2021. május 20., csütörtök

Alessandra Torre: A Szellemíró {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A napokban jelent meg Alessandra Torre lenyűgöző regénye, A szellemíró, aminek a főhőse egy nagyon súlyos titkot cipel. A turné során a Blogturné Klub résztvevői mesélnek a történetről, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a regény egy példányát.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789634578055
Oldalszám: 352
Fordító: Kádár Pál
Eredeti cím: The Ghostwriter
Megjelenési dátum: 2021. 06. 04.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A végén minden kiderül!

Négy évvel ezelőtt hazudtam. Odaálltam a rendőrség, a barátaim és a családom elé, és kitaláltam egy mesét. Életem addigi legjobb történetét. És mindannyian elhitték. Nem lepődtem meg, hiszen a történetek kitalálása tett híressé. Tizenöt bestseller. Több millió rajongó, hírnév és vagyon. Már csak egy történetet kell elmesélnem. Életem legfontosabb történetét, egy megdöbbentő fordulatot, melytől az olvasóim padlót fognak, és levegőért kapkodnak majd. Azt mondják, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Nos, ez a történet meg fog ölni.

Díjnyertes alkotó szívbe markoló,
rejtélyes története, váratlan fordulatokkal.
Merülj el a titkaiban!

Véleményem a borítóról:
Ez a borító valamiért egyáltalán nem nyűgözött le. Valahogy a színek sem illenek a történethez, illetve a borítón szereplő nőalak sem.

A történetről és a szereplőkről:
Alessandra Torre nem volt ismeretlen számomra. Korábban olvastam tőle a Hollywoodi mocsok című kötetet, ami elég más stílusban íródott, és annyira nem is tetszett, de A Szellemírót nem tudtam kihagyni a fülszövege miatt.

A történet lényege, hogy a főszereplőnk, Helena Ross egy gyógyíthatatlan betegséggel küzd - legalábbis ő nem akarja, hogy meggyógyítsák -, de az a tudat hajtja a nyomorúságos és szenvedésekkel teli mindennapjait, hogy meg kell írnia élete könyvét, a szó szoros értelmében. Tudatni akarja a világgal és az olvasóival, hogy mi történt vele, mert enélkül nem tudja nyugodt szívvel elhagyni ezt a földet. Azonban a betegség kezd elhatalmasodni rajta, és képtelen egyedül megírni a könyvet, ezért egy társíróra, jobban mondva szellemíróra van szüksége, aki a nő jegyzetei alapján papírra veti a kidolgozott gondolatokat.

Nos, szellemírót találni nem egyszerű, pláne úgy, hogy Helena a híres-neves Marka Vantly-re pályázik, aki történetesen évek óta az ellensége. Helena már alapjáraton sem egy egyszerű eset, nagyon önfejű, főnökösködő és zsémbes, de mindig eléri azt, amit akar. Így találja egy nap a tornácán Markot, aki a Marka írói álnév mögött megbújó idősödő pasas. Nem csak Helena, de én is meglepődtem ezen a fordulaton. Noha a kötet nagy része elég nyomasztó, Marknak köszönhetően vannak pillanatnyi felengedések és jó pillanatok a kezdeti nehézségeket követően.


Ahogy az írópáros halad a könyv megalkotásával, úgy tudunk meg mi, olvasók egyre többet és többet Helena múltjából. A múlt és a jelen váltakozásának köszönhetően elég feszített a tempó, csak arra tudtam gondolni, hogy még többet és többet akarok tudni Helena előéletéről, amelyben szerepet kapott a férje, Simon és a lányuk, Bethany is.

Nekem Helena nem volt túl szimpatikus szereplő már az elején sem, de a kislánya megszületése után még ellenszenvesebbé vált. Ahelyett, hogy ellátta volna a "kötelességeit" anyaként, az írásnak élt, és kábé letojta a gyerek fejét. A maga módján szerette Bethany-t, de semmiképp sem volt alkalmas erre a szerepre, és persze a hibáira csak akkor jött már rá, mikor már túl késő volt.

Nem csak anyaként, de feleségként sem funkcionált megfelelően, ha lehet ilyet mondani. Tulajdonképpen Helena végtelenül antiszociális volt a kötet egésze alatt, nem tudott igazán megnyílni senkinek, csak akkor, mikor írt. Ebből kikövetkeztethető, hogy a viszonya Simonnal sem volt felhőtlen, bár abban jócskán közrejátszott Helena anyja is, és Simon mesterkedései a nő ellen.

Elég kaotikus ez a kötet. A főszereplő abszolúte nem nyerte el a szimpátiámat, csak az utolsó nagyjából 50 oldalon, mégis úgy érzem, hogy nagy kár lett volna kihagyni ezt a könyvet. Eleinte azt hittem, hogy hasonlítani fog a Verity-re, de ez máshogyan volt nyomasztó és lelkileg megterhelő, mint az. Mindenképp érdemes egy próbát tenni A Szellemíróval is, ha tetszett Colleen Hoover említett műve.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne mondjunk igazat."
  2. "Papírt és tollat tenni egy író elé olyan, mintha csalit dobnánk a halak közé. Nem lesz képes ellenállni. Nem lesz képes megállni, hogy a lelkét szaggató érzelmeket papírra ne vesse."
  3. "Azt mondják, hogy minden zseni egy kicsit őrült is."
Összességében:
Ha őszinte akarok lenni, akkor muszáj kimondanom, hogy baromi nyomasztó volt ez a könyv. A tudat, hogy Helena meg fog halni, és hogy egy mindent elsöprő tragédia felé sodródom olvasás közben, teljesen letaglózott, és vasmarokkal szorította a torkomat. Voltak kifejezetten vicces és humoros pillanatok a könyvben, amelyek rendre megmosolyogtattak, de nem tudtam felengedni, addig nem, amíg meg nem tudtam, hogy mi történt az írónő házasságával. A zseniális felépítésnek köszönhetően egyszerre kapunk betekintést a múltba és a jelenbe, emiatt pedig cseppet sem vontatott a cselekmény. Ne hagyd ki, tégy vele egy próbát, mert hidd el, egyre többet és többet akarsz majd tudni!


Nyereményjáték:

A történet főhőse egy rákbetegséggel küzdő író, aki úgy dönt, az utolsó hónapjaiban megírja az élettörténetét.
A mostani játékunk során olyan könyvekből találtok idézeteket, amiknek a főhőse vagy halálos betegséggel küzd, vagy író. A feladatotok, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott könyv címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: "– Az élet egyes pillanatai olyanok, akár a csodák. Meg kell örökíteni őket, hogy ne csak az élhesse át, aki ott van, hanem az egész világ. Ha úgy érzem, hogy csodára lelek, muszáj cselekednem. Azt túlélem, ha nemet mondasz, és nem oszthatom meg mással a varázslatot, de meg sem adni az esélyt a fotó elkészülésére? Az kín."

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
05.11. - Sorok Között
05.12. - Betonka szerint a világ
05.14. - Ambivalentina
05.16. - Readinspo
05.18. - Könyv és más
05.20. - Fanni's Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése