2021. május 10., hétfő

5+1 kötet a GABO kiadó repertoárjából

Sziasztok!

Az elmúlt években számos kiemelkedő kötettel találkoztam, amely a GABO kiadó gondozásában jelent meg. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat, amelyek leginkább megfogtak, és remélem, hogy ti is kedvet kaptok hozzájuk. 

Korábban is egész sokat olvastam a kiadótól, de idén ez a mennyiség tovább nőtt a Bridgerton család sorozatnak hála. Természetesen ezen kívül is vannak kedvenceim; akadnak közöttük nagyon ismert művek, és olyanok is, amelyek szerintem sokkal több figyelmet érdemelnének. Az 5 általam is olvasott könyv mellett utolsóként azt a művet láthatjátok, amelyet mindenképp szeretnék majd beszerezni és elolvasni.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a kiadónak és minden dolgozójának a kemény munkájukért. Jobbnál jobb könyvekkel halmozzák el az olvasókat, és időről időre jelentkeznek valami fantasztikus újdonsággal és akcióval. Minden kiadónak nehéz az a helyzet, ami az utóbbi egy évben alakult ki, de a GABO töretlenül hozza az új megjelenéseket és a régebbi kötetek újranyomását is. Remélem, hogy ezzel a kis bejegyzéssel sikerül meghoznom a kedveteket valamelyik könyvükhöz. :)


1. Julia Quinn: Bridgerton család sorozat
2021 legnagyobb felfedezettje számomra Julia Quinn volt. Eddig nem sok történelmi romantikust olvastam, de a Netflix sorozat megnézése után tudtam, hogy ez bizony nekem való. A kiadónak köszönhetően eddig öt kötetet olvashattam - a hatodik is sorra kerül hamarosan -, de már az első résznél a kedvenceim közé avanzsált az írónő. (Itt tudod megrendelni az első részt.)
Az értékeléseim: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész
Az első rész fülszövege:
A ​regény alapján készült sorozat 2020 decemberétől látható a Netflixen.

Létezik-e nagyobb kihívás a londoni előkelő társaság ambiciózus anyái számára, mint egy nőtlen herceg, akihez lányukat örömest feleségül adnák?

Minden jel arra mutat, hogy Simon Basset meg fogja kérni legjobb barátja húga, a bájos és okos Daphne Bridgerton kezét. Ami csak kettejük titka: házasságról szó sincs, csak így kívánják Simontól távol tartani a lányaikat férjhez adni kívánó, igen aktív társasági hölgyeket. Daphne pedig, mivel hercegi udvarló találta kívánatosnak, később alkalmas kérőket kaphat.

Ám miközben Daphne sorra keringőzi Simonnal a bálokat, igen nehéz arra gondolnia, hogy az egész csak színlelés. A férfi ravaszkás mosolya talán, de tekintete felragyogása bizonyosan azt a hatást éri el, hogy Daphne beleszeret a szép hercegbe. Ez már egyáltalán nem színlelés. A lány a lehetetlennel próbálkozik: megpróbálja meggyőzni a gyönyörű szoknyavadászt, hogy okos kis tervüket némiképp módosítaniuk kell, és semmi nem olyan jó, mint szerelmesnek lenni…


2. Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Ha egy könnyed, mégis pörgős kikapcsolódásra vágysz egy jól megírt YA könyv képében, akkor ez a te köteted! A Julie Buxbaum által írt könyv középpontjában a tizenéves Jessie áll, akinek az élete a feje tetejére állt szeretett édesanyja halála után. A gyász és a veszteség feldolgozása roppant jól van ábrázolva a főszereplő szemszögén keresztül, viszont a komoly téma ellenére több olyan aranyos momentuma is van a cselekménynek, ami miatt végérvényesen a szívembe zártam Julie Buxbaum ezen remekművét. (Itt tudod megrendelni a kötetet.)
Az értékelésem itt olvasható.
A fülszöveg:
Jessie-vel ​csak a baj van, ő legalábbis így érzi a Los Angeles-i magániskolában töltött első héten. Már
épp azon gondolkodik, hogy visszasomfordál Chicagóba, amikor e-mailje érkezik egy Valaki/Senki (VS) nevű sráctól, aki felajánlja, hogy segít neki eligazodni a Wood Valley Gimi dzsungelében. Ez valami vicc? Megbízhat VS-ben, elfogadhatja tőle a segítséget, amelyre óriási szüksége van?

Alig két éve, hogy meghalt az édesanyja, és miután az apja váratlanul feleségül vett egy interneten megismert nőt, Jessie kénytelen az ország másik felébe költözni, és mostohaszörnyével meg annak beképzelt fiával élni.

Jessie végső kétségbeesésében úgy dönt, VS-re bízza magát. A srác hamarosan a lány mentőkötelévé és szövetségesévé válik, és Jessie szeretné személyesen is megismerni. De mi van, ha egy rejtélynek jobban áll a megoldatlanság?

Julie Buxbaum művében komédia és tragédia, szeretet és veszteség, fájdalom és emelkedettség keveredik. Első ifjúsági regényének szereplőit minden bizonnyal hamarosan az olvasó is barátaivá fogadja.


3. Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Mary E. Pearson könyve egy kalandos utazásra invitálja az olvasókat. Van ebben a történetben minden: egy nagyszájú hercegnő, két erős pasi, egy nagy utazás, barbárok és számos más elem, ami miatt a kedvencemmé vált ez a kötet. Örülök, hogy az első résszel együtt beszereztem a sorozat többi részét is, különben nem tudnék nyugodtan várni a folytatásra. Egy olyan pluszt nyújtott Lia története, amire már régóta vágytam, és végre megtaláltam! (Itt tudod megrendelni az első részt.)
Az értékelésem itt olvasható.
A fülszöveg:
EGY HERCEGNŐ KERESI A HELYÉT AZ ÚJJÁSZÜLETETT VILÁGBAN.

Megszökik az esküvője napján. Ősi iratokat lop el a kancellár titkos gyűjteményéből. A saját apja küld fejvadászokat utána.
Ő Lia hercegnő, Morrighan Királyságának Első Leánya.
Morrighan Királyságának rendjét hagyományok és egy letűnt világ történetei szabják meg, de bizonyos hagyományoknak Lia nem hajlandó engedelmeskedni. Az elrendezett házasság elől menekülő és új életre vágyó lány az esküvője reggelén egy távoli halászfaluba szökik. Egy fogadóban talál munkát, ahová hamarosan két idegen érkezik, de Lia mit sem tud arról, hogy egyikük az elhagyott herceg, a másik pedig egy ellene küldött orgyilkos.
Megtévesztés és árulás szövi hálóját a három fiatal köré, és Lia veszedelmes titkokra bukkan, amelyek elpusztíthatják a világát. A titkokon túl azonban olyasmit is talál, amire nem számított – szerelmet.


4. Tahereh Mafi: Ne érints
Minden (apró) hibájával együtt szeretem ezt a sorozatot.
Az első rész magába szippantott egy nehéz időszakomban, és a kötet negyedénél már pakoltam is a virtuális kosaramba a folytatást. Márpedig ez nagy szó nálam, mert mindig vacillálok, hogy melyik sorozat beszerzését folytassam, de itt még csak fel sem merült bennem a kérdés, hogy egyáltalán folytatni akarom-e. Remélem, hogy várható a többi rész fordítása is, mert igazán nagy kár lenne, ha kaszát kapna egy ilyen jó sorozat. (Itt tudod megrendelni az első részt.)
Az értékelésem itt olvasható.
Az első rész fülszövege:
Nem érinthetsz meg, súgom. Hazudok, de ezt nem mondom meg neki. Ő megérinthet, de ezt sosem
fogom megmondani neki. Kérlek, érints meg, ezt akarom mondani neki.
Bizonyos dolgok megtörténnek, amikor az emberek megérintenek.
Furcsa dolgok.
Rossz dolgok.
Halálos dolgok.

Senki sem tudja, miért végzetes Juliette érintése, de a Regeneráció kormányának tervei vannak vele. És terveik között szerepel, hogy fegyverként használják a lányt.
De Juliette-nek is megvannak a maga tervei.
Soha életében nem volt szabad, ám végre felfedezi magában az erőt, hogy visszavágjon. És megtalálja a jövőt az egyetlen fiúval, akiről azt hitte, örökre elvesztette.

Tahereh Mafi delejes erejű első regényében egy emberfeletti erővel rendelkező lány egy hatalmi játszma közepén találja magát egy szánalmas világban, mely tele van vérpezsdítő szerelemmel, kábító gonoszsággal és a jövőt meghatározó választásokkal.


5. Kiera Cass: A Párválasztó
A Párválasztó lenyűgöző, magával ragadó, és kétség kívül iszonyat jól megírt könyv. Annyira belemerültem az olvasásba, hogy észre sem vettem, hogy már csak 100 oldal van a könyvből. Aztán 50… aztán 10… és végül elfogytak a lapok.
Hogy őszinte legyek, nekem egy kicsit hajazott az Éhezők viadalára, csak egy "lányosabb" kiadásban. Ezzel nem is volt semmi baj, hiszen a maga módján így is egy eredeti történetet kaptam, ami mégsem hasonlít semmi másra, amit eddig olvastam, és pont ezért imádom. (Itt tudod megrendelni az első részt.)
Az értékeléseim: 1. rész, 2. rész, 3. rész
Az első rész fülszövege:
Harmincöt ​lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt
vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.


+1. Victoria Aveyard: Vörös királynő
Utolsónak a Vörös királynőt választottam, mégpedig azért, mert már régóta szemezek ezzel a kötettel. Rengeteg jót hallottam róla, és nagy fantasy-kedvelőként mindenképp szeretném sorra keríteni. Bízom benne, hogy hamarosan be tudom majd szerezni az első részt, mert furdal a kíváncsiság. (Itt tudod megrendelni az első részt.)
Az első rész fülszövege:
AZ ISKOLÁBAN TANULTUNK AZ ELŐTTÜNK LÉTEZETT VILÁGRÓL, az angyalokról és istenekről, akik az égben laktak, és szelíd szeretettel uralkodtak a Földön.
Egyesek szerint ezek csak mesék, de én nem hiszem.

Még mindig uralkodnak fölöttünk az istenek.
Lejöttek a csillagok közül.
ÉS MÁR NEM SZELÍDEK.

A közrendű, nyomorgó Vörösök az Ezüstök uralma alatt élnek, akik isteni hatalommal bíró harcosok.
Mare Barrow, a tizenhét éves falusi Vörös lány számára úgy tűnik, soha semmi nem fog megváltozni.
Mare az Ezüstök palotájába kerül, hogy azok között dolgozzon, akiket legjobban gyűlöl. Hamar felfedezi azonban, hogy vörös vére ellenére ő is halálos hatalommal bír, amely az Ezüstök uralmának végét jelentheti.

A hatalom játszmája azonban veszedelmes, és ki tudná megmondani, hogy ebben a vér által kettéosztott világban ki kerül ki győzedelmesen?



2 megjegyzés:

  1. Szuper lista lett!
    A Három dolgot mondj szerintem is kiemelkedő a YA kategóriában, a fantasy univerzumokban pedig MEP írásai fényesen ragyogó csillagok. <3
    Kíváncsi vagyok, mit szólsz majd a Vörös királynőhöz, mert nekem kissé ambivalens érzelmeimmel vannak azzal kapcsolatban, de összességében jó kikapcsolódás volt. :)

    Millió puszi:
    Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már nagyon várom, hogy folytathassam MEP sorozatát, és erről - ahogy a Vörös királynőről is - te is tehetsz. :D❤️

      Törlés