2023. november 29., szerda

Finy Petra: Almás pite {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Finy Petra újabb mesekönyvvel ajándékozott meg minket, melyben ezúttal a családi ünnepek, közös együttlétek kerültek a középpontba. Az Almás pite című, gyönyörűen illusztrált kötet az egész család számára önfeledt szórakozást nyújt, és segítségével mi is feleleveníthetjük azokat a hagyományokat és szokásokat, amik jobban összekovácsolnak bennünket szeretteinkkel. Tartsatok hat bloggerünkkel a turné állomásain, és nyerjétek meg a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!

Adatok:
Kiadó: 21. Század Kiadó
ISBN: 9789635684533
Oldalszám: 88
Megjelenési dátum: 2023. 10. 09.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Mesék ​családi ünnepekről és együttlétekről
Együtt lenni jó. Családi körben pedig a legjobb. Mi is lenne velünk közös ünnepek, szívmelengető rítusok és hagyományok nélkül? A húsvétban, karácsonyban, egy születésnapban vagy anyák napi ünnepségben nem is maga az ünnep a legszebb, hanem az, hogy egymást inspiráljuk derűnkkel, életszeretetünkkel.
Brúnóék családjában szinte mindenkinek van valami vicces hobbija vagy hóbortja, ezért náluk még emlékezetesebb a közös ünneplés. Náluk egy családi ünnep során előfordulhat, hogy a nagymama búvárkodni kezd, húsvéti tojás helyett a kertben sünit találnak, a nagypapáról kiderül, tud villamost vezetni.
Az Almás pite című mesekönyv úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: lehet bármilyen zűrös is a körülöttünk lévő világ, történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha akad egy frissen sült almás pite, amiben a hozzánk közelállók összes szeretete benne van.
A történeteket Bogdán Viki lélekemelő illusztrációi keltik életre.

Véleményem a borítóról:
Aranyos és igényes borítót kapott az Almás pite, lerí róla, hogy egy gyermekeknek való, vidám gyűjteményről van szó.

A történetről és a szereplőkről:
Habár Finy Petra neve nem volt ismeretlen számomra, az Almás pite előtt még nem olvastam egyik könyvét sem. Azonban ahogy megpillantottam ezt a könyvet, tudtam, hogy a lelkemnek szüksége van rá, pláne karácsony közeledtével, amikor különben is jólesik egy kis melegség és kedvesség. Végsősoron már csak azért is kíváncsi voltam erre a kötetre, mivel nagyon sok kisgyerek van a családunkban, és szeretem, ha meg tudom őket is ajándékozni egy minőségi olvasmánnyal. Nem kérdés, hogy a Jézuska idén ezt a könyvet is a fa alá fogja rejteni. :)

Ha lenne gyerekem, biztos, hogy Finy Petrát olvasnék neki, de tekintve, hogy nincs, elrakom a későbbi időkre az Almás pitét, és kincsként fogom őrizni évekig. A szerző igazán lélekemelő és közvetlen stílusban ír, és így mutatja be az eseményláncolat szereplőit, Virágékat. Ez egy igazán népes és sokszínű család, ahol egymástól különböző karaktereket ismerhetünk meg. Kicsiktől a nagyokig mindenféle embertípussal találkozhatunk, de ez nem okoz gondot a családtagok között, hiszen legyenek bármilyen eltérőek is, a szeretet összeköti őket.


A kötet több, mint tíz különböző történetből áll, ezek a kisebb fejezetek pedig összekapcsolódnak. Ebből kifolyólag úgy ítélem, hogy érdemes a megadott sorrendben haladni olvasás során, hiszen így ismerjük meg fokozatosan a családot. Persze, ha valaki inkább tematikusan olvasná, az sem baj, de én úgy érzem, hogy lineárisan haladva élvezetesebb.

Hihetetlenül tetszett, hogy a családi jelenetek nem csak az anyára, apára és a gyerekekre korlátozódtak. Személy szerint nekem nagyon kevés emlékem van a nagyszüleimről, ezért különösen jó volt arról olvasni, hogy Brúnóék mindennapjaiban aktívan részt vesz az idősebb generáció is, és számos emléket gyűjtenek közösen.

Nagyon kedves és igazán derűs hangulatot áraszt a kötet egésze. Minden karakter aranyos, az együttlétek és ünnepek meghittek, és nem tagadom, egy-két jelenet könnyeket is csalt a szemembe. Úgy vélem, gyerekeknek különösen vicces és szórakoztató lehet több fejezet is, a "komolyabb" témákról és felmerülő kérdésekről pedig jól el lehet velük beszélgetni egy érzékenyebb fejezet után. Szerintem 5-6 éves kortól már simán érdekes és élvezhető a kötet, de én felnőttként is ittam Finy Petra szavait.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Igaz ugyan, hogy nem unalmas az életük, és eléggé kiszámíthatatlan, vagyis mindig történik velük valami. De ez a valami végül mindig a szeretet lesz."
  2. "Ez már csak így van a csodákkal. Ha nagyon várják őket, tényleg szívből, bizony fogják magukat, és eljönnek."
  3. "A mi családi formánk a szeretet. Azzal pedig a legrosszabb helyzetből is ki lehet evickélni – egészítette ki Anya."
Összességében: 5
Ritkán olvasok gyermekkönyveket, de néha nem tudok ellenállni egy-egy példánynak, ez Finy Petra kötetével is így volt. Korábban nem olvastam az írónőtől, ezért ismeretlen volt számomra a stílusa, viszont az Almás pite meggyőzött arról, hogy nekem való a munkássága. Nagyon jól szórakoztam a Virág családdal, egészen nosztalgikus érzés kerített hatalmába olvasás közben, a szívem pedig csordultig telt.


Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Bogdán Viki illusztrátor további munkáinak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A borítórészlet:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
Nov.20. - Könyv és más
Nov.22. - Csak olvass!
Nov.24. - Booktastic Boglinc
Nov.26. - KönyvParfé
Nov.29. - Fanni's Library
Nov.30. - Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése