. "Idővel minden vihar kellemes szellővé szelídül."
  3. "A halálra szükség van, hogy az életnek legyen értelme."
Összességében:
Na igen, ez a nagybetűs Disztópia. Shusterman már a Kaszással is lenyűgözött, de ebben a kötetében addig csűrte-csavarta a szálakat, hogy még a szavam is elállt az eseményektől. Nem tudtam, hogy kegyetlenség terén lehet überelni az első részt, de lehet. Fogalmazzunk úgy, hogy könnyekkel küzdve szedegettem össze a szívem apróra tört darabjait a könyv elolvasása után. Komolyan zseni ez az ember, és egyszerűen nem értem, miért nem olvassák többen ezt a sorozatát. Mély, elgondolkodtató és fájdalmas - így tudnám legjobban jellemezni a Viharszemet.


Nyereményjáték:

A Kaszás folytatásának megnyeréséhez el kell olvasnotok a könyv első pár fejezetét, amit meg is találhattok beleolvasóként a kiadó honlapján, és válaszolnotok kell az állomásokon található kérdésekre!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kérdés: Mindig éber, örökké nyitva tart, a halál végső kukkolója - kit vagy mit jellemeznek így?

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
19 - Hagyjatok! Olvasok! ~ Borítómustra
22 - Utószó
26 - Kelly és Lupi olvas
28 - Csak olvass!
31 - Sorok között
3 - Könyv és más
6 - Fanni's Library
9 - Spirit Bliss Sárga könyves út
12 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése