2023. november 25., szombat

James Norbury: A macska, aki zent tanított {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

James Norbury illusztrált történetei egyszerre bölcsek és kedvesek. Nagy Pandát és Kicsi Sárkányt már bemutattuk nektek korábban két kötet kapcsán is, most pedig egy új szereplőt, Macskát fogadjuk társunkul zen kalandozásaink során. Játszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.

Adatok:
Kiadó: 21. Század Kiadó
ISBN: 9789635684335
Oldalszám: 176
Fordító: Laik Eszter
Eredeti cím: The Cat Who Taught Zen
Megjelenési dátum: 2023. 11. 09.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Mese a zen tanaiban járatos macskáról, aki meghallotta, hogy a juharerdő mélyén áll egy ezeréves, magányos fenyőfa, és a bölcsességet az alatt a fenyő alatt lehet megtalálni.
Ezzel kezdetét veszi a macska felfedezőútja.
Útközben a legváltozatosabb állatokkal találkozik: nyughatatlan majommal, életunt teknőssel, indulatait uralni képtelen tigrissel, zavarodott kölyökfarkassal és kapzsi hollóval.
Mindegyikük elmond valamit a macskának, és mindegyikük leckével szolgál.
De miután a macskát egy játékos kiscicával hozza össze az élet, mindent kétségbe von, amiben addig bizonyos volt.

Véleményem a borítóról:
Egyszerű, mégis szép és letisztult borítót kapott ez a kötet, ami illik is a tartalmához. Nincs túlbonyolítva és túlcsicsázva, de így is felkelti az ember figyelmét.

A történetről és a szereplőkről:
Meglepően kevés embernél láttam eddig ezt a könyvet, pedig a Nagy Panda és Kicsi Sárkány nagy rajongótábornak örvend. Ennek ellenére tudtam, hogy egy James Norbury-könyv bármikor jól jöhet, ezért nem tanakodtam sokág azon, hogy csatlakozzam-e a turnéhoz vagy sem.

Ahogy a korábbi kötete, úgy ez is illusztrált, ami egyedibbé varázsolja a buddhista tanokkal meghintett, tanulságos történetet. Maga a szöveg nyelvezete végtelenül egyszerű, mégis szép és irodalmi. Norbury történetében érezhető a segíteni akarás és a tanító jelleg, de szerencsére nem akarja erőszakkal az eszünkbe vésni a számára fontosnak vélt tanácsokat.


Macska a főszereplőnk, és az ő útját követhetjük figyelemmel a kötet során. Ez az utazás egyszerre a fizikai és a spirituális síkon is érvényesül, hiszen ahogy Macska halad az útján, úgy ébred rá számos fontos dologra is.

Több mellékszereplő bukkan fel a cselekmény során, és mindegyik egyedi a maga módján. Az egyes állatok személyiségét akár emberekkel is azonosíthatjuk, és így még inkább rádöbbenhetünk arra, hogy a szerző micsoda életigazságokat rejtett el ebben a kedves kis könyvben. Minden ember más és más, különböznek a szükségleteink, és eltérő dolgok kellenek ahhoz, hogy boldognak, nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat, ezt pedig nem szabad elfelejtenünk.

Macska karaktere igazán érdekesre sikeredett. Valamiért véleményem szerint kimagasodott az összes szereplő közül - bár lehet, hogy azért, mert mindenki hozzá fordult tanácsért és segítségért. Végtelenül bölcs és céltudatos, megvan benne a kedvesség és a jó szándék, de pont ő az, akinek szintén segítségre lenne szüksége, csak nincs tudatában ennek. Kicsit magamat láttam Macskában, rendszerint én is inkább segítő vagyok, semmint olyan személy, akin segítenek, ezáltal könnyű volt azonosulnom a szerepkörével.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A legvalószínűtlenebb helyeken is nyílhat virág."
  2. "– De ha barátaid vannak, az olyan, mint a varázslat – magyarázta a Kiscica."
  3. "Olyan megnyugtató pusztán a gondolat, hogy nem kell a legjobbnak lenni – mintha valahogy visszatértem volna önmagamhoz."
Összességében: 5☆
Nem egy bonyolult kötet ez, de az biztos, hogy balzsam a léleknek. Norbury történeteivel szerintem nem lőhet mellé az ember, ha valami kedves, de tanító célzatú olvasmányra vágyik. Szép illusztrációk, okos gondolatok és elgondolkodtató párbeszédek jellemzik ezt a rövid kis könyvet, amit kivétel nélkül mindenkinek csak ajánlani tudok.


Nyereményjáték:

Ebben a játékunkban könyves cicák nyomába eredünk. A feladatotok nem lesz más, mint minden állomáson megnézni az ott található képet, majd kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, mi a neve az adott macskának.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nálam található cica:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
11.22. - Boktastic Boglinc
11.23. - Hagyjatok! Olvasok!
11.24. - Csak olvass!
11.25. - Fanni’s Library
11.26. - Szembetűnő
11.27. - Dreamworld
11.28. - Readinspo
11.29. - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése