2021. május 31., hétfő

Liz Braswell: Egy új élmény {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Manó könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Sorsfordító történetek legújabb tagja, az Egy új élmény. Ennek örömére bloggereink varázsszőnyegre pattanva meg sem állnak Agrabah-ig, hogy nyomonkövessék, mi történik akkor, ha Aladdin helyett Jafar kaparintja meg a csodalámpát.
Tartsatok velünk ezen a különleges utazáson, ígérjük, élményekből és nyereményből nem lesz hiány.

Adatok:
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789634039877
Oldalszám: 414
Fordító: Herman Alexandra
Eredeti cím: A Whole New World
Megjelenési dátum: 2021. 04. 27.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Mi lett volna, ha nem Aladdin lesz a dzsinn gazdája?

Aladdin egy csavargó. Megannyi sorstársához hasonlóan, mindig csupán még egy újabb napot próbál túlélni az elszegényedett Agrabah-ban. Jázmin egy hercegnő, aki épp házasságra készül lépni kijelölt vőlegényével. Semmit sem akar jobban, mint elkerülni a rá kiszabott sorsot, hogy megláthassa, mi rejlik a palota falain kívül. Amint azonban a Szultán legbizalmasabb tanácsadója, Jafar hirtelen hatalomra tör, minden megváltozik. Egy ősi lámpa segítségével Jafar a varázslat törvényeit megtörve képessé válik a szerelem és halál uralására. Hamarosan nagy feladat vár Aladdinra és a hercegnői címtől megfosztott Jázminra: ők vezetik majd Agrabah népét a királyság szétszakításával fenyegetőző, hataloméhes uralkodó elleni lázadásban. Ez nem az a történet, amit már oly jól ismersz. Ez a történet a hatalomról, a forradalmárokról, és a szerelemről szól. És arról, hogyan képes mindent megváltoztatni egyetlen pillanat.

Véleményem a borítóról:
Imádom ezt a színvilágot és a csodás élfestést. A borító árnyalatai tökéletesen illenek a történet sötétségéhez, és természetesen itt is megjelennek azok a motívumok, amelyek nagy szerepet játszanak a könyvben is.

A történetről és a szereplőkről:
Ha egy Disney-rajongó meglát egy újabb retellinget, kérdés nélkül olvasni akarja azt. Velem sem volt ez másképp, már csak azért sem, mert Aladdin története mindig is különleges volt számomra, és sosem olvastam még róla feldolgozást. Na persze eljött ennek is az ideje, de egyáltalán nem vagyok elragadtatva.

Ha két szóval kellene jellemezni a könyvet, akkor azt mondanám, hogy hátborzongatóan logikátlan. Annyi meggondolatlan esemény és megválaszolatlan kérdés van benne, hogy nekem elrontotta az élményt. A karakterek felépítése sem kifejezetten részletes, egyedül az összecsapások és a kegyetlen jelenetek vannak kidolgozva, de engem sokkal jobban érdekeltek volna a motivációk és a miértek ahelyett, hogy egy random lakos nyakának eltöréséről olvassak két oldalon keresztül, részletesen levezetve.

Ha már ezt így szóba hoztam, még mindig fogalmam sincs, hogy ezeket a köteteket miért ajánlják gyerekeknek is. Komolyan, ez a kötet csöpög a brutalitástól. Ha egy egészen másfajta történetről - mondjuk egy Trónok harcához hasonlóról - lenne szó, talán még tetszett is volna, de egyébként sem vagyok oda a kivégzésekért és a hasonló finomságokért. Az írónő stílusa egyáltalán nem tetszett, kezdve a szófordulataival és az erőltetetten vicceskedő párbeszédeivel. Tudtam, hogy Elizabeth Limet nehezen fogják lekörözni ebben a sorozatban, de arra nem számítottam, hogy Braswell még csak meg sem közelíti az ő szintjét.


Maga az elképzelés, miszerint Jafar szerzi meg a csodalámpát, nagyon biztatónak tűnt, de onnantól eluralkodott a káosz. Volt itt szó gazdaságról, a pénz elértéktelenedéséről, világuralomról, holtakból összetákolt hadseregről, és egy csomó más dologról, aminek semmi, de semmi keresnivalója nincs egy ehhez hasonló könyvben. Az írónő alapvető karaktereket nyírt ki egy tollvonással, és igen, tudom, hogy ez csak egy feldolgozás, de mégsem értem ezeknek az okát.

Úgy sejtem, hogy ez valami nagy "girl power" kötet akart lenni, amiben Jázmin kapja a nagyobb hangsúlyt, ugyanis Aladdin nagyon háttérbe lett szorítva. A kapcsolatuk sem tudott igazán kibontakozni, minden arra ment ki, hogy megmutassák a népnek, hogy Jázmin mennyivel jobb uralkodó lenne Jafarnál. Ezzel nem is lenne baj, ha valamilyen disztópiaként lenne megírva, nem pedig egy Disney-feldolgozásként, amitől azért elvárná az ember - legalábbis én -, hogy nyomokban tartalmazza azt a hangulatot, amiért megszerette az alaptörténetet.

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, akkor kimondom, hogy csalódott vagyok. Annyi mindent lehetett volna kihozni ebből az alapötletből, mégis a vehemens vérengzést választotta az írónő. Lehet, hogy egyszer újra fogom olvasni ezt a kötetet, hátha később felfedezem benne azt a sok pozitívumot, amit mások látnak benne, de egyelőre nagyon nem nyert meg magának, és egy ideig nem szeretném újra levenni a polcomról.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Ne engedd, hogy az élet igazságtalansága és a szegénység határozza meg, hogy ki vagy!"
  2. "– Az anyai szeretet a leghatalmasabb erő a világon – mormogta Khosrow."
  3. "Dönthetsz úgy is, hogy valami több leszel."
Összességében:
Valószínűleg nem leszek közkedvelt ezzel a véleménnyel, de szerintem ez a Sorsfordító történetek eddigi leggyengébb könyve. Aki eddig is olvasta az értékeléseimet, az tudhatja, hogy a szívemen hordozom ezeket a köteteket, most mégis azt érzem, hogy itt bizony egy kemény minőségbeli romlás van. A maga módján érdekes volt a történet, sötétebb, mint az előzőek, de az írónő stílusa, a sok indokolatlan kegyetlenség és logikai baki felülírta azt a jó érzést, amivel belefogtam a könyvbe. Liz Braswell egyáltalán nem nyert meg magának ezen művével, és csak reménykedni tudok, hogy a továbbiakban nem fog ezekhez hasonló hibákat elkövetni.


Nyereményjáték:

Az Aladdin zenéje nem véletlenül nyert Oscar-díjat, elválaszthatatlanul hozzátartozik a történethez, és valószínűleg nincs olyan ember, aki legalább az egyik dalt ne tudná fejből eldúdolni. Mostani játékunkon tehát ezeké a daloké lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok egy dalszövegrészletet, melyből hiányzik egy szó, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a három megadott opció közült kiválasztani, melyik, majd annak a betűjelét beírni a Rafflecopter doboz kijelölt sorába.
A játék itt azonban nem ér véget, extra pontokat szerezhettek, ha a kijelölt napokon ellátogattok bloggereink instagram oldalára, és az aladdinos posztjaikban (az állomáslistában linkeljük) feltett kérdésükre megírjátok a választ a rafflecopter dobozban is.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A dalszövegrészlet:

“Véled mámorító

versenyt szállni a széllel,

szőnyegünkön ma éjjel utunk

________ visz át.”
a) varázslaton b) felhőkön c) meséken

a Rafflecopter giveaway
Állomások:

05/23 Csak olvass!
Instagram: csak_olvass

05/25 Dreamworld
Instagram: dreamworld_blog 

05/27 Csak olvass! - Könyvjelzők

05/28 Hagyjatok! Olvasok! - Idézetek

05/30 Utószó

Instagram: utoszo

05/31 Fanni's Library

Instagram: fannislibrary

06/01 Dreamworld - Érdekességek a Disney mese kapcsán

06/02 Readinspo

Instagram: readinspo.blog

06/04 Hagyjatok! Olvasok!

Instagram: anitiger_mosolya

06/06 Readinspo - Film vs mese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése